EAST MAG

Rozvíjajme potenciál skrytý v komunitách

Mám rada východ. Som tu doma a aj preto som sa po vysokej škole a z práce na západe rozhodla vrátiť späť. Ako dobrovoľníčka, študentka a potom aj po škole som mala blízko ku komunitným projektom, participácii a fascinovalo ma, čo všetko sa dá urobiť, keď sa spoja susedia v meste či na dedine.

Dnes na takom projekte robím v Košiciach, konkrétne na Luníku IX. Na Hrebendovej ulici spolu s deťmi, mladými a ich rodičmi tvoríme novú oddychovú zónu. Áno, na Deviatke. Už druhý rok. Na začiatku bola otázka, ktorú sme mladým položili my – čo by ste chceli urobiť pre svoju komunitu? A na ich strane odpoveď – chceme, aby bolo naše sídlisko lepším miestom. A želanie, aby nie len ich novinársky krúžok mohol zo sídliska prinášať dobré správy. 

Tak sme sa spolu pustili do práce. Najprv deti veľa kreslili – ako by malo vyzerať ich vysnívané ihrisko. Pomedzi to začali pestovať priesady doma na balkóne, aby si natrénovali záhradkárske zručnosti. Postupne sme na mapu zakresľovali, s mestom a so starostom prejednali plány pre novú oddychovú zónu.

A potom už nasledovali brigády. S lopatami a motykami, malí i veľkí vytvorili na Hrebendovej prvú „preliezku“ – koleso z pneumatík inšpirované erbom sídliska. Po ňom sme sa pustili do novej výsadby. Svoje miesto tam našli lipy aj iné druhy stromov, ktoré dobre znášajú mestské prostredie. Na konci sezóny sme spoločne osadili kruhové lavičky. V druhom roku mestská časť opravila časť chodníkov a v našej réžii pokračovali komunitné brigády – vyrovnala sa trávnatá plocha, pripravil sa terén na šmýkľavku a okolo stromov sme vysadili nové záhony tulipánov a narcisov.

Zdroj foto: ETP Slovensko

Zelené priestory v meste sú dôležité, lebo sa mení klíma – nikto nechce žiť v prehriatom betónovom meste. Kultivované okolie je dôležité, lebo verejný priestor formuje život v meste a ovplyvňuje jeho kvalitu. Komunitné aktivity a angažovanosť pomáhajú nielen meniť okolie, ale menia aj komunitu samotnú a ponúkajú jej príležitosti na sebarealizáciu i budovanie vzťahov. A tam sa tvoria spoločné príbehy.

Mám rada svoju prácu, lebo verím, že každý človek aj každá komunita má v sebe potenciál. A chcem byť pri tom, keď sa menia veci k lepšiemu. 

Viac o Veronikinej práci sa dozviete na facebook.com/etpslovensko

Veronika Poklembová

Riaditeľka ETP Slovensko

Pridajte komentár