EAST MAG
Zdroj foto: U. J. Alexander / Shutterstock.com

Tieniaca technika, ktorá je nielen funkčná, ale vyniká aj dizajnom

Pri stavbe domu sú niektoré prvky, ktoré majú čisto funkčnú úlohu a niektoré, ktoré sú naopak výlučne záležitosťou dizajnu. A potom tu máme prvky, ktoré sú v prvom rade funkčné, ale dokážu dom vylepšiť aj po dizajnovej stránke. Tak ako napríklad niektoré druhy tieniacej techniky.

Vonkajšie žalúzie ponúkajú všetko to, čo vnútorné a ešte oveľa viac

Ak chcete na svoj budúci rodinný dom tienenie, ktoré bude nielen efektívne, ale zároveň dodá vášmu domu špecifický dizajnový rys (a musíme povedať, že veľmi štýlový a moderný), nehľadajte ďalej a zvoľte si kvalitné vonkajšie žalúzie. Ak niektoré tienenie dokonale kĺbi funkčnosť a dizajn, sú to práve žalúzie v exteriéri.

Vonkajšie žalúzie tienia efektívnejšie ako ich interiérové prevedenie. Regulácia svetla funguje ako pri interiérových žalúziách vďaka naklápaniu lamiel. Vďaka tomu, že sú vonkajšie žalúzie umiestnené pred oknami vonku, zabezpečujú aj účinnú tepelnú ochranu budovy.

Zdroj foto: U. J. Alexander / Shutterstock.com

Je to jednoduché, lamely odrážajú slnečné lúče predtým ako tieto preniknú do interiéru a tak slnko neprehrieva interiér. Výhodou vonkajších žalúzií je aj to, že môžete vetrať cez otvorené okno aj vtedy, keď máte vonkajšie žalúzie zatiahnuté.

Pergola ochráni vašu terasu pred nástrahami počasia

Hovoríme ale o tieniacej technike pre rodinný dom a ak sa chystáte stavať rodinný dom, stavíme sa, že jeho súčasťou bude aj terasa, no nemáme pravdu? A predsa nechcete nechávať vašu terasu napospas ostrému slnku a dažďu. To by boli vaše posedenia na terase odkázané na vrtochy počasia. Preto je potrebné vymyslieť aj nejaké prekrytie terasy.

Môžete si nad terasou postaviť jednoduchý prístrešok, ale tak prídete o možnosť prispôsobovať si množstvo svetla na terase. Lepším riešením sú preto moderné pergoly. Tie môžu byť buď s látkovou strechou, ktorá môže byť úplne zatiahnutá, alebo úplne otvorená a potom sú tu takzvané bioklimatické pergoly.

Strecha bioklimatických pergol sa skladá z lamiel a tak môžete podobne ako pri žalúziách regulovať množstvo svetla dopadajúce na vašu terasu. Okrem toho dokážete takýmto spôsobom vytvoriť pod pergolou prirodzené prúdenie vzduchu, ktoré bude ochladzovať vzduch na vašej terase.

Pridajte komentár