EAST MAG
Zdroj foto:New Africa/shutterstock.com

5 vlastností, ktoré by mal spĺňať kvalitný vankúš

Kedy ste naposledy mysleli na svoj vankúš? Ak je vaša odpoveď „už je to dlho“ alebo „ešte vôbec“, nie ste sami. Väčšina z nás sa pri premýšľaní nad vybavením postele zameriava predovšetkým na matrac. Matrace priťahujú veľa pozornosti, a je to z dobrého dôvodu. Váš matrac je najväčšia a najdôležitejšia finančná investícia, ktorú do spánku urobíte. Ale pokiaľ ide o kvalitu spánku, vankúš je takmer rovnako dôležitý ako matrac.

A na druhej strane, ak ste strávili čo i len desať minút hľadaním nového vankúša na internete, pravdepodobne ste si všimli, že je z čoho vyberať. Takže… ako by ste mali vedieť, ktorý vankúš je pre vás ten pravý? Dovoľte nám, aby sme vás previedli procesom výberu vankúša, ktorý udrží vaše držanie tela zdravé a zároveň uspokojí všetky vaše jedinečné potreby spánku.

Prečo je kvalita vankúša dôležitá?

Správna poloha pri spánku je kľúčom k zdravému spánku noc čo noc a k prebudeniu bez bolesti a stuhnutosti. Vankúš pomáha podporovať zdravý spánok. Ako vyzerá táto poloha? Telo v jednej rovine, od kolien a bedier, cez chrbticu až po hrudník a ramená, hlavu a krk.

Ak váš krk a ramená nedostanú dostatočnú oporu, alebo sú podopreté v uhle, ktorý spôsobuje vykrútenie, naťahovanie alebo zalomenie, vaša chrbtica a telo sa vychýlia, čo vedie k napätiu a diskomfortu v krku, ramenách a chrbte, a následne k nespavosti. Rovnako ako pri matraci, aj pri výbere správneho vankúša sú dôležité pohodlie a podpora. Najlepší vankúš pre vás je taký, na ktorom si pohodlne opierate hlavu, podopiera váš krk a ramená a zodpovedá vášmu matracu.

Existuje však niekoľko faktorov, ktoré výber vankúša ovplyvňujú  – poďme teda hovoriť o vankúšoch.

Kedy je čas vymeniť vankúš?

Vo všeobecnosti platí, že vankúš je potrebné vymeniť po 18 mesiacoch. Anatomický vankúš  zvyčajne vydrží dlhšie, až tri roky. Prírodné vankúše majú tendenciu vydržať dlhšie ako syntetické vankúše. A kvalitnejšie vankúše vydržia dlhšie ako lacné. Ak používate vankúš, ktorý má päť alebo šesť rokov, nedostávate potrebnú oporu – a nespíte tak pohodlne, ako by ste mohli.

Môže sa to zdať krátko, ale keď sa nad tým zamyslíte: váš vankúš sa používa približne 7-8 hodín za noc – to je viac ako 2 500 hodín ročne! Rovnako ako matrac, aj vankúš je investíciou do kvalitného spánku, ktorá sa vám vyplatí.

Ak si nie ste istí, či vo vašom vankúši zostal život alebo nie, môžete urobiť niekoľko jednoduchých testov:

  • Najprv vyzlečte obliečku a prezrite si vankúš. Má škvrny od potu? Je roztrhaný? Páchne? To všetko sú znaky vankúša, ktorý je potrebné vymeniť. Vankúše zhromažďujú odumreté kožné bunky, plesne, huby a roztoče (ako aj ich výkaly). Postupom času možno až polovičnú váhu vankúša pripísať týmto nevítaným organizmom, ktoré môžu vyvolať alergie, narušiť dýchanie počas spánku a vydávať pachy, ktoré sťažujú dobrý spánok.

Ak váš vankúš prejde testom zraku a čuchu, je čas urobiť test zloženia:

  • Zložte vankúš na polovicu. Ak tam len leží zložený, namiesto toho, aby sa vrátil do pôvodného tvaru, je to mŕtvy vankúš. S prírodnými výplňovými vankúšmi môžete tento test vykonať cez ruku. Zahaľuje a visí váš vankúš cez vašu natiahnutú ruku? To je vankúš, ktorý vyčerpal svoju životnosť. Syntetické vankúše zložte na polovicu a pridajte nejakú váhu na vrch – teniska alebo topánka fungujú dobre. Odstráňte váhu a ak sa váš vankúš nevráti do pôvodného tvaru, je čas na výmenu.
zdroj: Roman Samborskyi/shutterstock.com

Ako vybrať vhodný vankúš?

Ak sa pýtate „aký je dobrý vankúš?“ potrebujete nájsť konkrétne vlastnosti. Musí zabezpečiť pohodlie a zároveň podporu. Nezáleží na tom, akú polohu spánku preferujete – ten najlepší vankúš vám pomôže zobudiť sa svieži. Výber vankúša je veľmi individuálny proces, pretože, v skutočnosti neexistuje žiadna veľkosť, tvar alebo materiál, ktorý by vyhovoval všetkým.

Tu sú niektoré z charakteristík, ktoré by ste si mali hľadať:

1.   Tenký profil

Pokiaľ ide o popularitu, pamäťová pena sa dostáva na výslnie. Ľudia milujú tento materiál a nie je také ťažké pochopiť prečo. Preto je dôležité, aby dobré vankúše mali tenký profil – optimálna hrúbka je asi 6 centimetrová pamäťová pena. Vďaka tomu získate vynikajúcu úroveň podpory pre hlavu a krk. Pomáha tiež tvarovať vankúš podľa tvaru vášho tela. Týmto spôsobom sa redukuje aj chrápanie, ak náhodou trpíte týmto stavom. Najlepšie na pamäťovej pene je, že je prirodzene hypoalergénna, čo znamená, že ju môžete používať aj napriek alergiám.

2.   Priedušnosť

Množstvo vankúšov je denzných, teda hustých. To znamená, že s väčšou pravdepodobnosťou zachytávajú teplo z vášho tela. Preto je možné, že sa počas spánku viac potíte a zobudíte sa s pocitom dehydratácie. Množstvo vankúšov je denzných, teda hustých. To znamená, že s väčšou pravdepodobnosťou zachytávajú teplo z vášho tela. Preto je možné, že sa počas spánku viac potíte a  zobudíte sa s pocitom dehydratácie. Ak je to váš prípad, zaobstarajte si vankúš s drvenou latexovou, vlnenou, alebo bavlnenou výplňou, alebo poprípade vankúš, ktorý je vyrobený z polyuretánovej peny doplnený časticami chladiaceho gélu regulujúcimi teplotu, vďaka ktorým sa neprehreje bez ohľadu na to, aká teplá bude noc.

zdroj: puhha/shutterstock.com

3.   Podpora chrbtice

Pri spánku musíte zabezpečiť správnu oporu chrbtice. Tento bod je veľmi dôležitý, pretože určuje, ako sa cítite, keď sa zobudíte. So správnym množstvom podpory sa zobudíte omladení a vaše telo bude menej bolieť. Staršia generácia, vie o čom hovoríme.

Preto je dôležité zaobstarať si vankúš, ktorý poskytuje rovnomernú oporu chrbtici. Vďaka tomu je efektívnejší pri vytváraní rovnomernej úrovne tlaku na všetky súvisiace oblasti – hlavu, krk a chrbát. Vďaka tomu sa tlakové body redukujú a vášmu telu to pomôže relaxovať počas noci.

Náš tip: Zvážte možnosť mať viac ako jeden druh vankúša. Niektoré dni môžete mať pocit, že potrebujete viac podpory ako po iné, takže je vítané, ak si môžete vybrať z rôznych možností.

4.   Odnímateľný poťah

Ďalším dôležitým aspektom dobrého nočného odpočinku je spánok na čistom vankúši. Má to významný vplyv na vaše zdravie, najmä ak máte oslabenú imunitu. Preto je potrebné zaobstarať si vankúš so snímateľným a prateľným poťahom.

Najlepšie materiály, pre ktoré sa môžete rozhodnúť, sú bambus a polyester. Tieto materiály pomáhajú odvádzať prebytočnú vlhkosť z vašej pokožky. Vďaka tomu je vankúš odolný voči zápachu.

5.   Kompatibilita s matracom

Ak používate tvrdý matrac, hľadajte mäkší vankúš, pretože vankúš leží na pevnom povrchu a musí sa prispôsobiť tlaku hmotnosti vašej hlavy vo východiskovej polohe spánku. Ak máte mäkší matrac, potom môže byť lepší tvrdší vankúš, aby bola vaša hlava a krk zarovnané. A ďalší dôležitý faktor, ktorý by sa nemal prehliadať. Čím mäkší je váš matrac, tým nižší by mal byť vankúš.

Neignorujte svoj vankúš! Použitie vankúša, ktorý neprispieva k opore hlavy, krku a chrbtice v jednej rovine, nevyhnutne zanechá na tele určitý pocit diskomfortu. A ak len neuprednostňujete spánok bez vankúša, vedieť, ako si vybrať vankúš pre svoje potreby, môže dramaticky zmeniť to, ako sa cítite, keď sa ráno zobudíte. Je to dôležitý prvok prostredia spánku a mať ten správny pod hlavou vám prinesie komfortnejšie a pokojnejšie noci.

Zdroje informácií:

Pridajte komentár