EAST MAG
Zdroj foto: vadim kaipov/Unsplash.com

Pestujte izbovky. Vďaka rastlinám sa budete cítiť lepšie

Izbovým rastlinám som prepadla aj ja a nie, nebolo to počas dlhotrvajúcich koronových nekonečných lockdownov. Dostala som črepníkový kvet a tak to už išlo samé. 

Pestovanie izboviek som mala zakorenené ako niečo, čo robia dôchodcovia – prepáč baby. Myslela som si, že je to hobby ľudí, ktorí nemajú čo iné na práci. Mýlila som sa. Z jedného črepníkového kvetu, ktorý zdobil parapetu obývačky sa zrazu môj byt premenil na miesto, kde sa cítim príjemnejšie. Vypestovala som si súkromnú botanickú záhradu a pri pohľade na ňu, mi je ľahšie.

REKLAMA

Znižujú hladinu stresu

Ak máte veľa v práci alebo v osobnom živote a nebaví vás tak akosi nič, lebo ste z toho unavení, kúpte si kvet. Štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Journal of Psychological Anthropology zistila, že rastliny v domácnosti alebo vo vašom office môžu pomôcť k tomu, aby ste sa cítili pokojnejšie a pohodlnejšie. 

Zdroj foto: vadim kaipov/Unsplash.com

Počas výskumu dostali účastníci dve úlohy. Jedna bola presadiť izbovku alebo dokončiť krátku počítačovú úlohu. Po každej úlohe vedci zmerali biologické faktory jednotlivcov, ktoré sú spojené so stresom, vrátane srdcovej frekvencie a krvného tlaku. Zistili, že práca s rastlinami znižovala stresovú reakciu. Na druhej strane, počítačová úloha spôsobila prudký nárast srdcovej frekvencie. 

Čistý a čistejší vzduch 

Znižovanie stresu nie je, samozrejme, len jediným pozitívom pri izbovkách. Niektoré veľmi dobre čistia vzduch v byte, takže ich pestovanie je prospešné pre naše zdravie. Uvoľňujú kyslík a absorbujú oxid uhličitý. Niektoré rastliny, ktoré sú výbornými pohlcovačmi nepotrebujú ani extra starostlivosť. Patria medzi ne: Lopatkovec, Fikus, Aloe vera, Zlatý potos či dokonca Svokrin jazyk. 

Ak ste sa odhodlali k pestovaniu, dávajte si pozor na výber kvetov, ktoré chcete doma mať. Okrem množstva slnka, ktoré potrebujú by ste mali myslieť aj na domácich miláčikov – predovšetkým mačky. Tie sa dokážu ku kvetom dostať veľmi jednoducho, no mnohé sú pre ne zabijakom. Ktoré kvety sú ideálne pre váš byt a pre vášho domáceho miláčika? Prečítajte si v našom článku:

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár