EAST MAG
Zdroj foto: Jaroslav Ľaš

Čajkovského husľový koncert v podaní Daniela Matejču a košických filharmonikov

Prvý marcový koncert Štátnej filharmónie Košice s názvom MONIUSZKO – ČAJKOVSKIJ – MENDELSSOHN-BARTHOLDY láka návštevníkov atraktívnym programom aj obsadením. V Čajkovského husľovom koncerte sa vo štvrtok 2. marca o 19:00 na pódiu Domu umenia predstaví Daniel Matejča, víťaz televíznej šou Virtuosos V4+ z roku 2021 a absolútny víťaz Eurovision Young Musicians 2022 vo francúzskom Montpellier. ŠFK tento koncert zverila do rúk českého dirigenta Marka Prášila, debutanta medzinárodného hudobného festivalu Pražská jar 2022. Dalo by sa povedať, že leitmotívmi večera budú mladosť a nadanie, pretože v druhej polovici koncertu zaznie Symfónia č. 1 c mol Felixa Mendelssohna-Bartholdyho, ktorého talent sa prejavil v ranom veku a toto dielo dokončil, keď mal len 15 rokov. V úvode večera zaznejú efektné a iskrivé Goralské tance Stanislava Moniuszka.

Romantický program

Dirigent Marek Prášil približuje program a svoje účinkovanie s orchestrom ŠFK: „Koncert by mohol niesť dva podtituly: ‚romantický‘ a ‚zomknutý‘, keďže ponúkne autorov a kompozície raného romantizmu a novoromantizmu, ktoré od seba nedelí mnoho rokov a dokonca ani geograficky mnoho kilometrov (Nemecko, Poľsko, Rusko). Nesmierne sa teším na svoj debut v Štátnej filharmónii Košice i spoluprácu s talentovaným Danielom Matejčom. Ku Košiciam a východnému Slovensku mám krásny vzťah, keďže odtiaľ pochádza moja manželka a tak sa tu s rodinou aj za rodinou pravidelne vraciame.“

Marek Prášil
Zdroj foto: Archív Marek Prášil

Debut na Pražskej jari bol nesmiernou poctou

„Debut na Pražskej jari v Dvořákovej sieni Rudolfina bol pre mňa predovšetkým nesmiernou poctou a ďalšou možnosťou spolupracovať s vynikajúcou PKF – Prague Philharmonia. Som vďačný za vloženú dôveru umeleckej rady festivalu, ktorá jednotlivých debutantov vyberá. Okrem umelecky i ľudsky milej spolupráce sa iste jedná o prestížnu záležitosť, ktorá pritiahla pozornosť niekoľkých osobností, umeleckej kritiky a následne tiež priniesla niekoľko krásnych ponúk hosťovania a debutov s ďalšími orchestrami, na festivaloch či v divadlách,“ zhodnotil Marek Prášil kľúčový moment vo svojej kariére.

Veľký husľový talent

Sólista večera Daniel Matejča začal hrať na husliach vo veku štyroch rokov pod vedením svojej matky. Po roku nastúpil do triedy prof. Ivana Štrausa. U neho študuje dodnes, už ako študent 2. ročníka Akadémie múzických umení v Prahe. Okrem v úvode spomínaných úspechov, ktorými ohromil milióny divákov, má mladý talent na konte rad súťažných trofejí z prestížnych interpretačných súťaží. V rozhovore pre Radio Prague International odpovedal na otázku, prečo sú súťaže pre neho dôležité aj napriek tomu, že ide o stresujúcu záležitosť: „Hudobné súťaže sú pre mladého hudobníka veľmi dôležité na to, aby sa rozvíjal a svoje umenie prezentoval širšiemu publiku.“ Tento zámer sa Danielovi Matejčovi napĺňať darí, pretože napriek svojmu mladému veku už koncertuje naprieč Európou aj inde vo svete. Za svoj najväčší projekt a úspech v uplynulom období považuje nahrávku prvého CD s husľovými sonátami Eugèna Ysaÿa – album uzrie svetlo sveta v polovici roka 2023. S Čajkovského koncertom vystúpil na jeseň 2022 na medzinárodnom hudobnom festivale Dvořákova Praha a týmto pôsobivým a poslucháčsky mimoriadne obľúbeným dielom poteší aj publikum na svojom koncerte v Košiciach.

Daniel Matejča
Zdroj foto: Archív Daniel Matejča

Koncert Štátnej filharmónie Košice MONIUSZKO – ČAJKOVSKIJ – MENDELSSOHN-BARTHOLDY sa uskutoční vo štvrtok 2. marca 2023 o 19:00 v Dome umenia a je zaradený do abonentného B cyklu. Cena štandardnej vstupenky sa pohybuje v rozmedzí od 8 do 14 eur, zľavnenej od 5 do 7 eur. Verejná generálka sa začína o 10:00 a predkoncertné stretnutie s lektorom dramaturgie Petrom Katinom a hosťami o 18:00 v Malej sále Domu umenia. Všetky druhy vstupeniek sú dostupné online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo priamo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. Návštevníci si vstupenky môžu zakúpiť aj osobne vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím.

Zdroj foto: Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár