EAST MAG
Foto: KSK

Na Európskom týždni regiónov a miest sa bude župa venovať mládeži

Jubilejný 20. ročník Európskeho týždňa regiónov a miest sa uskutoční od 10. do 13. 10. 2022, do diskusií sa môžu zapojiť aj východniari.

Košický samosprávny kraj sa už po štvrtýkrát zúčastní najväčšieho podujatia venovanému regionálnej politike – Európskeho týždňa regiónov a miest. Uskutoční sa v termíne od 10. do 13. 10. 2022 pod mottom „Nové výzvy pre súdržnosť Európy“. Zástupcovia európskych miest a regiónov, európski experti, členovia akademickej obce a verejnosť dostanú možnosť  diskutovať o témach rozvoja samospráv. Diskusií s odborníkmi z rôznych oblastí priamo v Bruseli sa môžu zúčastniť aj východniari. Konať sa budú online formou, avšak, je potrebné sa na nich vopred prihlásiť na webovej stránke do 30. 9. 2022. V rámci štyroch nosných tém – zelená transformácia, digitálna transformácia, územná súdržnosť a posilnenie postavenia mládeže – budú zohľadnené aj výzvy spojené s vojnou na Ukrajine. Práve posilnenie postavenia mládeže sa od vyhlásenia Európskeho roka mládeže 2022 stalo kľúčovou témou agendy EÚ.

„Sme plnohodnotnými členmi Európskej únie, darí sa nám čerpať eurofondy a už veľakrát sme sa presvedčili o tom, že partnerstvo v tomto celku má okrem výhod aj svoj zmysel. Župa to chce ukázať hlavne mladým východniarom. Spolu s ďalšími organizáciami sa Košický kraj v Bruseli odprezentuje na podujatí „Na mládeži záleží – príklady z regionálnej a miestnej perspektívy“. Bude sa hovoriť o posilnení postavenia mladých ľudí na trhu práce tak, aby nestrácali motiváciu vytvárať prospešné aktivity pre svoju krajinu, región či samosprávu,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Do interaktívnej diskusie na túto tému sa môže online formou zapojiť ktokoľvek, a to 13. 10. 2022 od 11:30 do 13:00 hod. Registrácia je možná prostredníctvom webu Swapcards. Za Košický samosprávny kraj vystúpi podpredseda mládežníckej organizácie Youthfully Yours SK, Ivan Rosa, ktorý v spolupráci so župou pracuje na posilnení účasti mladých ľudí na verejnom rozhodovaní.

Diskusia je organizovaná medzinárodným konzorciom miestnych a regionálnych samospráv: Veľkopoľské vojvodstvo (PL), Temešská župa (RO), Juhomoravský kraj (CZ), Umbria (IT), Slavónsko, Baranja a Srijem (CR), Republika Srbská (BA), Košický samosprávny kraj (SK), Marmarošská župa (RO).

tlačová správa

Pridajte komentár