EAST MAG

Ako vstúpiť do nového roka pravou nohou

Nebol by to váš, ani môj prvý nový rok, do ktorého sa chystáme vstúpiť s celým zoznamom predsavzatí a záväzkov voči sebe samému. Poznáte to, zdravšie žiť, viac šetriť a dobrý život žiť. Je to naozaj tak jednoducho dosiahnuteľné, ako to na sociálnych sieťach vyzerá?

Najčastejšie predsavzatia

Skúsili by ste uhádnuť aspoň 3 predsavzatia, ktoré sa medzi ľuďmi objavujú najčastejšie?

  1. Prestať fajčiť / prestať piť alkohol
  2. Začať cvičiť / zdravo sa stravovať / schudnúť
  3. Ušetriť viac peňazí
  4. Tráviť menej času na elektronických zariadeniach
  5. Viac cestovať a investovať do zážitkov

Vytvorená TOP 5 nás ako spoločnosť veľmi silne odzrkadľuje. Uhádli ste aspoň 3? Alebo ste niektoré dokonca našli aj vo vlastnom zozname? Tento článok je potom určite pre vás!

shutterstock.com

Význam predsavzatí

Najčastejšie si predsavzatia dávame preto, že chceme niečo vo svojom živote zmeniť. Je tomu ale vždy tak? Stalo sa vám už, že ste sa prichytili pri snahe niečo zmeniť nie preto, že to chcete vy, ale preto, lebo to vidíte navôkol seba? Presne toto je dôvod, prečo už 15. januára začínate postupne upúšťať nielen od jedného, ale od všetkých svojich predsavzatí. Nenasledujete teda svoje, ale cudzie sny. Zamerajte sa viac na seba a na to, čo chcete do nového roku so sebou priniesť.

Chcete sa viac vzdelávať alebo si zlepšiť cudzí jazyk? Fajn! Zapíšte sa na kurz alebo do jazykovej školy.

Chcete si oddýchnuť no zároveň niečo zažiť? Nemrhajte svojím voľným časom, ale efektívne si rozvrhnite svoj čas.

Ste naozaj nespokojní sami so sebou? V poriadku, začnite žiť zdravšie, no žiadna extrémna diéta ešte nikoho nikdy nespasila. Nájdite si šport, ktorý vás baví, začnite variť tak, aby ste si užívali aj proces, nielen výsledok. Venujte sa sami sebe a počúvajte svoje telo.

Ako trafiť 2 muchy 1 ranou?

Niekedy to vyzerá, že si naše životy sami komplikujeme. Aj to som sa rozhodla v mojich novoročných predsavzatiach vyriešiť. Prvotný list vyzeral časovo nesplniteľne. Nemôžem predsa cvičiť, šetriť, cestovať, variť a pomedzi to si ešte aj užívať život. Predsavzatie nekomplikovať si život som teda presunula na vrch listu a zistila som, že viem zabiť aj 2 muchy 1 ranou!

Rady a tipy ako na to : čas strávený na telefóne môžeme stráviť radšej na prechádzke, ktorá prispeje nášmu zdravšiemu ja. Môžeme investovať viac do lokálnych zážitkov a tak ušetriť nejaké peniaze, ale zároveň podporiť naše mesto. Ak si k sebe prizveme ešte aj priateľov, naša duševná pohoda nám poďakuje. Budovanie sociálnych interakcií je totiž stále aktuálnou témou pre naše duševné zdravie. Svoj voľný čas si vieme lepším time managementom rozvrhnúť tak, aby sme sa stihli samovzdelávať a budovať samých seba. Ak prestaneme piť a fajčiť, môžeme tieto peniaze investovať do kvalitnejších potravín, z ktorých pripravíme zdravé jedlo a ešte si to aj užijeme!

shutterstock.com

Odporúčanie na záver

Pamätajte na to, že všetko má svoj čas. Všetko toto treba zaradiť do svojej rutiny postupne no s jasným cieľom. Z akéhokoľvek predsavzatia sa správnymi krokmi môže stať dlhodobý návyk. Inšpirujte sa knihou Atómové návyky, ktorú napísal James Clear. Má vysoké hodnotenia a je bestsellerom. Kniha je šikovným pomocníkom k malej premene seba v každom dni. Ponúka overený návod, ako sa každý deň zlepšiť o jedno percento bez ohľadu na svoje ciele. Nevzdávajte sa, vytrvajte a čoskoro uvidíte výsledky.

Eva Hrivniaková

Pridajte komentár