EAST MAG
Zdroj foto: Daniel Jedzura / Shutterstock.com

Tajomstvá kuchyne s jednoduchou údržbou – tipy a triky

Súčasná doba, vyznačujúca sa rýchlym životným štýlom, si vyžaduje šikovné a inovatívne riešenia, ktoré uľahčia život a odbremenia nás od zbytočnej práce naviac. Ako navrhnúť kuchyňu, ktorá bude dokonalým kompromisom medzi praktickosťou a vizuálnou príťažlivosťou, a zároveň bude vyžadovať len minimálne nároky na údržbu?

Kuchynské skrinky s ľahkou údržbou

Moderné kuchyne sa vyznačujú minimalistickým charakterom, preto zabudnite na plávajúce police alebo otvorené bezdverové skrinky, ktoré fungujú zvyčajne ako lapače prachu. Klasické uzavreté skrinky sú omnoho praktickejšie. Z farieb voľte svetlé odtiene, ako je biela, béžová alebo šedá, na ktorých je menej viditeľný prach či odtlačky prstov. Z pohľadu povrchovej úpravy vyhrávajú lesklé kuchynské linky z PVC alebo MDF dosiek – sú odolné voči vlhkosti, termitom, hnilobe a ľahko sa čistia od nečistôt a mastnoty. 

Zdroj foto: kitzcorner / Shutterstock.com

Kuchynský drez s ľahkou údržbou

Neodmysliteľnou súčasťou kuchynskej linky je aj drez. Ak nechcete údržbou zbytočne strácať čas, mali by ste uprednostniť klasický nerezový pred kameninovým drezom. Je takmer bezúdržbový a na jeho vyčistenie môžu byť použité akékoľvek čistiace prípravky aj drsnejšie materiály. Na zváženie sú tiež zapustené modely bez odkvapovej dosky, vďaka čomu môžete nečistoty z kuchynskej linky plynule zhrnúť do drezu.

Pracovná doska s ľahkou údržbou

Obľúbeným nízkoúdržkovým materiálom pre kuchynské dosky je laminát alebo keramický kompozit. Rozhodnúť sa však môžete aj pre použitie prírodného kameňa, napr. žula alebo mramor, vďaka ktorým bude kuchyňa pôsobiť elegantným dojmom. Avšak tieto pracovné dosky je nutné pravidelne impregnovať, zvyčajne jedenkrát v priebehu roka.

Zdroj foto: Daniel Jedzura / Shutterstock.com

Podlaha s ľahkou údržbou

Kuchyne môžeme označiť za najrušnejšie miestnosti v našich domácnostiach, s prebiehajúcim intenzívnym pracovným tokom. Podlaha preto dostáva zabrať. Medzi preferované ľahko udržiavateľné a odolné materiály patrí opäť laminát a kvalitné keramické dlažby s vysokou hrúbkou a leštenou textúrou. Nie sú náchylné na poškodenie, škvrny (nižšia poréznosť v porovnaní s inými podlahovými materiálmi) či vlhkosť.

Praktická a estetická stránka sa nevylučuje. Aj vaša vysnívaná moderná kuchyňa môže byť z dizajnového hľadiska krásna a zároveň ľahko udržiavateľná. Stačí vedieť, ako na to.

Pridajte komentár