EAST MAG

Medzinárodný deň študentstva

Povedali ti niekedy, že si príliš mladý na to, aby si niečo dosiahol? Zabudni na to, prosím. Dovoľ nám, aby sme ti pripomenuli, že to boli práve mladí ľudia, ktorí povstali v Nežnej revolúcii a priniesli systémovú zmenu. Nielen Nežná revolúcia, ale aj Medzinárodný deň študentstva je spätý so 17. novembrom. Prečo je to tak? V nasledujúcich riadkoch zabŕdneme trochu do histórie, aby sme si vysvetlili toto prepojenie. Keďže oslavujeme Medzinárodný deň študentstva, budete mať tiež exkluzívnu príležitosť spoznať našich najmladších kolegov. Gen-Z brigádnici, ktorí dopĺňajú naše tímy, usilovne študujú. Veríme, že je to ozaj dôležité, aby boli študenti aktívnou súčasťou spoločnosti.

Povstanie študentov 1939 a Nežná revolúcia 1989

V roku 1939 nacistické okupačné sily brutálne potlačili študentov pripomínajúcich si 21. výročie Československej Republiky v Prahe. Tento násilný akt stál jedného študenta život. Viedlo to k tomu, že tisícky jeho spolužiakov demonštrovali proti nacistickej okupácii. Vyše 1200 z nich zatkli a niektorí z nich väzbu neprežili. Na pripomienku tejto drastickej udalosti sa z rozhodnutia Medzinárodnej študentskej rady stal 17. november Medzinárodným dňom študentstva. Demonštrácie spojené s týmto dňom v roku 1989 spustili reťazec udalostí, ktoré v konečnom dôsledku viedli k reforme bývalého komunistického režimu na demokraciu. K protestom, ktoré študenti začali, sa čoskoro pridali herci, umelci, ale i bežné obyvateľstvo. Odvaha mladých ľudí vyjadriť svoje postoje pokojnou formou priniesla slobodu a ľudské práva celému národu.

REKLAMA
Zdroj foto: Unique people

Poďme však späť k práci. Medzinárodný deň študentstva je skvelou príležitosťou k tomu, aby sme predstavili študentov, ktorí u nás pracujú. Junior Java developeri Jakub a Filip a HR assistant Gabika – to sú naši slovenskí brigádnici. Junior Devops inžinier Nikola (áno, to je mužské meno :-))  pracuje v našej novej Chorvátskej pobočke. Vyspovedali sme ich a povedali nám, čo si naozaj myslia o svojej práci v Unique People.

Radšej študuješ alebo pracuješ? Ako zvládaš oboje?

Jakub: Radšej pracujem, pretože práca mi ponúka väčšiu flexibilitu. Študujem informatiku na TUKE, druhý stupeň štúdia. V škole sa iba učíme základné princípy, ktoré potom ľahko využívam pri každodenných problémoch v práci.

Filip: Študujem na STU FEI odbor aplikovaná informatika. Snažím sa pracovať každý deň, keď mám čas, ale vždy sa to nedá. Pracujem už viac ako 2 roky a väčšinu času som na home office, takže si to viem prispôsobiť podľa toho, aký mám týždeň v škole a ako mi to vyhovuje. Stane sa, že sa musím učiť aj po večeroch, ale na to som si už zvykol časom.

Nikola: Ako študentovi druhého stupňa na Univerzite v Splite (Fakulta elektrotechniky, strojárstva a námornej architektúry) mi obe, škola aj práca zaberajú množstvo času. Time management je trochu problém, keďže každý deň musím byť na oboch miestach. Môj denný rozvrh je nasledovný: doobeda vysoká škola, poobede práca. Cez víkend stíham všetky zvyšné povinnosti, či už ide o prácu navyše alebo štúdium. Oboje si užívam rovnako. Na vysokej škole môžem byť medzi ľuďmi v mojom veku a zabávať sa, ale aj študovať. V práci ma baví byť v dobrej spoločnosti a pracovať na niečom praktickom.

Gabika: Oboje, aj štúdium aj práca sú pre mňa dôležité. Vždy som si cenila vzdelanie. Študujem na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika – Históriu a Britské a Americké štúdiá – ide o kombinovaný odbor zameraný na budúcich učiteľov. Aj keď je môj študijný odbor celkom fascinujúci, nájdu sa tam veci, ktoré ma na školskom systéme hnevajú. Robím, čo viem, aby som si zmanažovala školu, prácu a ostatné aktivity. Niekedy je to dosť náročné. Vďaka Bohu, zvládam to.

Zdroj foto: Adobe Stock
Prečo je pre teba dôležité popri štúdiu na výške pracovať?

Jakub: Práca mi ponúka omnoho viac skúseností z praxe, rozširuje obzor v odbore a zvyšuje moju hodnotu na trhu práce.

Filip: Škola mi ukázala, na čo všetko sa môžem po štúdiu zamerať, ale vždy to nie je preberané veľmi do hĺbky. Na druhej strane, práca je zameraná na určitú technológiu, v ktorej sa zdokonaľujem a skúsenosti sú pre mňa veľmi dôležité, lebo, ukázalo sa mi, že bez nich titul veľa neznamená.

Nikola: Bolo pre mňa dôležité nájsť si prácu počas štúdia. Aj keď mi výška poskytuje množstvo užitočných teoretických informácií, chýba tam praktická časť. Brigáda je skvelý spôsob ako premostiť medzeru medzi teóriou a skutočnou prácou. Taktiež, každému študentovi sa zídu peniaze.

Gabika: Nielen, že získavaš skúsenosti a zisťuješ aká práca ti najlepšie sedí, ale tiež si viac finančne nezávislý, keď brigáduješ.

Ako by si opísal/a svoju prácu v Unique People babke?

Jakub: Oprava tlačiarne, televízora, rádia? Tak toto ja nerobím.

Filip: Pracujem ako java developer, vyvíjam rôzne backendové aplikácie, navrhujem databázy a všetky veci, ktoré patria k backendovému vývoju.

Gabika: Pracujem na oddelení ľudských zdrojov, plus riešime marketingové záležitosti, čiže keby som to mala vysvetľovať babke, asi by som povedala… Že nám ľudia posielajú CVčka, spracujeme ich osobné údaje, hľadáme vhodných kandidátov pre klientov a propagujeme firmu.

Nikola: Ja som už musel DevOps babke vysvetľovať, čiže som v tom doma. Povedal som jej, že mojou prácou je dávať pozor na to, aby kód mojich kolegov nešiel do odpadu, ale aby robil, čo má, za použitia vhodných zdrojov.

Opíš svoj prístup k práci názvom filmu/piesne

Filip: Sám s nohami na stole – Peter Nagy.

Jakub: Sociálna sieť :D. Rád si dám mikinu, kapucňu na hlavu a programujem 😀

Nikola: Eminem – Till I collapse, keď mám dobrý deň a Gone in 30 seconds, keď zlý.

Gabika: Momentálne by som povedala, že „Girl on fire“ opisuje môj prístup. Akoby som sa pohybovala po tenkom ľade, či ohni, ktorý má môže popáliť, keďže je toho dosť veľa – škola, práca, dobrovoľníctvo, osobný život.. Ale dievča v pesničke je nebojácne a ja tiež, lebo vždy dúfam, že všetko výjde.

Čo ti práca v Unique People dala pre budúcu kariéru?

Jakub: Kontakty, práca v tíme a práca pod tlakom, takisto komunikácia so zahraničnými kolegami.

Filip: Veľa skúseností, či už v odbornej sfére, ale aj v komunikácii s ľuďmi. Pracoval som na zahraničných projektoch, kde som komunikoval s Nemcami aj Indami, čo ma veľa naučilo. Zlepšil som si komunikáciu v anglickom jazyku a hlavne sa naučil, že aj keď je niekto odo mňa oveľa starší, treba vždy povedať svoj názor a nebáť sa.

Nikola: Práca v Unique People bola doposiaľ excelentná. Čo sa týka budúcnosti, poskytlo mi to dôležité základy pre moju rolu v životnom cykle softvérového vývoja, spolu s kopou ďalších nových schopností a množstvom času pre sebarozvoj. Nebolo by tomu tak, nebyť skvelých mentorov, ku ktorým som bol priradený.

Gabika: Táto práca je pre mňa určite cenná skúsenosť. Mám možnosť kreatívne tvoriť, denne využívať jazyk, ktorý študujem a tiež som sa naučila pracovať s mnohými užitočnými nástrojmi. Celkovo to rozširuje moje obzory a pomáha mi zistiť, čo chcem robiť v živote.

Čo sa ti na Unique People páči?

Jakub: Kolektív, dobrý šéf, teambuildingy, káva.

Filip: Páči sa mi, že ak je človek zodpovedný a poctivý, tak je za to patrične odmenený. Máme super kolektív, vieme aj v práci posrandovať a niektoré teambuildingy boli veľmi zaujímavé 😀

Gabika: Hmm… Oceňujem hlavne flexibilitu práce, priateľské prostredie v našej kancelárii, spoluprácu s profesionálmi vo svojom odvetví, rozhovory s inšpirujúcimi kolegyňami, sladkosti v kuchyni a všetky nové  skúsenosti.

Nikola: Unikátni ľudia, samozrejme. Náš tím v Chorvátsku je skupinou ozaj milých ľudí, čo robí prácu o dosť jednoduchšou.

Zdroj foto: Adobe Stock
Čím si sa chcel/a stať, keď si bol/a malý/á a aký je tvoj dream job teraz?

Jakub: Keď som bol malý, chcel som byt astronaut, no teraz som objavil čaro softvér a rád by som sa stal softvérovým architektom.

Filip: Keď som bol malý, vždy som chcel byť futbalista, ale skoro som zistil, že to je veľmi nereálne. Odvtedy som stále chcel programovať. Teraz by som si vedel predstaviť navrhovať aplikácie, určovať technológie, aké sa budú používať. Takže najskôr by som chcel byť architekt.

Nikola: Ako dieťa som vždy chcel byť profesionálnym atlétom, ale už to viac nevidím ako realistickú možnosť. Teraz je mojim snom byť čo najlepší v mojom terajšom pracovnom odvetví.

Gabika: V detstve som chcela byť maliarkou, spisovateľkou, policajtkou, právničkou – všetkým možným. Momentálne nesnívam o konkrétnom povolaní. Viem, že chcem pracovať s ľuďmi a prispieť k rozvoju spoločnosti. Naposledy som chcela byť učiteľkou, keďže učitelia formujú ďalšie generácie a majú vplyv na mladých. Keď to však teraz študujem, nie som si tým úplne istá.

Naši študenti prispievajú k unikátnemu duchu firmy. Svieže nápady sú vždy vítané. Sme radi, keď vidíme mladých ľudí, ktorým záleží na ich budúcnosti a nie len študujú, ale svoje nápady aj realizujú v práci. Je nad slnko jasnejšie, že hlas odhodlaných mladých môže priniesť pozitívne zmeny.

Unique People

Unique People je tím skúsených konzultantov a vývojárov, ktorí poskytujú svoje znalosti a skúsenosti v oblasti IT infraštruktúry, riadenia a tranzície projektov, webového vývoja a personálnych služieb pre IT podniky.

Pridajte komentár