EAST MAG
Zdroj foto: Shutterstock

3 dôvody, prečo mať doma posilňovaciu lavicu

Posilňovacie lavice sú základom každej telocvične a aj v domácnostiach sa tešia veľkej obľube. Platí pri nich totiž staré známe za málo peňazí veľa muziky. Toto sú dôvody, ktoré najčastejšie motivujú k nákupu lavice domov:

1.   Prestanete si už konečne ničiť nábytok

Máte doma nejaké vybavenie na cvičenie, no do tréningovej lavice sa vám už nechce investovať? Možno ste presvedčení, že vám stačia stoličky, posteľ, gauč alebo iný nábytok, pretože vaším cieľom je ušetriť a vybaviť si domáce fitko za čo najmenej peňazí, no toto nie je cesta. Váš nábytok nedokáže plniť stopercentne rovnaký účel ako posilňovacie lavice, ktoré sa okrem iného starajú aj o bezpečnosť pri tréningoch. Nábytok nie je stavaný na funkciu, ktorú ste mu pridelili, preto riskujete, že ho rýchlejšie opotrebujete, poškodíte či úplne zničíte a v konečnom dôsledku vôbec neušetríte, ak ho budete musieť skôr meniť.

REKLAMA

Keď už spomíname bezpečnosť, najmä ak plánujete cvičiť pravidelne, nábytok sa vám pri tréningoch môže posúvať a nemusí byť ani dostatočne pevný na to, aby zvládol nápor hmotnosti nielen vás, ale aj činiek a závaží. Riskujete nepríjemné úrazy, ak nábytok povolí v tej najnevhodnejšej chvíli. Okrem toho, oveľa ťažšie sa vám bude držať telo v správnej pozícii počas cvičenia, a to je predsa veľmi dôležité, ak chcete trénovať efektívne.

Posilňovacia lavica je preto najrozumnejšou voľbou, ak si nechcete koledovať o zranenie alebo poškodenie nábytku.

2.   Univerzálne možnosti tréningov v pohodlí domova

Posilňovacích lavíc existuje množstvo druhov, preto si domov môžete zaobstarať model presne podľa vašich potrieb, ktorý bude do bodky spĺňať vaše požiadavky na tréningy. Výborným všestranným modelom na rôzne cvičenia sú multifunkčné posilňovacie lavice – tie vám zastúpia funkcie viacerých posilňovacích zariadení, čo je ideálne, ak hľadáte kompromis nielen čo sa týka ceny, ale aj priestoru.

Podľa toho, čo chcete na lavici cvičiť, si môžete vybrať aj špecializovaný model. Jednoduché ploché lavice sú solídnym základom domácej posilňovne, ktoré skvelo poslúžia nielen začiatočníkom, ale aj pokročilým. Okrem rovných lavíc si môžete zvoliť polohovateľné modely či špecializovanú lavicu na tréning brucha (šikmá lavica), či na cvičenie s činkami po ležiačky (bench press lavica).

Najlepšie na tom je, že ušetríte veľmi veľa času, ak budete cvičiť doma. Tréningy si môžete naplánovať kedykoľvek vám to vyhovuje, nemusíte nikam chodiť, čím ušetríte ďalší cenný čas a peniaze za permanentku. Netreba tiež čakať, kým sa v posilňovni uvoľní miesto na stroji, keď na vás doma čaká posilňovacia lavica, na ktorej si precvičíte tie svalové skupiny, ktoré potrebujete.

K tréningovej lavici si navyše môžete postupne prikupovať rôzne príslušenstvo a získať naozaj slušnú výbavu, ktorá vám bez problémov nahradí cvičenie vo fitness centre. Niektoré posilňovacie lavice môžete dodatočne vybaviť posilňovačom nôh či iným príslušenstvom podľa potreby. Lavicu však viete doplniť aj sadou jednoručiek, rovnou tyčou, závažiami a ďalším vybavením podľa priestorových možností a zabezpečiť si všetko, čo potrebujete na plnohodnotný tréning celého tela.

3.   Vypracujete si svalovú hmotu a posilníte svoje zdravie

O priaznivom vplyve cvičenia na vaše telo sa asi nemusíme dlho rozprávať, určite ste o tom počuli už z každej strany najmenej trikrát. No a ak budete mať doma tréningovú lavicu, ľahšie sa vám podarí dostať sa do formy, nabrať svalovú hmotu a zlepšiť svoju fyzickú silu a vytrvalosť. Posilňovanie vám tiež pomôže získať viac energie, zlepšiť spánok aj náladu a psychické zdravie. Tréningy sú skvelým spôsobom, ako odbúrať stres po náročnom dni a odreagovať sa.

Zvýšením objemu svalstva si zrýchlite aj metabolizmus, pretože svaly spália viac energie ako tuky, takže ak je vaším cieľom vyformovať si postavu a schudnúť, na posilňovacej lavici si doma môžete dať kedykoľvek do tela. Nezáleží na tom, či ste len začiatočník, alebo už máte čo-to odcvičené, lavica vám zabezpečí plnohodnotný tréning.

Pridajte komentár