EAST MAG
Zdroj foto: Unsplash.com

Ako naučiť dieťa bicyklovať?

Naučiť dieťatko bicyklovať nie je jednoduché, dokonca je to pre mnohých rodičov náročná skúška. Chce to hlavne trpezlivosť a pevné nervy. Dôležité je, aby ste dieťaťu dodávali sebavedomie – ono to určite zvládne. 

Deti radi skúšajú nové veci, práve preto im bicyklovanie nemôžete v prvých minútach znechutiť. Potom to už pôjde naozaj veľmi ťažko. O to horšie to bude, ak sa v parku alebo po ulici bude na bajku premávať ich kamoš alebo spolužiak zo školy. Práve preto si prvé kroky dobre premyslite. 

Podľa odborníkov je správny vek na to, kedy začať s výukou, od 3 do 6 rokov. Niekomu to ide hneď, inému zas pomalšie. V tomto veku sú už však deti pripravené sadnúť si odhodlane na sedadlo a čo je dôležité, zatiaľ bez toho, aby cítili nebezpečenstvo ako vo vyššom veku. Treba však myslieť na to, že každé dieťa má vlastnú osobnosť a čo je niekomu prirodzené, pre iného to môže byť problém. 

Bicyklovanie je zábava

Dieťa na začiatok potrebuje príjemnú hravú formu, aby bicyklovanie vnímalo ako zábavu. Nemusíte hneď začať s bicyklom – vyskúšajte najprv odrážadlá či kolobežky. Tieto alternatívy pomôžu dieťaťu so stabilitou a budujú v ňom vzťah k cyklistike. 

Zdroj foto: Unsplash.com

Po odrážadlách už môžete pokojne siahnuť po skutočnom bicykli. Najprv dieťaťu nastavte správne sedadlo, ktoré by malo byť umiestnené dostatočne nízko. Zoznámte dieťa s bicyklom. Ukážte a vysvetlite mu aspoň zbežne, čo a ako funguje a na čo sa používa. Nechajte ho oboznámiť sa s preňho novým vozidlom. Následne môžete prejsť na vyšší level – pedálovanie. 

Dieťatko na začiatku pridržiavajte za sedadlo, kým si zvykne na správnu koordináciu pohybov – teda spojenie rovnováhy a pedálovania. Ak to zvládne, zvýšte mu sedadlo tak, aby sa mu lepšie šliapalo do pedálov a zároveň aby sa mohlo pri zastavení špičkami dotýkať zeme. 

Pozor na nasledujúce chyby, ktorých sa dopúšťa nejeden rodič:

  • snaha učiť bicyklovať dieťa, ktoré na to nie je emocionálne pripravené
  • učenie na nerovnom teréne či trávniku – ideálny je asfalt
  • učenie v neznámom prostredí
  • príliš mentorský prístup
  • absencia prilby a chráničov u dieťaťa
  • nesprávny výber bicykla vzhľadom k veku a potrebám dieťaťa. Hmotnosť a veľkosť bicykla musia byť prispôsobené výške dieťaťa, sedlo nastavte tak, aby malý cyklista nohami dosiahol na zem.
  • držanie riadidiel – radšej pridržiavajte len sedadlo, aj to nie zboku

Nezabudnite, bicyklovanie je zábava. Spoločné chvíle si užívajte a nezabudnite svojho drobca za každý úspech pochváliť. Spoločné výlety v ďalšej cyklistickej sezóne si budete naplno užívať. 

Pridajte komentár