EAST MAG
Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Ako športovať v jesennom období?

Jesenný šport je výhodný už len z toho hľadiska, že nás neovplyvňujú vysoké horúčavy. Zároveň nám umožňuje byť flexibilnejší, a to aj pri vlastných obmedzeniach. Je najvyšší čas zorganizovať si svoj denný režim tak, aby v ňom bolo dosť miesta aj pre šport na jeseň.

Viac než plánovať, treba sa prispôsobovať

To však narúša naše zaužívané pohodlie, a tak sa na jeseň radšej usadíme, akoby sme vykročili športu v ústrety. Na jednej strane sa vraví o športovaní za každého počasia, ale nie každý začiatočník nájde v sebe toľko guráže, aby sa tomu poddal. Začína pozvoľna, v známom prostredí, teda zo začiatku cvičí doma.

Neskôr však treba posúvať svoje hranice a zisťovať, ktorý z najobľúbenejších outdoorových športov vám vyhovuje. Vyberať si možno zo skutočne rozmanitej ponuky bežeckých a cyklistických športov, podľahnúť možno turistike, nordic walkingu alebo kolieskovým korčuliam.

Začíname s tým, čo je nám najbližšie

Aj preto patrí cyklistika k top jesenným športom na podporu fyzického zdravia, odbúranie stresu a pre zlepšenie celkového imunitného systému. Isté je aj to, že bez ohľadu na hobby (rekreačnú) alebo profesionálnejšiu cyklistiku si už v začiatkoch budujeme vytrvalosť. Len tak postupne dokážeme zvládnuť väčšiu intenzitu a efektívnejšie regenerovať. Do popredia sa dostáva aj využitie elektrobicykla, ktorý nás dostane aj na menej prístupné miesta, pričom pre začiatočníkov môže ísť o bežne neprekonateľné a technicky náročné terény.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Elektrobicykel nájde uplatnenie nielen v cykloturistike, ale aj v bežnom mestskom prostredí – vďaka tomu nepociťujeme z jazdy intenzívnu únavu a môžeme si tak zašportovať aj cestou do práce.

Bicyklovanie bez výhovoriek

Je síce pravdou, že elektrobicykel si vyžaduje vyššie prvotné náklady, avšak v každom väčšom meste sú už dostupné požičovne. Jednou z najznámejších a najflexibilnejších je požičovňa bicyklov v Bratislave, ktorá navyše ponúka cyklistické príslušenstvo za výhodné ceny. Rezervácie prebiehajú rýchlo – pomocou vyplnenia formulára alebo telefonicky, či mailom. Vo svojej ponuke majú špičkové bicykle a elektrobicykle, ktoré sú okamžite pripravené na jazdu.

Ďalšie kroky spojené s jesenným športom 

Pri športe treba rátať s investíciami, ktoré sa netýkajú len samotného športového náčinia a zariadení, ale aj výživy a odievania.

Zdroj foto: Halfpoint / Shutterstock.com

Zatiaľ, čo jedni si šport spájajú s doplnkami výživy, iní hľadajú výhody najskôr v sezónnom období – ovocie a vypestovaná zelenina sú najlepšie, pričom existuje toľko kulinárskych možností, ako z nich pripraviť pochúťku s potrebnými výživovými hodnotami pre športovcov.

Ďalej sa najmä v jesennom období kladie požiadavka na funkčné oblečenie. Vlastnosti termoprádla umožňujú dlhodobú priedušnosť a optimálne zahrievanie v každom počasí. Oblečenie telo kopíruje, ale neobmedzuje naše športové aktivity. A to je NAJ pre každý športový štýl! 

Pridajte komentár