EAST MAG
Zdroj foto: PRESSLAB / Shutterstock.com

Poľovačka v zime? So správnou výbavou to nie je problém

Poľovačka nemusí byť vonkoncom obmedzená len na jarné, letné či skoré jesenné mesiace. Ba práve naopak, mnohí chodia radi do lesa aj počas zimných mesiacov. Predsa len, zima má svoje zvláštne čaro. Aj samotná poľovačka môže byť v zime fajn, no treba sa na ňu adekvátne pripraviť. Ako sa totiž hovorí, neexistuje vyslovene zlé počasie, existuje len nevhodné a slabé oblečenie. Aj v tomto prípade sa teda dá prispôsobiť meteorologickým podmienkam, len je potrebné mať na to správne vybavenie.

Hlavne zostať v suchu

Najkrajšie je, že pri príprave nielen na poľovačku, ale na akýkoľvek pobyt v lese či prírode počas zimy, nepotrebujete vysokú školu. Stačí použiť elementárne zákonitosti, ktoré sú do nás vštepované od raného veku. Absolútne základnou prioritou je zostať predovšetkým v suchu a v komforte.

Zdroj foto: PRESSLAB / Shutterstock.com

Je vysoko pravdepodobné, že v zime vás vonku zastihne dážď, sneh či jemné mrholenie. Plus k tomu pridajte potenciálne šmykľavý terén. Preto je kľúčové zostať v suchu, čo zaistia nepremokavé bundy či pláštenky. Zaujímavé bundy na poľovačku vyrába okrem iných aj nemecký výrobca Merkel Gear, ktorý sa zameriava na komfort pre poľovníkov. V praxi teda platí, že bez nepremokavej bundy a nohavíc sa v zime do lesa, či už na poľovačku alebo na turistiku, nevyberajte. Inak totiž zbytočne riskujete a sami si pokazíte zážitok z poľovačky.

Kvalitná a pevná obuv

Druhou z priorít je kvalitná a pevná obuv. Stačí si spomenúť na príbehy turistov z Tatier či turistických chodníkov, ktorí sa dostali do problémov vo veľkej miere aj z toho dôvodu, že zvolili nevhodnú obuv. Niečo podobné platí aj pre poľovačku a poľovníkov. Uvedomte si, že v lese nechodíte po rovnom a vyšliapanom chodníku. Skôr vás tam čakajú rýchle zmeny smeru, nerovnosti, v zime blato, šmykľavý povrch, prípadne námraza. O to viac je potrebné mať pevnú a kvalitnú obuv, ktorá zabezpečí stabilitu.

Zdroj foto: PRESSLAB / Shutterstock.com

Ak hľadáte konkrétnu poľovnícku obuv, skúste škandinávskeho výrobcu Härkila, ktorý ponúka práve takúto obuv pre poľovníkov. Mimochodom, Härkila začínala s výrobou poľovníckeho oblečenia určeného na lov losov, až neskôr sa vydala aj do ďalších oblastí poľovníckeho oblečenia a expandovala po celej Európe. Je to však logické – kto iný by mal mať toľko skúseností s poľovníckou výbavou do horšieho počasia, než firma zo Škandinávie, ktorá je zimným počasím priam preslávená?

Nemusíte kupovať v klasickom obchode

Samozrejme, poľovnícka výbava nepozostáva len z nepremokavej bundy, pláštenky či obuvi. Sú tu aj mikiny, maskované oblečenie a samozrejme teplé zimné čiapky. Je už len na vás, ako si svoju poľovnícku výbavu následne vyskladáte. Dôležité je, aby ste sa vy sami cítili komfortne a bezpečne.

A ešte jedna rada – nemusíte ísť do klasického obchodu. Môžete využiť internetové obchody, kde sú k dispozícii aj zľavové kupóny a celkovo výhodnejšie podmienky než v klasických kamenných predajniach. Veci si odtiaľ zakúpite rýchlejšie a na konci dňa aj lacnejšie.

Pridajte komentár