EAST MAG
Zdroj foto: Svitlana Hulko / Shutterstock.com

Trendy v nástenných dekoráciách – ako oživiť steny modernej domácnosti

Narozdiel od iných odvetví, napríklad módny priemysel, trendy v umení neprichádzajú a neodchádzajú, iba sa postupne vyvíjajú. Obrazy na stenu a iné umelecké diela majú hlbší zmysel, sú osobitným vyhlásením ich majiteľa. Ktoré trendy môžeme v roku 2023 očakávať? Pripravte sa na vlnu nových štýlov, na scéne však zostanú aj obľúbené klasické obrazy.

Diela inšpirované prírodou

Okrem rozbiehajúceho sa trendu prírodných materiálov, používaných pri výrobe nábytku a bytového príslušenstva, si príroda našla cestu aj do oblasti umenia. Maľované obrazy na plátne (krajinomaľby), drevené dekorácie na stenu (vyrezávané obrazy, stromy života, hodiny) a machové obrazy prinesú do vášho domova aspoň náznak krásy prírody.

Zdroj foto: Svitlana Hulko / Shutterstock.com

3D obrazy a dekorácie

Jedinečnosť do vašej obývačky alebo spálne prinesú 3D obrazy na stenu, alebo iné prvky, ako sú 3D nálepky, samolepky a tkané, či kovové závesné dekorácie. Oživia prázdny priestor alebo pomôžu zakryť nedokonalosti na stenách.

Minimalistické umenie

Trendom v interiérovom dizajne aj naďalej zostane minimalizmus. Zamerať by ste sa mali iba na jeden výrazný kúsok, ktorý bude u vás a vašich hostí okamžite rezonovať. Či už pôjde o obraz do obývačky alebo žiarivútapetu na stenu, investujte do nadčasovosti. V kurze bude aj vešanie holých obrazov a fotografií bez rámov.

Zdroj foto: Followtheflow / Shutterstock.com

Obrazy plné myšlienok

Nástenné umenie s pozitívnym odkazom prináša do nášho domova povznášajúceho ducha. Dávku inšpirácie načerpáte z plagátov a obrazov s nápismi – zo slávnych citátov alebo aj pár slovnej frázy, na podklade so zaujímavou a živou grafikou. Vhodné sú napríklad do pracovne. Stolovú lampu s nastaviteľným ramenom  môžete umiestniť tak, aby svetelný lúč obraz ešte viac zvýraznil.

Neónové nápisy

Osviežením interiéru budú aj neónové prvky, obzvlášť nápisy. Zamerajte sa na jemnú, no zároveň pútavú farbu, napr. neónová modrá alebo ružová. Vyhnite sa sýtej červenej, ktorá by mohla pôsobiť nevkusne. Ak vám extravagantnosť nie je cudzia, umiestnite neónový nápis do blízkosti klasického obrazu a vytvorte kontrast. 

Umenie rôznych kultúr

Jediným limitom je vaša predstavivosť. Umenie z rôznych kútov sveta nesmie na stenách vášnivých cestovateľov, milovníkov dobrodružstva a dejín chýbať. Nainštalujte na steny fotografie z ciest, autentické obrazy a dekoratívne predmety – glazúrované taniere, africké masky a artefakty, ktoré váš domov personalizujú.

Pridajte komentár