EAST MAG
Zdroj foto: Siemens Healthineers

Aká je dôležitosť neustáleho inovovania architektúry a technologických inovácií pre medicínsky softvér

Thomas Jachmann pracuje v spoločnosti Siemens od roku 1996 a svoju dlhú cestu v Siemens Industry začal ako softvérový vývojár. Thomas takmer šesť rokov vedie tím vývojárov softvéru inteligentného skenovania a akvizície v oblasti počítačovej tomografie spoločnosti Siemens Healthineers v nemeckom Forchheime. Riadi veľkú globálnu organizáciu zaoberajúcu sa vývojom SW a zabezpečuje realizáciu projektov, ako aj riadenie stratégií potrebných na implementáciu softvérovej platformy pre všetky CT skenery Siemens Healthineers. Počas návštevy CT tímu v Košiciach si vo svojom programe našiel aj čas porozprávať o svojej práci vo firme, o tíme z metropoly východného Slovenska ako aj o svojich plánoch do budúcnosti.

Thomas Jachmann
Zdroj foto: Siemens Healthineers

Thomas, v spoločnosti Siemens pôsobíte od roku 1996. Začínali ste ako vývojár a postupne ste sa prepracovali k Siemens Healthineers. Čo táto cesta obnášala?

Cesta k Siemens Healthineers viedla cez viacero zaujímavých pozícií. Presnejšie povedané, začalo to stážou v Siemense ešte v roku 1992, počas štúdia na univerzite. V roku 1996 som nastúpil ako vývojár do Siemens Industry. S mojimi kolegami sme si veľmi skoro uvedomili, že obrovským rizikom pre úspešné projekty boli nevhodné technológie. Bolo to ešte v časoch C++, COM a my sme boli medzi prvými používateľmi .NET. Vytvorili sme tím technologických expertov na podporu tímov pri správnom využívaní nových technológií. Bohužiaľ, v mnohých prípadoch správne použitie technológii prišlo neskoro, pretože sme si uvedomili, že veľa problémov vzniklo už v čase definície architektúry. Vtedy bola SW architektúra v začiatkoch a bola vnímaná skôr ako umenie než ako zručnosť. To umožnilo nášmu tímu vybudovať druhý dôležitý pilier – architektonický, čo nám pomohlo v zapojení sa do jej tvorby od samého začiatku, a tak sme mohli určiť správny smer vývoja softvéru.

Zdroj foto: Siemens Healthineers

Ak som mal k práci výhradu, tak ňou bol aspekt, že mi chýbalo vidieť, ako sme náš finálny produkt dodali zákazníkovi do užívania. Po niekoľkých rokoch, keď som sa dostal do Energy Automation (EA), som bol k zákazníkom bližšie. V EA ma požiadali, aby som prevzal zodpovednosť za založenie tímov architektov. Začalo to s dvoma tímami, jedným v Norimbergu a druhým v Berlíne. Spätne môžem zhodnotiť, že naše tímy spoločne určovali trendy pri definovaní softvérovej architektúry, a to najmä preto, že pozostávali z odborníkov z rôznych oblastí. Mali sme hardvérového architekta, testovacieho architekta a dokonca aj dokumentačného architekta. Súčasťou nášho tímu boli aj experti na použiteľnosť, čo nám umožnilo nájsť rovnováhu medzi architektúrou a použiteľnosťou. V tom čase si manažment Siemensu uvedomil aj dôležitosť SW architektúry pri úspechu či neúspechu zložitých projektov. Bol to podnet pre vznik Senior Software Architecture curriculum pre celý Siemens, vďaka čomu som sa stal jedným zo zakladateľov tohto stále veľmi úspešného programu.

Po niekoľkých rokoch vedenia SW tímov sa naskytla príležitosť zapojiť sa do Product Lifecycle Managementu, kde som bol zodpovedný za produkty ochranných zariadení vysokého napätia, stredného napätia, generátorov atď.. Ako to už býva, po dvoch rokoch som sa znovu presťahoval, keďže sa naskytla nová príležitosť spoznať rôzne kultúry. S manželkou sme teda manželkou zakotvili v Buffalo Grove, IL, USA, kde som viedol oddelenie vývoja softvéru pre automatizáciu budov.

O niekoľko rokov neskôr, rýchlou obchádzkou cez Nemecko, sme sa opäť presťahovali do Švajčiarska, aby som mohol viesť vývoj softvéru v centrále Siemens Building Technologies. Nakoniec (teraz s mojím 2-ročným synom) sme sa vrátili do Nemecka a nastúpil som na moju súčasnú pozíciu v Siemens Healthineers, ktorá mi ponúka príležitosť pracovať na skvelom produkte s úžasným cieľom, pretože diagnostické zobrazovanie je rozhodujúce pre určenie najlepšej možnej liečby pacientov.

Po 25 rokoch v spoločnosti je vidieť, ako sa z môjho pohľadu Siemens pomaly, ale isto transformuje na softvérovú spoločnosť. V minulosti by som povedal „softvér požiera svet“, ale teraz sa prikláňam skôr k pojmu „softvér ovláda svet“. Je to jednoduchšie povedané a uskutočniteľné iba v prostredí SW, ale v regulačnom medicínskom svete a v komplexnom kyberneticko-fyzikálnom systéme systémov sa stretávame s množstvom výziev, vďaka ktorým je náš život každý deň vzrušujúci.

V Siemens Healthineers sa venujete počítačovej tomografii, vediete tímy v Číne i na Slovensku, v Košiciach. Aké konkrétne CT prístroje vyvíjajú experti Siemens Healthineers v Košiciach?

Sme globálny tím partnerov, ktorí vyvíjajú túto masívnu SW platformu s lokálnou zodpovednosťou za jej časti. Tím v Košiciach je silným SW vývojovým partnerom, ktorý vlastní určité oblasti SW platformy a rozvíja ich vpred. Samotná platforma je potom základom pre všetky moderné skenery Siemens Healthineers na báze CT (vrátane hybridných skenerov molekulárneho zobrazovania, konkrétne SPECT CT a PET CT skenerov).

Zdroj foto: Siemens Healthineers

Počítačové tomografy sú dôležitou súčasťou každého rádiologického oddelenia v nemocniciach a nezávislých oddeleniach rádiológie. Význam CT spočíva vo flexibilnom použití na určenie správnej liečby vo veľmi krátkom čase na základe rádiologickej správy. Dobrým príkladom môže byť mobilný CT skener, ktorý je možné priniesť k pacientom. Tiež vtedy, keď je čas rozhodujúcim faktorom pri diagnostike, napr. v prípade pacientov s mŕtvicou. Vzhľadom na svoj zdravotný stav majú títo pacienti obmedzenú možnosť pohybu a práve mobilné CT dokáže pacienta diagnostikovať rýchlejšie a pohodlnejšie. Umožňuje totiž vyšetrenie priamo na jednotke intenzívnej starostlivosti – priamo pri lôžku pacienta.

Tím v Košiciach sa výrazne podieľa na vývoji softvéru pre takýto revolučný CT skener, ako aj pre jeho budúce verzie.

Čím je NAEOTOM Alpha CT skener výnimočný pre klinickú prax? Na akom princípe to funguje? Ako sa vyvinula jedinečná technologická inovácia spoločnosti Siemens Healthineers a akú úlohu v tom zohral konkrétny spoločný výskum s ďalšími odborníkmi z celého sveta?

V Siemens Healthineers sme nadšení z toho, že našim zákazníkom prinášame inovatívne produkty na prekonávanie diagnostických prekážok. Preto vždy ponúkame komplexné riešenia, ktoré nanovo definujú budúcnosť a poskytujú pacientom špičkovú podporu. V prípade NAEOTOM Alpha, ktorý je celosvetovo prvým počítačovým tomografom založeným na technológii počítania fotónov, sme umožnili kvantový skok v diagnostike založenej na CT prostredníctvom obrázkov s vyšším rozlíšením, s nižším šumom a súčasne s nižšou radiačnou dávkou.

Pomocou technológie počítania fotónov je možné dosiahnuť priamu konverziu röntgenových lúčov na elektrický signál cez kryštálový polovodič, čo otvára nové možnosti v diagnostickom zobrazovaní, pretože každý fotón možno merať samostatne. Výsledkom je zlepšené rozlíšenie v priestore a kontraste; to umožňuje lepšie vymedzenie nádorovej invázie a lepšie vizualizuje zosilnenie nádorového tkaniva.

Zdroj foto: Siemens Healthineers

Takéto vynikajúce zariadenie však nie je ľahké vytvoriť, a preto to trvalo viac ako 15 rokov v rámci spolupráce medzi odborníkmi z rôznych oblastí. CT prístroje na počítanie fotónov sú už mnoho rokov témou výskumu na celom svete a spoločnosť Siemens Healthineers ako prvá sprístupnila tento produkt našim zákazníkom a pre dobro pacientov. Mnoho výskumníkov bolo zapojených do hodnotenia možností technológie počítania na celom svete. Tiež napríklad úzko spolupracujeme s výrobcom kryštálov v Japonsku. Preto považujem túto technológiu za celosvetový úspech.

O aké ďalšie úspešné príbehy medzinárodnej spolupráce by ste sa s nami mohli podeliť?

Z nášho širokého portfólia by som chcel vyzdvihnúť CT skener SOMATOM Force, ktorý je príkladom skvelého dual source skenera. Softvér bol vyvinutý v spolupráci s tímami tu v Košiciach, ktoré sa do vývoja produktu zapojili pred viac ako 10 rokmi.

Využiteľnosť našich prístrojov v modernej medicíne je univerzálna a mnohé diagnózy by nebolo možné vyhodnotiť bez CT. Je to „švajčiarsky nôž“ diagnostického zobrazovania. Napríklad počas pandémie koronavírusu bolo CT zobrazovanie kľúčové pre diagnostiku vplyvu vírusu na pacientov.

Už sme sa obzreli do minulosti, ale skúsme sa pozrieť aj do budúcnosti. Čo ešte pripravujete so svojím tímom v Košiciach, prípadne aké tu máte ďalšie plány?

Košice sú pre nás veľmi silným regiónom a strategickým partnerom, ktorý sa podieľa na implementácii kľúčových funkcionalít.

Tím našich kolegov v Košiciach sa neustále rozrastá a pomáha nám vo vývoji ďalších skvelých zariadení, ktoré budú zachraňovať životy pacientov nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Rád by som spomenul svojich kolegov z nášho vývojového centra v Košiciach – Jana Varholíka, Tomáša Čigaša, Petra Bednářa, Miroslava Merčiaka, ale ďakujem všetkým kolegom z košického tímu. Je skvelé mať okolo seba profesionálnych a inovatívnych kolegov, ktorí pochádzajú z tohto krásneho mesta.

Thomas Jachmann

Thomas Jachmann
Zdroj foto: Siemens Healthineers
  • rád cestuje a fotografuje mimo vychodených ciest a spoznáva krajinu v turistických topánkach
  • po kúpe elektro bicykla sa vrátil k cyklistike a počas leta si raz týždenne užíva dlhé jazdy z kancelárie domov
  • svoj voľný čas rád trávi so svojou rodinou
  • kreatívne používa akrylové farby na miniatúry a diorámy, z ktorých niektoré tlačí na jednej zo svojich 3D tlačiarní
  • číta fantasy romány (Brandon Sanderson, Kevin Hearn, Ursula Le Guin, …), ale uprednostňuje audioknihy, pretože mu umožňujú počúvanie počas dochádzania
  • hrá strategické stolové hry, ako aj pen & paper roll play so svojimi priateľmi už 40+ rokov
  • odporúča prečítať si knihu “The Primes” od Chrisa McGoffa (dokonca vedie interné prednášky spoločnosti “The Primes for Change”)

tlačová správa

Pridajte komentár