EAST MAG
Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Využite menšiu detskú izbu naplno – funkčnosť, pohodlie a štýl v jednom

Izby v domácnostiach, obzvlášť v menších bytoch, je nevyhnutné využiť naplno tak, aby fungovali nielen prakticky, ale aj štýlovo a mali skvelú atmosféru. Aj jednolôžková izba pre dieťa či teenagera môže byť multifunkčná a zároveň pohodlná.

Spánok na menšej posteli

Jednolôžková izba je najzákladnejšou formou bývania od útleho veku dieťaťa až do prípadného odchodu na internát alebo spolubývania so známymi. Izba je určená na ubytovanie jednej osoby, zvyčajne dieťaťa, ktoré nemá súrodenca alebo má to šťastie, že má vlastnú izbu. Do nej sa ideálne hodí jednolôžková posteľ, ktorá zaberie tak akurát miesta. Nie je však vhodná pre každého, preto si pred akýmkoľvek rozhodnutím o spôsobe spania dobre rozmyslite, či budete mať vy alebo dieťa dostatok priestoru. Do úvahy vezmite telesnú výšku, váhu a preferované spánkové polohy.

REKLAMA
Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Jednolôžková posteľ sa zvyčajne skladá z dvoch koncových častí (alebo roštov), ktoré sa tiahnu po celej dĺžke a poskytujú oporu pre osobu, ktorá sa na nej nachádza. Pri kúpe je dôležité zvážiť, aká veľká posteľ bude.

Ak potrebujete ďalší priestor, môžete si kúpiť rozširujúcu súpravu pod rám postele, ktorá bude vysúvacia. Jednoducho si tak vytvoríte úložné miesto pre sezónne veci či hračky. V opačnom prípade sa vám bude hodiť predsieňová zostava, kam prebytočné veci, ale napríklad aj oblečenie a ďalšie predmety, uložíte a predídete preplneniu detskej izby.

Myslite na bezpečnosť

Na jednolôžkovej posteli je len jeden matrac. Tieto postele sú ideálne práve pre menšie deti, ktoré spia či už v jednej izbe s rodičmi, alebo v samostatnej. Pri mladších deťoch je vhodné k posteli z jednej strany pripevniť zábranu, aby dieťa v noci nespadlo na zem. Avšak, ak váš potomok počas noci rád vstáva, môže byť ťažšie udržať ho v posteli, pretože v nej nie je dostatok priestoru na to, aby sa dve osoby mohli pohodlne vyspať spolu, keby ste si chceli k dieťaťu ľahnúť na zvyšok noci. Počítajte teda s tým, že dieťa zrejme skončí aspoň zo začiatku vo vašej manželskej posteli s partnerom.

Zdroj foto: fizkes / Shutterstock.com

Aj menšia izba môže byť štýlová

Nezabúdajte na to, že jednolôžková izba, či už patrí menšiemu dieťaťu, alebo aj dospievajúcemu stredoškolákovi, si zaslúži pozornosť v podobe dekorácií do bytu, ktoré miestnosť zútulnia. Dekorácie nemusia zaberať extra priestor, ak zvolíte napríklad tie na stenu – zrkadlo, obraz, zaujímavá nástenná lampa či polička, kam si dieťa poukladá fotografie, medaily, sviečky či svoje obľúbené hračky.

Skúste komunikovať s dieťaťom a nechajte určitú voľnosť pri výbere aj jemu. Predsa ide o izbu, v ktorej trávi čas primárne práve vaše dieťa, tak nech sa v nej cíti čo najlepšie.

Pridajte komentár