EAST MAG
Zdroj foto: Štátna filharmónia Košice

Festival Košická hudobná jar predstavuje program svojho 67. ročníka

Japonsko, Čína, Venezuela, Veľká Británia, Dánsko, Rakúsko, Taliansko, Česko a Slovensko. To je výpočet krajín, ktoré budú mať zastúpenie na 67. ročníku medzinárodného hudobného festivalu Košická hudobná jar (KHJ). Podujatie patrí medzi najstaršie hudobné festivaly na Slovensku. Výnimočné zážitky návštevníkom tento rok prinesú komorné koncerty sláčikového kvarteta a súboru starej hudby, klavírny aj husľový recitál a štvorica symfonických koncertov domáceho orchestra Štátnej filharmónie Košice. Festival ponúkne aj zvýhodnené vstupenky vo forme špeciálnych abonentiek. Košická hudobná jar bude prebiehať od 27. apríla do 25. mája v Dome umenia a v magickom priestore synagógy na Zvonárskej ulici v Košiciach.

Silné odkazy minulosti sú opäť aktuálne

Košická hudobná jar je v súčasnosti fórom s možnosťou konfrontácie interpretačných výkonov domácich a zahraničných sólistov aj komorných súborov. Aktuálne prináša aj mimohudobné témy silno rezonujúce v spoločnosti.

Na Otváracom koncerte festivalu (27. 04.) zaznie Symfónia č. 8 Alexandra Moyzesa, „otca“ slovenskej hudobnej moderny. Symfóniu skomponoval pod vplyvom tragických udalostí okupácie Československa sovietskymi vojskami a dal jej príznačný názov „21.8.1968″. Toto dielo bolo počas totality, až do novembra 1989, zakázané. Sólistom večera v Dvořákovom koncerte bude dánsky violončelista, víťaz prestížnych súťaží Jonathan Swensen.

Jonathan Swenson,
Foto: Archív Jonathan Swenson

Maki Namekawa ponúkne vo svojom klavírnom recitáli priezračné miniatúry Györgya Ligetiho, Chicka Coreu a klavírnu sonátu Philippa Glassa (04. 05.). Glass dielo skomponoval práve pre Maki Namekawu. Interpretka jeho skladby pravidelne uvádza a mnohokrát po jeho boku účinkovala.

Maki Namekawa
Zdroj foto: Andreas H. Bitesnich

Atraktívne spojenie diel majstrov obdobia baroka – Henryho Purcella a Antonia Vivaldiho so symfonickým jazzom Georga Gershwina prinesie orchester Štátnej filharmónie Košice. Na koncerte Barok a jazz sa predstavia dirigent Milan Turković a fagotista Daniel Hrinda (11. 05.).

Daniel Hrinda
Zdroj: archív Daniel Hrinda

Koncerty sa okrem Domu umenia, domovského stánku košických filharmonikov, uskutočnia aj v synagóge na Zvonárskej ulici v Košiciach. Tu si návštevníci vypočujú koncert sláčikového kvarteta Adelphi Quartet (09. 05.) a tiež večer s hudbou a poéziou v podaní súboru starej hudby Le nuove musiche. Herečka Tatiana Poláková prednesie úryvky z Ovídiových listov kráľovnej Dido (16. 05.).

Adelphi Quartet
Zdroj foto: Roland Unger
Jakub Mitrík

Sto päťdesiate výročie narodenia Sergeja Rachmaninova pripomenie ŠFK uvedením jeho Rapsódie na Paganiniho tému. Interpretácie tohto virtuózneho diela sa ujme čínska klaviristka Zee Zee pod taktovkou dirigenta Eugenea Tziganea (18. 05.), ktorý čerpá z rozmanitého kultúrneho i hudobného zázemia: narodil sa v Japonsku, vyrastal na oboch brehoch Pacifiku a v súčasnosti pôsobí v Európe. Svoje majstrovstvo predvedie najmä v Brucknerovej šiestej symfónii.

Zee Zee
Photo: Marco Borggreve

KHJ ponúkne aj husľový recitál Ivana Ženatého v sprievode popredného slovenského klaviristu Mariana Lapšanského (23. 05.).

Ivan Ženatý
Zdroj: Archív Ivan Ženatý

Záverečný koncert festivalu (25. 05.) bude výnimočný z viacerých dôvodov. ŠFK na ňom publiku predstaví novú harfu a privíta ju v rodine svojich hudobných nástrojov Glièrovým koncertom v podaní talianskej umelkyne Claudie Lucie Lamannej. Vyvrcholením festivalu však bude uvedenie Symfónie č. 7 „Leningradskej“ od Dmitrija Šostakoviča. Zaradenie tohto diela v aktuálnej situácii, keď Rusko vedie okupačnú vojnu v Ukrajine, môže vyvolať otázniky. Dielo – zneužité sovietskou propagandou ako symbol a oslava hrdinskej obrany obliehaného Leningradu počas 2. svetovej vojny, má však univerzálny rozmer. Muzikológ Solomon Volkov vo svojej knihe Pamäti o Šostakovičovi skladateľa cituje takto: „Väčšina mojich symfónií sú náhrobné kamene… Rád by som napísal skladbu za každého, kto zahynul. Ale to je nemožné. Preto im venujem všetku svoju hudbu.“ Siedmu zo svojich pätnástich symfónií začal písať ešte pred vojnou a napriek tradujúcim sa príbehom ide o nemeckú inváziu až v druhom rade. „Dnes sa na predvojnový čas s obľubou pozeráme ako na idylu. Než prišiel Hitler, bolo všetko krásne a dobré. Hitler bol zločinec, o tom niet pochýb. Ale Stalin bol tiež zločinec. Nenamietam nič proti tomu, že siedma symfónia sa nazýva Leningradská. Ale nejde v nej o blokádu. Ide o Leningrad, ktorý zničil Stalin. A Hitler mu zasadil poslednú ranu.“ Symfónia je teda univerzálnym apelom proti akémukoľvek totalitarizmu a agresii.

Claudia Lucia Lamanna
Zdroj: Archív Claudia Lucia Lamanna

Abonentky a vstupenky na KHJ

Festival KHJ so sebou prináša aj znovu obnovenú ponuku abonentiek. Abonentka KHJ je cenovo zvýhodnená vstupenka na sériu štyroch symfonických koncertov v rámci festivalu. Predaj abonentiek KHJ bude prebiehať v termíne 20. 03. – 04. 04. 2023. Miesta pre držiteľov sezónnych abonentiek rezervuje ŠFK do 28. 03. 2023. Po tomto termíne budú uvoľnené do predaja všetky nepredané miesta. Umelecké abonentky (určené pre študentov ZUŠ a konzervatórií) budú v predaji do 27. 04. 2023.

Predpredaj a rezervácie vstupeniek KHJ budú prebiehať v dvoch termínoch:
Komorné koncerty KHJ sú v predaji od 20. 03. 2023. Počet vstupeniek na komorné koncerty konajúce sa mimo Domu umenia je limitovaný. ŠFK preto vyzýva návštevníkov, aby si vstupenky zabezpečili v predstihu.Symfonické koncerty KHJ si návštevníci môžu kúpiť od 05. 04. 2023.
Vstupenky sú k dispozícii
online na www.sfk.sk (aj so zľavami) a  vo vstupenkovej pokladni v Dome umenia počas otváracích hodín: Po – Št: 10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00 a 60 min. pred koncertom.

Zdroj: Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár