EAST MAG
Zdroj foto: Depositphotos.com

Ovládate angličtinu? Dnes už to nemusí stačiť

V biznise je používanie angličtiny takou samozrejmosťou, že firmy ju od uchádzačov očakávajú automaticky. Aj výuka detí od útleho veku je u nás na vzostupe. Jeden cudzí jazyk však už v dnešných podmienkach nemusí byť dosť. Nezriedka firmy požadujú k angličtine ešte druhý jazyk, najmä nemčinu. Dôvodov, prečo nezaspať na vavrínoch a pokračovať v jazykovej výučbe, aj keď už viete dobre anglicky, je teda dosť.

Aj pri prehliadaní pracovných ponúk nájdete okrem angličtiny najčastejšie požiadavku na nemecký jazyk. Ďalšie jazyky sú francúzština, na južnom Slovensku firmy často požadujú znalosť maďarčiny. Stretnete sa aj s inzerátmi požadujúcimi znalosť taliančiny, najmä obchodné pozície vo firmách s talianskymi klientmi.

Ak z týchto jazykov nejaký vedie, potom je to nemčina. Niet sa čo čudovať, žijeme v Európskej únii a nemecky hovoriacich ľudí je tu okolo 100 miliónov obyvateľov. Firmy v nemecky hovoriacich krajnách majú pobočky aj u nás a zamestnávajú množstvo Slovákov. Vďaka znalosti nemčiny sa otvárajú dvere do sveta:

  • študentom – nemecké univerzity ponúkajú študijné programy so štipendiami pre zahraničných záujemcov a takáto príprava je základom pre skvelý kariérny rast,
  • vedcom – Nemecko je treťou najvýznamnejšou krajinou sveta vo vývoji a výskume, poskytuje množstvo výskumných štipendií aj pre slovenských vedcov a vedkyne,
  • lekárov a zdravotné sestry – medicína v nemecky hovoriacich krajinách je závislá od zahraničných pracovníkov a mnoho Slovákov našlo svoje uplatnenie práve tam,
  • ale aj pracovníci v IT biznise ocenia znalosť nemčiny pri žiadosti o prácu, ide totiž o výraznú konkurenčnú výhodu oproti tým, ktorí vedia len anglicky,
  • zamestnancom v gastronómii – cestovný ruch je v nemecky hovoriacich krajinách veľmi rozvinutý, pre čašníkov, kuchárov a hoteliérov je to ideálna možnosť, ako sa zamestnať a zarobiť si.

Okrem toho je nemčina aj dôležitým jazykom pre ľudí pracujúcich na Slovensku. V cestovnom ruchu tvoria nemeckí a rakúski turisti značný podiel návštevníkov, ktorí cestujú radi a sú ochotní investovať svoje peniaze do služieb. Kvalitný hotel, reštaurácia či penzión s nemecky hovoriacim personálom môže aj vďaka špičkovým službám a schopnosti dohovoriť sa výraznejšie profitovať. Skrátka, znalosť nemčiny pre zamestnávateľa značí spoľahlivú pracovnú silu, ktorá mu pomôže presadiť ciele firmy a budovať globálne ekonomické vzťahy.

Netreba tiež zabúdať na výhody znalosti ďalšieho cudzieho jazyka v osobnom živote. Kamkoľvek cestujete, nemčina vás už nezaskočí. A domáci s vami budú ochotnejšie komunikovať, keď sa im prihovoríte v ich jazyku. Do susedného Rakúska chodia Slováci nielen pracovať, ale aj nakupovať a dovolenkovať, už len to je dostatočný dôvod naučiť sa aspoň základy nemčiny. Áno, ide o zložitejší jazyk, ale s trochou vôle sa ho naučíte rovnako v dvadsiatke, aj v šesťdesiatke.

Angličtina už nemusí stačiť.
Zdroj foto: Depositphotos.com

Ak nestíhate, učte sa s lektorom cez Zoom alebo Skype

Jednou z možností je využiť kurzy pre samoukov,, ktoré dnes ponúkajú jazykové programy či aplikácie. S disciplínou je to pri takejto výuke horšie. Človek si rád hľadá rôzne výhovorky, keď ho nik nekontroluje. Do výuky cudzieho jazyka by teda mal vstupovať ľudský faktor. Profesionálny lektor vás usmerní, vysvetlí a zadá vám úlohy, ktoré nebudú stereotypné. Ľahšie sa tak donútite učiť sa a dodržiavať časový harmonogram. Nemusí to byť vôbec časovo náročné – kurz nemčiny online ponúka napríklad aj bratislavská jazyková škola Volis Academy, ktorá má 15 rokov skúseností s jazykovou výukou.

Možno individuálna výučba nie je tým pravým pre vás a potrebujete podnety od spolužiakov. Vo Volis Academy si môžete vybrať aj zo skupinových kurzov. Učiť sa môžete priamou metódou, zamerať sa na gramatiku i konverzáciu. A v prípade, že zvládate základy nemčiny, no potrebujete sa zdokonaliť kvôli pracovnému pohovoru, jazyková škola Volis Academy ponúka pre individuálnych študentov aj takúto možnosť. V ponuke majú aj prípravu na certifikát a konverzáciu s native speakrom.

Pridajte komentár