EAST MAG
Sláčikové kvarteto Kukal Quartet. Foro: Petra Hájska
Sláčikové kvarteto Kukal Quartet. Foro: Petra Hájska

Hviezdny Lukáš Vondráček a perspektívny Kukal Quartet

Štátna filharmónia Košice si v posledných rokoch dala za cieľ zvyšovať povedomie o komornej hudbe v regióne a v tejto tendencii pokračuje aj v sezóne 2022/2023. Na prelome mesiacov september a október sa v košickom Dome umenia uskutočnia dve nevšedné podujatia. Klavírny recitál energického Lukáša Vondráčka a komorný koncert sláčikového kvarteta Kukal Quartet.

Zážitok menom Vondráček

Zázračný talent Lukáša Vondráčka rozpoznali jeho rodičia klaviristi veľmi skoro. Od dvoch rokov hrával na klavíri a v štyroch absolvoval svoj prvý koncert, kde interpretoval detské skladby Schumanna a Čajkovského. Štúdium na Ostravskej univerzite odštartoval ako trinásťročný a v pätnástich už debutoval s Českou filharmóniou v Rudolfíne. O rok neskôr to bola slávna newyorská Carnegie Hall. Český klavirista sa v Amerike neskôr aj usadil. Koncertuje po celom svete s najvýznamnejšími symfonickými orchestrami a jeho klavírne recitály zanechávajú výraznú stopu v koncertných domoch i na festivaloch. Vypočuť si naživo klaviristu ovenčeného mnohými cenami je zakaždým veľký zážitok. Na koncerte v Košiciach uvedie diela Josefa Suka a Roberta Schumanna.

Laureát Ceny Kráľovnej Alžbety Lukáš Vondráček sa v Košiciach predstaví 29. septembra o 19:00 v Dome umenia.  Koncert v spolupráci s Českým spolkom v Košiciach je súčasťou Dní českej kultúry 2022.

Zdroj: Štátna filharmónia Košice

Mladá krv Kukal Quartet

Kukal Quartet založili na jeseň 2020 štyria mimoriadne perspektívni hráči mladej generácie. Cieľom súboru je spojiť tradičný a moderný hudobný prístup, ktorý si jeho členovia osvojili počas štúdia na prestížnych univerzitách vo Viedni, Salzburgu, Bazileji, Varšave a Prahe. Ansámbel na seba upozornil potom, čo napriek svojej krátkej existencii získal tretiu cenu a titul laureáta na Medzinárodnej hudobnej súťaži Pražské jaro v roku 2021. Kvarteto na súťaži zaujalo najmä svojou živelnosťou, prirodzenosťou hudobného prejavu, jedinečnou ansámblovou dynamikou a výraznou individualitou svojich členov – Elišky Kukal, Kláry Leškovej, Šimona Truszku a Davida Pěrušku. Kvarteto malo možnosť zúčastniť sa majstrovských kurzov pod dohľadom špičkových hudobníkov.

Kukal Quartet sa v Košiciach predstaví v utorok 4. októbra o 19:00 v Malej sále Domu umenia.

Zdroj: Štátna filharmónia Košice

Cena vstupného na komorné koncerty je 10,- € / 7,- € zľavnené. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím na mieste jeho konania. Cez portál www.navstevnik.sk sa dajú zakúpiť bez zliav.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár