EAST MAG
Zdroj foto: Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia

Mladí stredoškoláci porazili starších súperov a vyhrali Hackathon

Spoločnosť Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia (DT ITSO SK) počas uplynulého víkendu organizovala Hackathon. V súťaži, v ktorej programátori spolu s ďalšími členmi tímu intenzívne pracujú na spoločnom projekte, excelovali dvaja stredoškolskí študenti Teo a Michal. Tí v konkurencii starších kolegov zdolali 29 tímov a odniesli si zaslúžené prvenstvo.

Hackathon, vo svete známy aj ako Hack Day, predstavuje spojenie kreativity, informačných techno- lógií a súťaživosti. Cieľom je priniesť nové softvérové riešenie za krátky čas. IT nadšenci sa rozdelia do skupín a počas 24 hodín spoločne vytvárajú funkčný softvérový projekt.

V priestoroch Univerzitnej knižnice Technickej univerzity v Košiciach sa s cieľom vyhrať 8. ročník Hackathonu stretlo vyše 150 mladých IT nadšencov. Tento rok súťažili v 30 tímoch na 5 zadaniach.

Foto: DT ITSO SK
Foto: DT ITSO SK

Hackeri za 24 hodín vymysleli celkovo 32 aplikácií, pomáhalo im 20 mentorov z organizácie TelIT (DT ITSO SK) a Technickej univerzity v Košiciach. Po programátorskom maratóne odprezentovali svoje inovatívne riešenia odbornej porote.

Prínosom tohto ročníka bolo okrem pomoci zviditeľniť sa mladým talentom, priniesť technologické riešenia aj pre organizácie ako sú Košice IT Valley alebo Projekt Košice 2.0. Účasť na tejto súťaži bola pre prihlásených unikátnou príležitosťou pracovať na digitálnych projektoch, ktorými môžu pod- poriť a spropagovať IT odvetvie na východe Slovenska.

Foto: DT ITSO SK
Foto: DT ITSO SK

Absolútnymi víťazmi sa stali Teodor Barča a Michal Petričko z gymnázia na Alejovej ulici v Koši- ciach, ktorí tesne po prevzatí výhry a prvých gratuláciách neskrývali svoje nadšenie a radosť: Sme veľmi šťastní, ešte stále tomu nemôžeme uveriť. Získať hlavnú cenu je skvelý pocit. Ani rodičia nám nechceli v prvej chvíli uveriť,“ povedali s úsmevom víťazi a na margo svojho receptu na úspech doplnili: „Dôležité je rozvíjať svoje schopnosti aj vo voľnom čase, venovať sa rôznym projektom. Samozrejme, takéto veci vás musia v prvom rade baviť, potom prídu aj výsledky.“

Mladí talentovaní študenti si za 1. miesto odniesli výhru v hodnote 6 000 EUR. Aj ďalšie dva tímy, ktoré prišli s najlepšími riešeniami, si okrem skúsenosti odniesli zaujímavú finančnú odmenu.

Myslím si, že sa nám podarilo nadviazať na predpandemické obdobie a opäť spojiť developerskú komunitu, s cieľom priniesť nove myšlienky v skvelom prevedení. Víťazi Hackathonu, tím Puma teda Teo a Michal, pracovali na jednom z technologicky najťažších problémov, s ktorým sa v Deutsche Telekom pasujeme“, povedal Michal Kováčik (DT ITSO SK), ktorý v pôsobí na pozícii People lead – Software Engineering (Manažér ľudí pre Softvérový vývoj). Riešenie víťazov dokázalo analyzovať a predpovedať výpadky alebo veľkú záťaž systémov, čo prakticky pomôže takýmto situáciám pred- chádzať.

Foto: DT ITSO SK
Foto: DT ITSO SK

Mladí víťazi si získali pozornosť aj zahraničného hosťa Felixa Mohnkeho, ktorý akciu prišiel podpo- riť z Nemecka a ponúkol nádejným talentom pracovnú stáž.

Hackathon podporili partneri podujatia – Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, Nordics, UIA, Košice IT Valley a projekt Košice 2.0.

Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia

Spoločnosť vstúpila do života košického regiónu v januári 2006 pod názvom T-Systems Slovakia s.r.o. a od svojho začiatku je s regiónom nerozlučne spätá. To dokázala hneď v roku 2007, keď sa stala jedným zo zakladajúcich a aktívnych členov združenia Košice IT Valley.
Za posledné desaťročie vyrástla spoločnosť z nuly na druhého najväčšieho zamestnávateľa na východe krajiny. Zároveň patrí do prvej pätnástky najväčších zamestnávateľov na Slovensku s viac ako 3 900 zamestnancami. Aj vďaka vysokokvalifikovaným a motivovaným zamestnancom je firmou s najrýchlejšie rastúcou pridanou hodnotou v rámci IT odvetvia na Slovensku. Cieľom spoločnosti je proaktívne vyhľadávať nové cesty, ako napredovať a kontinuálne sa transformovať na spoločnosť poskytujúcu inovatívne typy služieb.
V rámci strategických aktivít sa spoločnosť transformuje na moderného poskytovateľa služieb Informačných a komunikačných technológií kráčajúc v ústrety budúcnosti založenej na digitálnych technológiách. Tieto kroky realizuje s cieľom posunúť podnikanie z projektovo riadeného modelu na model inovatívne a produktovo orientovanej firmy. Spoločnosť obsluhuje z Košíc viac než 700 korporátnych zákazníkov, ale tiež klientov z oblasti verejnej správy a verejných inštitúcií najmä v priestore Európskej únie.

Pridajte komentár