EAST MAG
Zdroj foto: mireiasantiagophoto/Shutterstock.com

Poistite si pohodlnú jazdu na motorke ochranou najviac ohrozených častí tela

Medzi najviac exponované časti tela pri obľúbenej a často rýchlej jazde na motorke patrí hlava a ruky. Preto si je dobré poistiť vaše výlety na silnom stroji nielen výberom toho najlepšieho modelu na trhu, ale aj kompletnou a kvalitnou ochranou najviac ohrozených častí tela.

A aby vám hľadanie takýchto doplnkov nespôsobovalo problémy, nestrácali ste pri hľadaní peniaze, čas a nervy, máme pre vás niekoľko jednoduchých tipov.

Na čo si dať pozor pri kúpe prilby na motorku?

Najviac ohrozenou partiou tela pri jazde na motorke je hlava. Jej poranenie spôsobuje najviac smrteľných nehôd na vozovke. Faktorov, ktoré spôsobujú nehody na ceste je samozrejme viac. Počasie, nesprávne osvetlenie, nevhodný štýl jazdy a neprispôsobená rýchlosť sú asi najhlavnejšie. Avšak, z akokoľvek hrozivej situácie sa je možné dostať bez vážnej ujmy na zdraví len vtedy, ak máte na hlave prilbu. Ako si vybrať tú najlepšiu?

Hlavnou vecou pri výbere moto prilby je jej prispôsobenie. To však na druhú stranu veľmi závisí od hlavy nositeľa prilby, a preto sa na všeobecné tvrdenia nedá vždy spoliehať. Nájdite si preto čas na nastavenie a porovnanie čo najväčšieho počtu modelov.

Kupujte len prilby s ECE označeniami, ktoré hovoria, že tieto doplnky spĺňajú úradne stanovené požiadavky a mali by tak telo lepšie chrániť.

Keď už výber kandidátov viacerých moderných moto prilieb zúžite na jedného alebo dvoch, oplatí sa predajcu opýtať na možnosť testovacej jazdy. Za necelú hodinu používania (mesto, vidiek, rýchlostná cesta) si zvyčajne všimnete akékoľvek slabiny a nedostatky prilby, ako napríklad výrazne obmedzené zorné pole, nadmerný hluk vetra alebo nedostatočné vetranie.

NataVilman/Shutterstock.com

Aké vlastnosti by mala dobrá prilba na motorku mať?

Po prvé, je dôležitá kvalita z hľadiska pasívnej bezpečnosti, t.j. dobré hodnoty tlmenia nárazov a súlad so všetkými spomínanými špecifikáciami ECE.

Na druhej strane je dôležitá aktívna bezpečnosť, teda všetko, čo prispieva k tomu, aby vodič zostal pri jazde na motorke a nosení prilby čo najdlhšie fit a svieži.  Dobrá výstuž, ktorá nerozptyľuje, slušné zorné pole, žiadny únavný hluk vetra, žiadny nepríjemný prievan, ale aj dostatočné vetranie a optimálna hmotnosť prilby sú základ!

Nezabudnite na rukavice na motorku

Ruky patria medzi druhé najviac exponované oblasti tela počas jazdy na motorke. Preto by mali byť vždy chránené certifikovanými rukavicami na motorku.

Či už v lete alebo v zime, moto rukavice sú nenahraditeľným doplnkom pri každej jazde. Nie je to len otázka pohodlia. Jazda vo vhodných rukaviciach zvyšuje bezpečnosť vodiča a ochraňuje jeho končatiny. Toto vybavenie je preto jednoducho nevyhnutné.

Aké rukavice si vybrať?

Na trhu máte možnosť spoznať dve „makrorodiny“ rukavíc. Rukavice s nepriepustnou membránou a bez nej. Prvé sú ideálne pre chladnejšie teploty, druhé pre mierne alebo teplé počasie.

Najdôležitejšie ochranné prostriedky na rukaviciach sú zasa chrániče kĺbov, ktoré majú rôzny dizajn. Vybrať si môžete od karbónového a titánového kompozitného materiálu najextrémnejších pretekárskych rukavíc až po kov alebo polyuretán turistických rukavíc. Netreba sa spoliehať na nízke ceny a investovať do lepšieho riešenia, ktoré sa postará nielen o vaše pohodlie, ale aj bezpečnosť!

NataVilman/Shutterstock.com

Buďte pripravení na každé počasie!

Keď ste na motorke, je takmer nemožné predpovedať všetky poveternostné podmienky, s ktorými sa stretnete. Na viacdenné túry v oblastiach s veľkými výkyvmi teplôt alebo premenlivým počasím je preto vhodné vziať si so sebou dva páry rukavíc – jeden ľahký a jeden hrubší, nepremokavý pár, aby ste boli optimálne vybavení na poveternostné podmienky.

Podobne to platí aj pri prilbe, ktorá by mala byť univerzálna a zaisťovať ochranu hlavy za všetkých podmienok. Len potom si vaše obľúbené výlety na motorke užijete bez nehôd a starostí.

Pridajte komentár