EAST MAG
Imaginácie 2022 Košice – Živá galéria

Imaginácie opäť rozohrajú košickú Hlavnú ulicu

Do Košíc sa po 6 rokoch vracia jedinečná vizuálna show s názvom Imaginácie. Z priestoru Mestského parku sa presúva priamo do centra mesta, kde sa stane 13.-14.septembra od 20,00 dejiskom veľkolepého farebného divadla Hlavná ulica. Premení sa na podmorský svet, ktorý zaplnia svetielkujúci návštevníci z hlbín oceánu a ďalšie tajomné bytosti.  

Ak ste videli film „Noc v múzeu,“ Živá galéria projektu Imaginácie sa bude niesť v podobnom duchu. Bytosti, inak nehybné, akoby vystavené v galérii na dve noci ožijú a predstavia svoje neobyčajné umenie i akrobatické schopnosti divákom. 

REKLAMA

Nechajte sa pozvať do neobyčajnej galérie!

„Imaginácie tento raz neprinášajú jeden konkrétny príbeh, ale množstvo krásnych obrazov, v ktorých sa aj ten najväčší a najsilnejší lev ocitne v lotosovej záhrade, kde kvety spievajú a tancujú, zablúdi do hĺbok podmorského sveta plného farebných svetielkujúcich rýb, sasaniek a medúz a roztočí ohnivé koleso. Ako v galérii, kde sa vo vašej predstave pri zadívaní sa na obraz, zrazu rozkrúti  baletka na lavičke, rozsvieti  sa lampa a keď vybuchne sopka, vtáky začnú mávať krídlami,“ hovorí o tom, čo môžu diváci očakávať od tohto ročníka podujatia jeho riaditeľka Ľuba Blaškovičová.  

Ako po iné roky, organizátori opäť veria, že sa divákom  bude tajiť dych nad odvahou akrobatov a umelcov, predvádzajúcich svoje neobyčajné a najmä nebezpečné kúsky v duchu nového cirkusu. Avšak navyše, unikátne divadelné inštalácie prepoja svet divadelného a výtvarného umenia s modernými technológiami. Svietiace bábky morských živočíchov sú nočné tvory, v dennom svetle nenápadné, ktoré sa až v tme rozžiaria v celej svojej kráse. Tajomných obyvateľov podmorského sveta rozsvecuje 6,5 km optických vlákien a 3500 nastaviteľných LED svetiel. Aj lotosová záhrada okúzli živými „akrobatickými“ kvetmi, ručne vyrobenými v Česku v dielni LightLab. Ľuba Blaškovičová s úsmevom vysvetľuje: „Dali sme si záležať na tom, aby bola divadelná show naozaj pútavá aj vizuálne, pretože taký je teraz svetový trend a divákom prinášame objekty a bábky, ktoré boli len nedávno na svetovej výstave EXPO v Dubaji. Divadlo V.O.S.A. s nimi reprezentovalo Českú republiku, takže veríme, že sa to bude páčiť aj našim.“ Samozrejme, Staromestské divadlo Petra Raševa  pozvalo k spolupráci už tradične aj Košičanov, tanečníkov aj hudobníkov, ktorí už majú s Imagináciami skúsenosti. „Dalo by sa povedať, že za predošlých sedem ročníkov  vznikol projekt s takmer rodinnou atmosférou, pretože mnohí sa nám sami ozývali a veľmi chceli byť jeho súčasťou, čo nás, pochopiteľne, veľmi teší.“ 

Návštevníci sa stretnú s Bobovou diétou, Sandrou Urbančíkovou ( Eniesou), Cirkusom Mavakanza, tanečnými skupinami Outbreak či Pole Diva. „Úžasný doprovod nám bude robiť aj známy Košičan Vlado „Vepi“ Eperješi, ktorý vzadu na svojom dvore na Hrnčiarskej ulici zostrojil vozidlo ako z čias Jula Verna. Jeho napoly vzducholoď a napoly ponorka je plne ozvučená a dokáže chrliť oheň. Dokáže očariť a prekvapiť, tak ako celé Imaginácie.”  dodáva Ľuba Blaškovičová. „Preto to robíme, aby sa aj dospelí opäť premenili na deti a mohli sa užasnuto pozerať na svet okolo seba. Zbavení toho, čo nás v každodennom živote trápi a stresuje a naopak, aspoň na chvíľu sa ponorili do fantázie, kde je všetko možné.“ 

Projekt podporilo Mesto Košice, Košický samosprávny kraj, Košice region turizmus a projekt Košice dva bodka nula.

tlačová správa

Pridajte komentár