EAST MAG
Zdroj foto: Košice IT Valley

Konferencia Región budúcnosti – budúcnosť regiónu vám predstaví inovačné Košice zajtrajška

Žiť v regióne, ktorý prosperuje a dáva spoločnosti a svojim obyvateľom viac. To je cieľom klastra Košice IT Valley, ktorý sa aktívne zameriava na budovanie efektívneho ekosystému pre podporu inovácií a kreatívnej ekonomiky v Košickom regióne. Pri príležitosti 15. narodenín organizuje klaster výnimočnú konferenciu Región budúcnosti – budúcnosť regiónu, ktorá sa uskutoční 7. decembra 2022 v košickej Kunsthalle, ktorej sa môže zúčastniť široká verejnosť. 

 „Podujatie Región budúcnosti – budúcnosť regiónu je reflexiou na všetky výnimočné projekty, ktoré sa v regióne podarilo uskutočniť, a ktoré posunuli hospodársku výkonnosť Košického regiónu na vyššiu úroveň. Naším cieľom je spoločne s partnermi, inovátormi či kreatívcami formovať víziu ďalšieho rozvoja Košíc, motivovať mladých ľudí k tomu, aby tu ostali a spoločne s nami formovali tento región, a čeliť globálnym trendom, ako sú digitalizácia, hospodárska kríza, či príchod nových investorov,“ vysvetľuje Miriam Hučková, riaditeľka Košice IT Valley.

REKLAMA

Celý program je vyskladaný z blokov, ktoré tvoria predovšetkým panelové diskusie na rôzne témy. Príkladom je panelovka Inovačný ekosystém aj na východnom Slovensku, v ktorej budú diskutovať Peter Breyl,riaditeľ Inovačného centra Košického kraja, Juraj Sabol, riaditeľ pre stratégie a inovácie US Steel Košice a Veronika Hudzíková, zakladateľka INOVUJ a líderka R&D tímu v Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. Počas konferencie klaster Košice IT Valley taktiež odštartuje Európsky digitálny inovačný hub Cassovium.

Význam pre región a pre celé Slovensko

Klaster Košice IT Valley chce aj prostredníctvom tejto konferencie formovať víziu ďalšieho ekonomického rozvoja regiónu a hľadať odpovede na pálčivé otázky. Význam klastra v regióne je preto neodškriepiteľný.

 „Pri budovaní inovačného ekosystému sú prepojenie a spolupráca súkromného a verejného sektora veľmi dôležité. Tie zastrešuje vo veľkej miere klaster Košice IT Valley. Prihlásenie sa k sektoru informačných technológií, ktorý je súčasťou regiónu, značky a identity Košického regiónu, má význam nielen pre klaster, ale aj pre celé Slovensko,“ hovorí Juraj Girman, predseda správnej rady Košice IT Valley.

Klaster Košice IT Valley tvoria predovšetkým spoločnosti, ktoré sa venujú informačným technológiám. Medzi členmi však nájdete aj Košický samosprávny kraj, Mesto Košice, univerzity, stredné i základné školy či startupy, z ktorých sa časom stali firmy. Partneri vnímajú tento klaster ako oporný bod pre budovanie lepšieho regiónu.

„Sme silným podporovateľom klastra Košice IT Valley. Prijali sme víziu vytvoriť regionálne partnerstvo IT firiem a chceme podporovať priaznivé podnikateľské prostredie so silným dôrazom na spoluprácu a inovácie. Spoločne sa chceme usilovať o to, aby sa región stal vedomostnou, ekonomickou a informačnou spoločnosťou,“ dodáva Andreas Truls, generálny riaditeľ spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, ktorá je zlatým členom klastra a zároveň premium partnerom konferencie Región budúcnosti-budúcnosť regiónu.

Program konferencie:

09:00 – Oficiálne otvorenie

09:15 – Príhovory (Juraj Girman, predseda správnej rady Košice IT Valley)

09:30 Zručnosti budúcnosti – panelová diskusia (hostia: Stanislav Kmeť, rektor TUKE; Slavomír Partila, štátny tajomník MŠ; Tibor Radačovský z GlobalLogic, zástupca vzdelávania za firmy; moderátorka: Silvia Ručinská, prorektorka pre zahraničné vzťahy a mobilitu UPJŠ)

10:30 – Východné Slovensko ako dobré miesto pre život – panelová diskusia (hostia:  Marián Kušnír, riaditeľ R&D centra vo Vissim; Michal Hladký, riaditeľ Creative Industry; Ladislav Lörinc, starosta mestskej časti KVP a podpredseda KSK; moderátor: Martin Mudrák, splnomocnenec Mesta Košice pre inovácie a hospodársky rozvoj)

11:30 – Inovačný ekosystém aj na východnom Slovensku – panelová diskusia (hostia: Peter Breyl, riaditeľ Inovačného centra Košického kraja; Juraj Sabol, riaditeľ pre stratégie a inovácie US Steel Košice; Veronika Hudzíková, zakladateľka INOVUJ, líderka R&D tímu v DT IT Solutions Slovakia; Iva Kleinová, Úrad vlády SR, Riaditeľka odboru stratégie, Sekcia výskumu, vývoja a inovácií; moderuje: Martin Drobný z Nextech).

12:30 – Kick off Európskeho Digitálneho Inovačného Hubu Cassovium 

12:45 – Výzvy a príležitosti rozvoja regiónu – panelová diskusia (hostia: Juraj Girman, konateľ DT IT Solutions Slovakia a predseda Správnej rady Košice IT Valley; Eduard Buraš, poradca vlády Slovenskej republiky pre Ukrajinu; Marcel Gibóda, námestník primátora Mesta Košice; moderátorka – Kristína Kertészová, Head of Marketing, GlobalLogic Slovakia)

13:30 – Záver konferencie

Registrácia je dostupná po kliknutí na link: https://it-valley-conference.guestcloudevent.com/

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

Pridajte komentár