EAST MAG

Novoročné rituály v rôznych kútoch sveta

Vinšovať rodine a známym šťastný nový rok je novoročnou rutinou. Kedysi sa však nový rok spájal s celou kopou povier a rituálov.

Naša, ale ani žiadne iné krajiny, neboli výnimkou a tieto rituály obyvatelia vykonávajú do dnes. Samozrejme, špeciálne pokrmy slávnostných svetových kuchýň sú zaujímavé, no v hľadáčiku máme dnes trochu exotickejšie veci.

REKLAMA

Naši susedia z okolia

Všetci dobre poznáme skratku PF – Pour féliciter („Pre šťastie“), ktorá sa počas Nového roka objavuje takmer všade. Len málokto však vie, že tento nápad prišiel od českého hradného grófa Karla Choteka. Ten sa rozhodol, že na Nový rok nebude príjmať žiadne návštevy, a tak rozoslal tento pozdrav dopredu. PF pozdrav prešiel od roku 1827 mnohými premenami a stal sa skôr zdvorilostným pozdravom ako ospravedlnenkou z práce.

Len o kúsok ďalej, v Nemecku, čítajú svoju budúcnosť z trošky olova rozpusteného v lyžičke nad sviečkou. To sa potom vyleje do vody a z tvaru sa číta nový rok. Krôčik od nich tavia Fíni cín. Tvar kruhu môže znamenať svadbu, tvar topánky či nohy cestu a čokoľvek, čo sa len trochu podobá na prasiatko znamená bohatstvo.

Naháňači lásky

Španieli a Taliani sú veční romantici. Aj v novom roku teda naháňajú lásku. Na Nový rok volia spodnú bielizeň červenej farby. Pridávajú sa k ním aj Brazílčania, ktorí však volia bielu farbu. Mexičania volia žltú, ktorá sa spája nielen s láskou, ale aj s peniazmi. No a Argentínčania volia jemnú ružovú. Všetko toto v mene lásky.

pexels.com

Slobodné ženy v Írsku naháňajú šťastie v láske ešte o trochu inak. Pod vankúš si schovávajú vetvičky z imela. Veria, že sa im v novom roku vďaka tomu do cesty pripletie dobrý ženích.

Črepy sú znakom šťastia po celom svete a pri rôznych oslavách. Dáni nenechajú nič na náhodu, a už v podvečer nového roku rozbíjajú množstvo riadu úmyselne. Čím viac je ho ráno pred vchodom do domu, tým šťastnejší a úspešnejší bude ich rok.

Korenisté povahy

V rôznych krajinách sa počas osláv nového roku venujú aj vyháňaniu zlých duchov. Neskôr potom pozývajú dobrých duchov do svojich čistých príbytkov. Často na to používajú soľ alebo cukor, ktorý sypú na prah, pred okná, alebo von v záhrade.

Obyvatelia Peru nenechávajú nič zo starého roka otvorené. Veľmi aktívne riešia svoje susedské spory z celého roka. S prímesou temperamentu, ktorý títo ľudia hrdo nosia, sa často susedské spory vyriešia aj fyzicky. Do nového roka však vstupujú v mieri a s čistým štítom.

Kto by si nechcel do svojho nového roku primiesť trošku šťastia? Arménci vedia ako na to. Pri príprave tzv. šťastného chleba, ktorý sa servíruje na oslavách nového roka, do cesta vmiesia svoje želania šťastného nového roku.

pixabay.com

Toto je len malá prehliadka kultúrnej rôznorodosti, ktorú môžeme na svete spoznať. Čo vám môže ktorá krajina ponúknuť je jasné, už stačí len správne vybrať Silvestrovskú destináciu a kúpiť letenky! Alebo to jednoducho vyskúšajte doma.

Eva Hrivniaková

Pridajte komentár