EAST MAG

UX / Košice sa opäť stretáva so svojou komunitou

Už tento týždeň sa v našom meste uskutoční UX / PIKNIK – rozlúčka s letom. Ide o neformálne stretnutie košickej UX komunity. Pozvaní sú všetci, ktorí pracujú alebo študujú v oblasti UX dizajnu, alebo by sa o nej chceli dozvedieť viac, či spoznať nových ľudí a získať kontakty. 

UX / PIKNIK začína 13.októbra 2022 o 16:30 v Kasárňach Kulturpark. Zameraný bude na networking a predstavenie aktivít košickej UX komunity. 

Zo štúdia opäť medzi ľudí

Počas posledných dvoch rokov UX / Košice zorganizovalo v spolupráci s Košice IT Valley a Slovenskou User Experience Asociáciou šesť UX online pív, ktoré boli zamerané na rôzne témy súvisiace s používateľskou skúsenosťou (User Experience). Pozvania prijali slovenskí ale i zahraniční spíkri. Ako tvrdí spoluzakladateľ UX / Košice Peter Leško, žiadna technika nenahradí osobné stretnutia: “Už pri prvom online UX pive sme si mysleli, že to bude posledný krát a čoskoro sa budeme môcť opäť stretnúť osobne. Žiaľ, všetko sa vyvinulo inak, ale my sme radi, že aspoň cez obrazovku sme mohli byť v kontakte s ľuďmi, ktorých spája UX. Teší nás, že sa konečne môžeme fyzicky vidieť a hlavne zistiť, koľko nových tvári nám v komunite pribudlo.”

UX / Košice na Figma meetupe so študentmi ŠUP Košice
Zdroj foto: UX / Košice

UX / Košice rozšírilo svoj tím

Posledné mesiace ukázali, že v Košiciach je zvýšený dopyt po UX dizajnéroch. Čoraz častejšie sa aj na košickú UX komunitu obracajú zamestnávatelia s novými pracovnými ponukami. A práve to utvrdilo zakladateľov UX / Košice, aby pomáhali v metropole východu vytvárať vhodné podmienky pre rozvoj User Experience. “Zhruba pred rokom sme založili Občianske združenie UX / Košice a veľmi nás teší, že sme náš tím mohli rozšíriť o skúsených odborníkov či už z oblasti UX dizajnu alebo vzdelávania,”dodáva Leško. Aktuálny tím tvoria Ľuboš Kostík a Adriána Šoffová (GlobalLogic), Matej “Maci” Belica a Peter Leško (Tatra banka), Lenka Šturmankinová a Ľubica Reváková (ŠUP Košice).

Košičania pomáhajú budovať UX komunitu na celom Slovensku

Presne pred tromi rokmi sa UX / Košice stalo členom Slovenskej User Experience Asociácie. Od tej doby sa UX aktivity prestali sústreďovať len na hlavné mesto. Tím UX / Košice aktívne spolupracoval aj na posledných dvoch ročníkoch konferencie World Usability Day. Peter Leško sa vlani dokonca stal šéfom celej konferencie: “Je skvelé spolupracovať s profesionálmi, akí sú v SUXA. Osobne ale aj profesne ma tieto skúseností posúvajú dopredu a čoraz viac si uvedomujem, aké je dôležité budovať zázemie pre profesiu, ktorá je v súčasnosti tak potrebná”. 

Časť tímu SUXA (M. Kočiová, V. Pelcová, L. Miško, M. Úradníčková, P. Leško, Ľ. Reváková, M. Majling, T. Brza, M. Blažej, T. Makáň) Zdroj foto: UX / Košice

Prioritou UX / Košice je vzdelávanie

Napriek tomu, že oblasť User Experience sa dostáva čoraz viac do popredia, na Slovensku nie je veľa možností študovať UX. Členovia UX / Košice sa preto rozhodli sústreďovať svoje aktivity na stredoškolákov, ktorí na Škole umeleckého priemyslu v Košiciach a v Trenčíne majú možnosť študovať na odbore dizajn digitálnych aplikácií. Podľa Ľuboša Kostíka je dôležité pripravovať študentov priamo do praxe: “Naši dizajnéri už piaty rok pomáhajú mentorovať študentov, aby získali aktuálne zručnosti, ktoré sú potrebné na trhu práce.”

Okrem stredných škôl sa chce UX / Košice zamerať aj na základné školy. V spolupráci s Knižnicou pre mládež mesta Košice pripravuje pre žiakov rôzne workshopy. Ako tvrdí Lenka Šturmankinová, princípy UX dizajnu sa môžu aplikovať aj v bežnom školskom prostredí: “V súčasnosti sa veľmi veľa hovorí o kritickom myslení, rozvoji kreativity u žiakov či problémovom vyučovaní. Sme presvedčení, že vďaka metódam používaných v dizajnérskych procesoch vieme žiakom pomôcť generovať ich nápady, vedieť klásť správne otázky či hravou formou im ukázať, akými rôznymi spôsobmi môžu riešiť problémy.”

Viac sa o aktivitách UX / Košice dozviete priamo na UX / PIKNIKU 13.10.2022 o 16:30 v Kasárňach Kulturpark. V prípade nepriaznivého počasia sa akcia presúva do seminárnej miestnosti v budove Alfa v Kasárňach Kulturpark.

Členovia UX / Košice na obhajobách maturitných projektov žiakov z odboru dizajn digitálnych aplikácií, ŠUP Košice. Zdroj foto: UX / Košice

Vstup na podujatie je bezplatný.

Partneri podujatia:

Mediálni partneri:

Zdroj foto: UX / Košice

Autor článku: Ľubica Reváková

  • vyštudovala masmediálne štúdiá na UPJŠ v Košiciach
  • na Škole umeleckého priemyslu v Košiciach pôsobí ako učiteľka mediálnych štúdií a vedúca odboru dizajn digitálnych aplikácií
  • spoluzakladateľka košickej UX komunity a  členkou SUXA

Pridajte komentár