EAST MAG
Zdroj foto: AjtyvIT

Záujem o programovanie v Scratchi medzi dievčatami rastie

Po vynútenej dvojročnej odmlke sa do jesennej programovej ponuky vrátil obľúbený celodenný workshop zábavného programovania pre dievčatá od 8 do 15 rokov – Scratchaton, ktorý v sobotu 12. novembra prilákal do Bratislavy 36 dievčat a 41 rodičov. Podujatie už po tretí raz pripravilo Aj Ty v IT v spolupráci so spoločnosťou Accenture.

Hlavným zámerom podujatia Scratchaton je pomôcť dievčatám získať základné programovacie zručnosti v pre ne prívetivom jazyku a ukázať im, že svet programovania nie je len o kódoch, ale aj o intuitívnych príkazoch. Vizuálny programovací jazyk Scratch, umožňujúci vytvárať programy manipuláciou s blokovými obrázkami vyvinula skupina Lifelong Kindergarten Group pôsobiaca na univerzite Massachussetts Institute of Technology a podľa riaditeľky Aj Ty v IT Petry Kotuliakovej, je to ideálny prostriedok, ako zvedavým dievčatám odhaliť možnosti IT sveta. “Naživo si skúsia, že programovanie môže byť zábavné, pričom pri programovaní v skupinách si zároveň rozvíjajú svoju trpezlivosť, vytrvalosť aj tímovú spoluprácu,” vysvetľuje Kotuliaková.

REKLAMA

Pre rodičov a ďalších rodinných príslušníkov pripravila organizácia spoločné raňajky a  moderovanú diskusiu s Alenou  Kanabovou, Soňou Dunčkovou a Petrou Kotuliakovou o budúcnosti dievčat vo svete IT a možnostiach kariérneho uplatnenia, ktoré im moderné technológie ponúkajú.

Zdroj foto: AjtyvIT

Záujem o Scratchaton z ročníka na ročník rastie, čo dokladá aj počet registrovaných, ktorý dvojnásobne prevýšil kapacitné možnosti podujatia a otvoril tak priestor pre úvahy o jeho rozšírení do ďalších slovenských miest. Teší to aj Alenu Kanabovú, senior manažérku v technologickej divízii spoločnosti Accenture na Slovensku, partnera projektu. „Aby sme sa v dlhodobom horizonte priblížili k vyrovnanému zastúpeniu mužov a žien v IT odvetví, je kľúčové ukázať už dievčatám na základných školách a v tínedžerskom veku, že svet informačných technológií je oblasťou, kde môžu naplno rozvinúť svoju kreativitu a je veľmi relevantný z pohľadu ich budúceho pracovného uplatnenia. Verím, že aj vďaka Scratchatonu sa nám opäť podarí motivovať ďalšie dievčatá pre štúdium a kariérne smerovanie do oblasti informačných technológií.”

Aj Ty v IT vzniklo v roku 2012 s cieľom motivovať a podporovať dievčatá a ženy v oblasti informačných technológií. Zámerom združenia, vyjadrenom mottom „Technology has no gender”, je budovať technologicky rovnú spoločnosť a dosiahnuť, aby ženy nezostali na okraji, ale stali sa priamou súčasťou technologickej budúcnostosti. Svojimi aktivitami búra spoločenské stereotypy o pôsobení žien v IT, venuje sa budovaniu komunity a vzdelávaniu dievčat od 8 rokov, cez stredoškoláčky až po špeciálne kariérne programy určené pre dospelé ženy. Spolupracuje tiež s IT fakultami vysokých škôl. Za desať rokov činnosti prešlo jeho workshopmi, kurzami a akadémiami viac ako 30 tisíc dievčat, žien i učiteľov z celého Slovenska.

Pridajte komentár