EAST MAG
prokrastinácia, odkladanie práce

Trápi vás prokrastinácia? 6 tipov, ako neodkladať povinnosti na neskôr

Prokrastinácia je jedným z najčastejších problémov študentov aj profesionálov. Všetci máme veci, ktoré musíme urobiť, ale naša myseľ môže prejsť do „prokrastinačného režimu“, kedy sa zdá jednoduchšie odložiť ich na neskôr. Aj keď sa môžete na chvíľu uvoľniť a v danom okamihu sa môžete cítiť dobre, je dôležité naučiť sa, ako sa sústrediť na úlohy, ktoré máte práve pred sebou. Tu je niekoľko tipov, ako sa vyhnúť prokrastinácii.

1. Naplánujte si cieľ a vytvorte si plán

Jednou z hlavných príčin prokrastinácie je pocit preťaženia úlohou alebo projektom. Ak chcete tento pocit prekonať, vytvorte si podrobný plán s menšími, dosiahnuteľnými krokmi. Predstavte si, ako vyzerá cieľ úlohy, na ktorej pracujete a stanovte si realistický časový plán na jej dokončenie. Vďaka plánu sa budete ľahšie sústrediť na každú časť a uvidíte svoj pokrok. Ak si náročné úlohy rozdelíte na zvládnuteľné kúsky, nebudú pre vás strašiakom.

REKLAMA

2. Stanovte si priority

Stanovte si priority úloh od najdôležitejších po najmenej dôležité a sústreďte sa na ich postupné riešenie. Pomôže to znížiť úroveň stresu pri riešení viacerých vecí naraz, ako aj udržať prokrastináciu pod kontrolou. A rozlúsklunutie najnáročnejších úloh vás určite poteší a poženie v pred.

3. Zbavte sa rozptýlenia

Ak sa ľahko rozptýlite, zvážte zmenu prostredia. Presuňte sa na iné miesto, kde je menej rušivých prvkov a viac takých, ktoré podporujú vaše sústredenie. Pomôcť vám môže napríklad prirodzené svetlo a menej elektroniky. Ak chcete bojovať proti rozptýleniu e-mailami či notifikáciami zo sociálnych sietí, vyhraďte si konkrétny čas na ich kontrolu. Pomôže vám to sústrediť sa a držať sa plánu.

4. Robte si prestávky

Keď je naša myseľ príliš unavená alebo preťažená, môže byť ťažké sústrediť sa na danú úlohu. Počas dňa si robte časté, ale krátke prestávky. Môžete ich vyplniť napríklad hlbokým dýchaním alebo rýchlou prechádzkou – to vám pomôže načerpať nové sily a sústrediť sa lepšie.

5. Používajte časovač

Nastavte si časovač, aby ste sa na úlohu sústredili určitý čas – bude to pre vás motivácia, aby ste sa držali plánu. Zároveň sa tak uistíte, že nebudete príliš preťažení alebo sa nebudete príliš dlho rozptylovať.

6. Odmeňte sa

Urobte si radosť! Či už ide o prestávku na kávu, niečo dobré pod zub či plánované voľno po dokončení projektu, myšlienka na odmenu vám pomôže udržať si motiváciu.

Odkladanie úloh na neskôr nemusí byť u vás pravidlom – so správnym plánovaním a stratégiami sa dá prokrastinácia zvládnuť a prekonať. Ak si vytvoríte plán, rozdelíte si úlohy na menšie časti, odstránite rozptyľovanie, čoskoro zistíte, že ste oveľa produktívnejší a sústredenejší. Preto to už neodkladajte – začnite so zmenou už dnes!

Jana Beerová

Projektová manažérka magazínu EastMag.

Pridajte komentár