EAST MAG
Zdroj foto: CANCOM Slovakia

Prvý ročník súťaže pre základné školy Spoznaj svet s Micro:bitom bol úspešný

24. februára sa v priestoroch najmladšieho a najmodernejšieho IT a bilingválneho gymnázia v Košiciach stretlo 8 základných škôl z Košického kraja, ktoré sa rozhodli zapojiť do prvého ročníka IT súťaže s názvom Spoznaj Svet s Micro:bitom. Takmer 30 nadšencov pre IT a technológie na jednom mieste vo veku 11 – 13 rokov sa rozhodlo porovnať si svoje schopnosti a znalosti v programovaní a s prácou s Micro:bitmi. Nebola to súťaž jednotlivcov, ale práve naopak. Každá základná škola prihlásila 2 – 3 členný tím, ktorý sa musel popasovať s úlohami rôznej úrovne. Nerozhodovali len vedomosti, ale aj tímová práca.

Micro:bit je programovateľný mikropočítač, a tak je priam ideálna a hlavne praktická pomôcka na výučbu programovania na základných a stredných školách, pretože žiaci si na ňom môžu vyskúšať programovanie v rôznych jazykoch ako napríklad javascript, python a C++. Zariadenie má aj programovateľné tlačidlá, vstupné a výstupné porty, senzor na meranie tepla a intenzity svetla. Vďaka tejto výbave je možné používať micro:bity aj na programovanie mini autíčiek a rôznych tancujúcich robotov. Keďže bola súťaž zameraná na základné školy, tak počas celej súťaže žiaci pracovali v blokovom editore MakeCode, ktorý je ideálny nástroj pre pochopenie základov programovania.

REKLAMA
Zdroj foto: CANCOM Slovakia

Ako teda prebiehala súťaž? V piatok ráno o 9:00 hod. sa stretli žiaci v telocvični, kde ich privítala Mgr. Andrea Hricová, zástupkyňa riaditeľa školy a zástupcovia spoločnosti CANCOM Slovakia. Keďže bol program nabitý, tak nebolo času na dlhé príhovory, a tak sa hneď prešlo na prvú časť súťaže, a to praktický 60 minútový workshop, na ktorom učitelia informatiky dali základné inštrukcie a vyskúšali znalosti súťažiacich z oblasti informatiky prostredníctvom rôznych otázok a krátkych zadaní. Viete čo je to udalosť vo svete informatiky? Nie? Tak aj o takýchto témach sa pedagógovia rozprávali so žiakmi. „Veľmi príjemne ma prekvapili vedomosti všetkých žiakov, a ak by som vedela, tak si určite pripravíme pre nich ťažšie zadania. Keď budeme pripravovať zadania na druhý ročník, tak určite pritvrdíme,“ hovorí s úsmevom zástupkyňa riaditeľa školy Andrea Hricová. Po workshope si už jednotlivé tímy zobrali svoje úlohy a začali na nich pracovať. Súťaž bola rozdelená do dvoch 90 minútových blokov a v prvom bloku museli žiaci zvládnuť 2 ľahšie úlohy a v druhom iba jednu, ktorá bola o to náročnejšia a komplexnejšia. Súčasťou dňa bol aj spoločný obed v priestoroch UPJŠ, aby si  žiaci mohli na vlastnej koži okúsiť atmosféru akademickej pôdy.

Aby sa každý tím mohol nerušene venovať vypracovaniu zadaní, tak sa tímy po workshope presunuli do tried, kde sa už naplno venovali zadaniam. Hodnotiaca komisia nehodnotila len rýchlosť vypracovania, ale aj kvalitu zadania, keďže tá je vo svete IT veľmi dôležitá. Presne o 14:45 hod. sa všetci súťažiaci zišli naspäť v telocvični, aby zistili, ako obstáli. Tretie miesto obsadil tím ČSA-čkári zložený zo žiakov: Eva Mižáková, Daniel Danko a Matúš Gabáni zo Základnej školy Československej armády 15, Moldava nad Bodvou s počtom bodov 76. Druhé miesto obsadil tím T3S zložený zo žiakov: Michal Sabo, Timotej Štefko zo Základnej školy sv. Cyrila a Metoda, Bernolákova 18, Košice s počtom bodov 77. Celkovým víťazom súťaže sa stal tím T2  zložený zo žiakov: Šimon Škombár a Dorian Lovič zo Základnej školy Krosnianska 4, Košice s počtom bodov 115. Všetkým víťazným tímom gratulujeme a želáme veľa úspechov v štúdiu informačných technológií.

„Keď nám FUTURUM povedalo, že chce organizovať súťaž pre základné školy, tak sme ani sekundu neváhali. Viete, záujem o technológie už musíme vzbudzovať u žiakov na základných školách, aby bola pre nich práca v IT úplne prirodzená, ako je dnes práca lekára a právnika. Aj IT potrebuje tých najlepších študentov, “ hovorí Matúš Čopík Senior Vice President CANCOM.

Už v týchto chvíľach sa rozbiehajú prípravy na ďalší ročník, pretože organizátori chcú aby bol väčší a lepší. Ak sa chcete dozvedieť viac o gymnáziu FUTURUM, tak všetky potrebné informácie o IT štúdiu nájdete na ich webstránke. Aktuálne prebieha zápis na IT odbor, ktorý je možný do 20. marca 2023.

CANCOM Slovakia je v Košiciach tri roky a aktuálne zamestnáva viac ako 300 IT špecialistov, ktorí pracujú n maedzinárodných IT projektoch. Spoločnosť sa zameriava na oblasť digitálnej transformácie, a to hlavne na poskytovanie hybridných IT riešení.

Gymnázium FUTURUM vzniklo v roku 2012 v Košiciach. Okrem Košíc pôsobí Súkromné gymnázium FUTURUM aj v Trenčíne spolu so Základnou školou. 

tlačová správa

Pridajte komentár