EAST MAG
Zdroj foto: Miriama Fencíková

„Epické, dramatické, spevavé a silné… to je to, čo môžete očakávať od koncertu, ktorý odohráme v Košiciach!“ Bruno Philippe

Týmito slovami pozýva na koncert do Domu umenia mladý francúzsky violončelista Bruno Philippe. Štátna filharmónia Košice k sebe tentoraz postavila dve rozdielne diela – azda svetovo najpopulárnejší violončelový koncert verzus v našich končinách raritne uvádzané dielo na motívy divadelnej hry Karla Čapka. Na koncerte ELGAR – JANÁČEK tak pod taktovkou britského dirigenta Finnegana Downie Deara odznie Koncert pre violončelo a orchester e mol Edwarda Elgara a Suita z opery Vec Makropulos Leoša Janáčka. Podujatie sa uskutoční 10. novembra 2022 o 19:00 v košickom Dome umenia.

Finnegan Downie
Zdroj foto: Miriama Fencíková

BRUNO PHILIPPE

Oceňovaný francúzsky violončelista Bruno Philippe je mimo iného aj laureátom Queen Elisabeth Competition. Vystupoval na prestížnych miestach a festivaloch vo Francúzsku (Théâtre des Bouffes du Nord, Philharmonie de Paris, Auditorium du Louvre) i na medzinárodnej scéne, vrátane berlínskeho Konzerthausu. Bruno Philippe spolupracuje s najlepšími európskymi orchestrami, napríklad s Radio-Sinfonieorchester Frankfurt pod vedením Christopha Eschenbacha. Ako uznávaný barokový violončelista pôsobí aj na scéne komornej hudby a je členom Ensemble Jupiter. Umelec, ktorý nedávno debutoval v Carnegie Hall, približuje svoj koncert v Košiciach: „Elgarov Koncert pre violončelo je jedným z majstrovských diel skomponovaných pre čelo a orchester. Je napísaný tak, že violončelo dokáže robiť presne to, na čo je stvorené – spievať!

Skladba vznikla tesne po 1. svetovej vojne a je to prvé Elgarovo orchestrálne dielo, ktoré po vojne vytvoril. Podľa Bruna Philippea v ňom človek môže precítiť všetky Elgarove emócie spojené s týmto obdobím. Zároveň sa zamýšľa: „Možno to bol jeho spôsob, ako vyliečiť svoje rany a znovu získať vieru v ľudstvo. Pre mňa je to jedna z najväčších anglických skladieb skomponovaných počas éry romantizmu. Objavil som ho s nahrávkou od Jacqueline du Pré a hneď som si ho zamiloval. Epické, dramatické, spevavé a silné… to je to, čo môžete očakávať od koncertu, ktorý odohráme v Košiciach! Dúfam, že sa vám bude páčiť. Teším sa na návrat na Slovensko!“

Bruno Philippe
Zdroj foto: Clément Vayssires

ELGAR – JANÁČEK

Posledné významné dielo britského skladateľa Edwarda Elgara, Koncert pre violončelo e mol, sa radí medzi zásadné diela repertoáru pre tento nástroj. Elgar ho skomponoval v roku 1919, bezprostredne po skončení prvej svetovej vojny a z väčšej časti je kontemplatívny, melancholický až elegický, ale zároveň prináša aj vášnivé a vrúcne emócie. Elgar, zhrozený a rozčarovaný z utrpenia spôsobeného vojnou, si uvedomil, že život v Európe už nikdy nebude taký, ako predtým. Jeho violončelový koncert môžeme vnímať ako veľkolepý nárek nad strateným svetom.

Opera Leoša Janáčka Vec Makropulos sa odohráva v právnickom prostredí a je plná dialógov a spletitého deja. Skladateľ, ktorý sa už v Príhodách líšky Bystroušky zaoberal životom a jeho nekonečným kolobehom, opäť svojou hudbou dokonale vyjadril podstatu, ukrývajúcu sa pod detektívnou zápletkou Čapkovho textu. Jeho hudba je odpoveďou na otázku, či môže nesmrteľnosť priniesť ľuďom šťastie, alebo naopak, či ľudský život napĺňa práve nevyhnutnosť konca. Na koncerte zaznie suita z opery v úprave dirigenta a skladateľa Josého Serebriera.

Zdroj foto: Štátna filharmónia Košice

Symfonický koncert A cyklu ELGAR – JANÁČEK sa uskutoční vo štvrtok 10. novembra o 19:00 v Dome umenia.Cena vstupného je 12/11/10 €, zľavnené 9/8/7 €, lóža 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Cez portál www.navstevnik.sk sa dajú zakúpiť bez zliav.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár