EAST MAG

IT Valley v kocke #9-10

Dva mesiace ubehli ako voda a s nimi aj veľké množstvo aktivít, ktoré mali pod palcom zamestnanci klastra Košice IT Valley. Prečítajte si, na čo boli zamerané.

LAB IT Kreativity 

V rámci projektu s názvom Lab IT Kreativity v spolupráci s Košickým samosprávnym krajom a Technickou univerzitou v Košiciach sme v septembri vybrali 3 víťazné projekty študentov gymnázií Košického kraja. Súťažné projekty trvali 7 mesiacov a zapojilo sa do nich 150 stredoškolákov a 150 vysokoškolákov. 

REKLAMA

Členovia poroty – v zložení Slavomír Kožár za KSK, Juraj Porubän z TUKE a Miriam Hučková za Košice IT Valley, to mali poriadne ťažké. Výhercami sa nakoniec stali nápady týchto stredných škôl: 

Gymnázium Pavla Horova, Michalovce

Gymnázium Poštová 9, Košice

Gymnázium Šrobárova 1, Košice. 

Gratulujeme oceneným gymnáziám! 

Misia inovačného ekosystému 

V prvej polovici septembra bol klaster Košice IT Valley súčasťou misie kľúčových aktérov inovačného ekosystému Košíc a Košického kraja vo Fínsku. Hlavným cieľom tejto misie bolo získanie osvedčených postupov a konkrétnych fungujúcich príkladov z Fínska ako jednej z najúspešnejších krajín v oblasti medzisektorovej spolupráce a inovačnej výkonnosti v Európskej únii. Misia nadväzovala na minuloročnú návštevu Estónska, ktorá bola zameraná na digitalizáciu a vytvorené partnerstvá subjektov za účelom spolupráce pri vytváraní jednotnej značky mesta Košice. 

UX piknik 

Po dvojročnej prestávke UX komunita v Košiciach zorganizovala v príjemnom prostredí Kasární Kulturpark piknik pre nadšencov UX. 13. októbra sa zúčastnili tohto networkingového stretnutia, kde si navzájom zdieľali skúsenosti a nadviazali nové kontakty.

IT Valley na Profesia Days

Ak si hľadáte prácu alebo hľadáte zmenu v zamestnaní, Profesia Days je na to ako stvorený. Stovke návštevníkov dopomohlo niekoľko košických firiem, vrátane Košice IT Valley, nájsť správny kariérny smer.

LEGO workshop spojený s konferenciou  

V klastri Košice IT Valley je jednou z hlavných priorít aj vzdelávanie. Projekt Via Carpatia EGTC preto zaujal. Podujatie bolo venované pedagógom, študentom a žiakom, bolo bohaté na workshopy na témy LEGO SPIKE, EDU Scrum a Design Thinking. 

Všetky workshopy zastrešovali profesionálni spíkri z Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia a Siemens Healthineers Slovakia. Podujatie bolo ukončené konferenciou, ktorej sa zúčastnili významní predstavitelia mesta, kraja, učitelia, žiaci a hostitelia podujatia Via Carpatia EGTC. 

CEO Breakfast 

Manažéri členských firiem klastra Košice IT Valley si pri raňajkách v prvej polovici októbra vypočuli rady odborníka z oblasti komunikácie a prezentačných zručností, Martina Jelínka, zo spoločnosti Bright House. Téma bola jasná: Čo všetko je potrebné mať na pamäti, keď sa ideme postaviť pred tím, klientov či väčšiu skupinu ľudí? 

Gamefair 2022 

Tretí ročník najväčšieho herno-technologického festivalu na východnom Slovensku sa konal v Košiciach v druhej polovici októbra. Na podujatí nechýbal ani klaster Košice IT Valley. Na Gamefair si účastníci zmerali sily v rôznych turnajoch a taktiež sa mohli zapojiť do rozmanitých workshopov, prednášok či diskusií na témy e-športu, gamingu, informačných technológií, cybersecurity a mnoho ďalších. 

Oddychový networking s Košice IT Valley

Jedným z hlavných cieľov klastra je posilňovanie spoluprác a zdieľanie best-practic skúseností. Práve preto sa Košice IT Valley snaží pravidelne organizovať networkingové podujatia pre priateľov a členov klastra. Počas eventu klaster predstavil aj nových členov: Arcondis Solutions, Vissim a Vacuum Labs

Workshopy pre širokú verejnosť v spolupráci s odborníkmi

Intro to Java
Koncom septembra klaster odštartoval sériu vzdelávacích workshopov. Prvý sa venoval téme Intro to Java a účastníkov ním sprevádzal RNDr. Juraj Šebej, PhD. Workshopu sa zúčastnilo 20 Javachtivých nadšencov – študentov, rodičov, podnikateľov či zamestnancov, ktorí by radi našli svoje pôsobenie v IT firme. 

Intro to Testing 

Koncom októbra kalster v spolupráci s firmou Astound Commerce uskutočnili workshop, ktorý sa zameriaval na Testing. Počas workshopu bola predstavená pracovná pozícia tester/ quality assurance engineer a účastníci mali možnosť vyskúšať a osvojiť si mindset testera.

Záujemcovia si však vyskúšali testovanie aj na reálnom príklade, kde museli najprv zistiť požiadavky zákazníka a zostrojiť z daných materiálov požadovaný produkt. Ten bolo potrebné následne otestovať, či spĺňa všetky kritériá.  

Počet členov klastra Košice IT Valley neustále narastá, čo nás nesmierne teší.

Vítame v klastri Košice IT Valley nových členov:

  • Zurich Insurance Company Ltd. – spoločnosť poskytujúca široký rozsah produktov a služieb v oblasti majetkového, úrazového a životného poistenia;
  • Green Fox Academy – programovacia škola (bootcamp), v ktorej je možné naštartovať profesionálnu kariéru v IT na junior úrovni;
  • Obchodná akadémia Trebišov. 
  • Ženský algoritmus – občianske združenie, ktoré okrem iného aktívne motivuje ženy a dievčatá k vstupu do IT sektora.

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

Pridajte komentár