EAST MAG
Zdroj foto: kevcostello/Unsplash

Novoročná výzva: doprajte si digitálny detox 

Žijeme s telefónom na dlani. Ponárame sa do digitálneho sveta, v ktorom máme všetko na dosah. Doslova nás to pohlcuje a je to neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Množstvo stráveného času za počítačmi, smartfónmi či tabletmi však neprospieva nášmu fyzickému ani duševnému zdraviu.

Prijmite našu novoročnú výzvu na digitálny detox. 

Je to jednoduché. Stačí, ak všetky zariadenia vypnete a odložíte niekam bokom. Zabudnite na chvíľu na online svet a začnite si užívať ten offlinový. Ak aspoň na pár hodín vypnete myseľ od digitálnych zariadení, nájdete množstvo spôsobov, ako efektívne tráviť čas a ako sa zbaviť stresu, ktorý môžu u vás tieto technológie vyvolať. 

REKLAMA

Začnite si trekovať svoj čas 

Nie je to jednoduché, hlavne ak máte prácu, ktorá si vyžaduje vaše každodenné online pripojenie. Dá sa to však zvládnuť. Ak už máte po pracovnej dobe, vypnite sa. 

Ak ani to nepomáha a nezaberá, stiahnite si aplikáciu, ktorá vám bude merať, ako dlho trávite svoj čas na mobile či tablete. Zapnite si časové obmedzenie, ktoré vám pomôže skrátiť čas strávený na smartfóne. Pomaly si tento čas skracujte postupne vždy aspoň o desať minút. 

Zdroj foto: Andrea Piacquadio/ Pexels.com

Vyjdite von 

Aj 20 minút chôdze vám dokáže zlepšiť náladu a prispeje k vášmu fyzickému zdraviu. Počas chôdze nechajte mobil vo vrecku. Ideálne ak si vypnite pred prechádzkou všetky zvuky, vibrovanie a notifikácie. Je to len 20 minút z vášho času, ktorý si môžete ukradnúť bez toho, aby ste mali výčitky. 

Ak ste v spoločnosti, zabudnite na telefón. Rozprávajte sa s priateľmi či rodinou a telefón nechajte radšej zapadnutý vo vrecku v bunde. 

Telefóny a spánok 

Určite ste už čítali, že pozeranie do telefónu pred tým, než idete spať, môže mať negatívny účinok na váš zdravý spánok. Dajte si preto obmedzenie, že po 21.00 sa už na telefón ani nepozriete. Radšej si prečítajte knihu alebo si doprajte relax v podobe dlhého kúpeľa. 

Ďalšie dni bez telefónu vám už potom pôjdu oveľa jednoduchšie. Zrazu si na mobil ani nespomeniete a nájdete si oveľa viac času na seba či na aktivity, ktoré vás robia šťastnejšími. 

Telefóny vypnite a odložte ak: 

  • cítite úzkosť alebo ste v strese 
  • cítite nutkanie na neustále sledovanie notifikácií
  • ak sa po čase, ktorý strávite na sociálnych sieťach, necítite dobre či ste nahnevaný 
  • ak zistíte, že sa bojíte, že o niečo prídete 
  • ak sa nesústredite na svoju prácu alebo aktivity, lebo telefón je dôležitejší 
  • ak ste dlho hore, lebo sledujete sociálne siete alebo ak cítite, že váš spánok nebol kvalitný.

Veľa šťastia pri novoročnej digitálnej detox výzve! 

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár