EAST MAG
zdroj foto: Nemocnica AGEL Košice - Šaca

Študenti košického gymnázia darovali krv: Vďaka prvodarcom sa podarilo získať viac ako 9 litrov krvi

Hematologicko-transfúzne oddelenie Nemocnice AGEL Košice-Šaca zrealizovalo mobilný odber krvi na košickom gymnáziu. Od dobrovoľných darcov získali takmer 9,5 litra krvi.  

Dvadsaťjeden dobrovoľníkov, prevažne prvodarcov, sa včera zúčastnilo ďalšieho mobilného odberu krvi, ktorý uskutočnilo hematologicko-transfúzne oddelenie Nemocnice AGEL Košice-Šaca. Tentokrát sa obrátili na košických študentov, za ktorými vycestovali na Gymnázium Poštová. Domácu pôdu využili študenti štvrtého a tretieho ročníka, pedagógovia a dokonca aj rodičia detí navštevujúcich gymnázium. Pre väčšinu z nich to bol prvý odber krvi.

REKLAMA

„Táto príležitosť je pre študentov výzvou, aby prekonali strach,“ myslí si Mgr. Andrea Valová, ktorá spolu so zástupkyňou riaditeľa školy darovala krv medzi prvými dobrovoľníkmi. Vyskúšať si, či to zvládne, sa rozhodol aj štvrták Marcel, ktorý mal pred odberom trochu obavy. „Cítil som sa zdravý na to, aby som mohol darovať krv, preto som to chcel skúsiť a pomôcť niekomu, kto to potrebuje. Počiatočný stres po chvíli opadol a zostal už len dobrý pocit,“ zdôveril sa tesne po svojom prvom úspešnom odbere.

Bilanciou mobilného odberu v radoch študentov je 21 dobrovoľníkov, z ktorých až 19 prišlo krv darovať prvýkrát. Vďaka odvahe študentov – prvodarcov sa zamestnancom hematologicko-transfúzneho oddelenia podarilo odobrať takmer 9,5 litrov krvi, ktorá pomôže zachrániť životy a zdravie pacientov.

tlačová správa

Pridajte komentár