EAST MAG
Zdroj foto: UniquePeople

Prvé výročie Unique People v Chorvátsku

Expanzia nášho unikátneho biznisu do Splitu dosiahla svoj prvý míľnik. Prečítajte si článok a získate lepší obraz o našej jedinečnej chorvátskej pobočke, ktorá tento rok v decembri oslavuje svoje prvé výročie.

Pôvod Unique People Croatia

Unique People sme založili pred desiatimi rokmi v Košiciach. Nápad otvoriť pobočku v Splite prišiel skoro pred 4 rokmi. Kvôli pandémii Covidu sme však museli počkať s jeho realizáciou. Sen sa stal realitou v roku 2021 a pobočku sme založili 8. decembra. Začali sme malými krokmi a úspešne sme vyrástli k tomu, že máme 18 chorvátskych kolegov. Z pokroku, ktorý sme spravili sa veľmi tešíme. V nasledujúcich riadkoch nájdete naše postrehy, myšlienky od vedenia spoločnosti, konkrétne dáta ohľadom nášho pokroku a taktiež vízie do budúcna – čiže ostaňte s nami a inšpirujte sa!

REKLAMA

Ako sa presadiť na trhu? Treba vystúpiť z davu!

Pri zakladaní novej pobočky spoločnosti môže byť náročné presadiť sa medzi lokálnou konkurenciou. Pre mnohých podnikateľov je začatie podnikania tým najvzrušujúcejším obdobím v živote. Ale skôr, než budú môcť otvoriť jeho brány, musia prekonať množstvo výziev. V dnešnom konkurenčnom prostredí je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým vyčnievať z davu. Pre nové podniky to môže byť ťažká úloha. Ale s trochou kreativity a tvrdej práce je možné presadiť sa a vybudovať úspešnú spoločnosť. A tiež mať niekoho, kto je známy v miestnej komunite s dobrým networkingom, to predsa uľahčuje život, nie?

„Urobili sme veľký pokrok.“

Čo na to hovorí riaditeľ Chorvátskej pobočky, Denis?

„Bol to pre mňa čas nadšenia a zmeny.“ – tvrdí Denis. Od začiatku bol presvedčený o tom, že to bude skvelá príležitosť aj pre neho osobne, keďže bol nadšený z účasti na čomsi novom, čo pomôže spoločnosti rásť.

„Bol to úžasný rok a som hrdý na to, čo sme dosiahli. Urobili sme obrovský pokrok, byť súčasťou niečoho, čo budujeme od základov, je vždy neskutočný pocit, ale urobiť to v tak historickom a nádhernom meste ako je Split bolo ozaj špeciálne.“ Denis dodáva.

Výsledky hovoria samé za seba: vďaka tvrdej práci sa pobočka stala realitou.

Zdroj foto: UniquePeople

Čo sme teda presne dosiahli v Chorvátsku?

Najprv sa teda pozrime na uplynulý rok po poradí. V januári sme zamestnali prvých 5 java developerov a začali sme robiť na projekte v oblasti zdravotníctva. Marec bol významný tým, že sme sa stali členom Split Tech City. V máji sme sa zúčastnili DUMP Days IT konferencie. Pokračovali sme náborom expertov seniorov, ale taktiež aj študentov. Prvý medzinárodný firemný teambuilding spoločný pre obe pobočky sa uskutočnil v Košiciach v júni. Do našich nových permanentných kancelárií v Splite sme sa presťahovali v septembri. Nedávno sme v Splite privítali klientov z Nemecka. V roku 2022 sme jednoznačne zaznamenali nárast obchodov zo strany existujúcich aj nových zákazníkov.  Z časti za to vďačíme aj našim novým expertom z unikátnej pobočky v Splite.

„Možnosť presťahovať sa do inej krajiny nám umožnila rozšíriť naše služby o ďalšie technológie, aby sme z technologického hľadiska mohli ponúknuť viac ako kedykoľvek predtým a navyše neustále hľadáme spôsoby, ako sa zlepšiť,“ konštatuje vedenie spoločnosti.

Napriek tomu, že mať prekvitajúci biznis je skvelé, stále považujeme ľudí za to najlepšie, čo dal minulý rok nášmu tímu. Naši výnimoční kolegovia, partneri a klienti, ktorých sme stretli a s ktorými sme si vybudovali trvácne priateľstvá, sú tou najlepšou odmenou našej tvrdej práce.

Poďme sa baviť viac o ľuďoch, je ťažké nájsť tých správnych?

„Najdôležitejšie je uistiť sa, že kandidát je kvalifikovaný a bude sa hodiť do vašej spoločnosti. Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste tento proces zjednodušili.“ – hovorí Blanka, HR/Office manažérka v Chorvátsku. Určite by súhlasila s tým, že niekedy je nábor skutočnou výzvou. Avšak s technickou pomocou ostatných zamestnancov sa jej podarilo postarať o nábor takmer 20 nových zamestnancov.

Čo sa týka technológií, väčšinou sa zameriavame na Javu a Angular. Otvorením pobočky sa nám však podarilo rozšíriť ešte viac našich technológií na .NET a Low Code.

Zdroj foto: UniquePeople

Aj keď si toto všetko vyžadovalo tvrdú prácu, my v Unique People si ctíme balans medzi prácou a životom (work-life balance). Zobrať si voľno bez pocitu viny alebo mať možnosť „odpojiť“ sa od práce, keď človek nie je v kancelárii by malo byť normou. Veľká výhoda chorvátskej pobočky spočíva v tom, že zamestnanci si vedia nájsť čas po práci alebo počas nej  a užiť si pláž. A nielen oni.

Čo sa týka spolupráce, bol to rok rozkvetu.

Pokiaľ ide o spoluprácu, dovoľte nám pripomenúť, že spolu sme silnejší. Preto obe naše pobočky, slovenská aj chorvátska, od začiatku úzko spolupracujú. Poskytujeme podporu formou usmernení a know-how z našej slovenskej pobočky. Na druhej strane kolegovia z Chorvátska majú dostatok voľnosti na to, aby bola pobočka jedinečná.

Zároveň si tiež tvoríme partnerstvá s inými inštitúciami. „Naša spoločnosť začala spolupracovať s mnohými miestnymi komunitami a fakultami. Tento vývoj nám umožňuje mať pozitívny vplyv na životy ľudí v tejto oblasti v Chorvátsku.“ – hovorí Denis, ktorý úzko spolupracuje s viacerými univerzitami, aby im pomohol s ich výskumnými iniciatívami.

„Každé z týchto partnerstiev je pre nás dôležité a sme hrdí na pokrok, ktorý v tejto komunite robíme.“ – dodáva Denis. Zdieľa presvedčenie spoločnosti, že spoločnou prácou môžeme urobiť rozdiel v životoch ľudí v komunite a v regióne.

Zdroj foto: UniquePeople

Čo môžeme očakávať ďalej?

Nevieme sa dočkať, čo budúcnosť prinesie našej spoločnosti. Denis v tom má jasno: „ Ako riaditeľ a CTO Unique People Croatia mám spolu so zvyškom tímu veľké plány, nápady a vízie pre budúcnosť. Chcel by som vidieť našu pobočku rásť a prosperovať, expandovať náš tech stack a ponuky. Vždy hľadám spôsoby ako zlepšiť pobočku a priviesť ju k väčším úspechom. Tiež si želám vidieť ako sa zväčší základňa našej klientely a dostaneme sa na nové trhy. Verím, že s poctivou prácou a odhodlaním môžeme dosiahnuť tieto ciele. Teším sa na našu IT budúcnosť!“

Ďakujeme, že pri nás stojíte!

Aby sme to zhrnuli, pre nás v Unique People bol tento rok bohatý na udalosti. Videli sme množstvo rastu a expanzie, a s nadšením očakávame čo prinesú ďalšie roky. Dekády úspechu sú pred nami. Ale teraz by sme chceli vyjadriť vďaku všetkým, ktorí nás na tejto ceste podporujú. Drahí kolegovia, spolupracovníci a klienti, sme vďační za uplynulých 12 mesiacov. Nové výzvy a nový rok – traste sa, lebo náš tím je pripravený triumfovať.

Unique People

Unique People je tím skúsených konzultantov a vývojárov, ktorí poskytujú svoje znalosti a skúsenosti v oblasti IT infraštruktúry, riadenia a tranzície projektov, webového vývoja a personálnych služieb pre IT podniky.

Pridajte komentár