EAST MAG
Zdroj obrázka: Sky Antonio / Shutterstock.com

Zážitky, ktoré vyrazia dych a rozprúdia adrenalín

Ľudí oddávna priťahovalo lietanie a pohľad na svet z vtáčej perspektívy. Okrem samotného letu lietadlom si však tento luxus môžete užiť aj pri iných príležitostiach, napríklad počas adrenalínového skoku padákom. O niečo pokojnejší s rovnako očarujúcimi výhľadmi je let balónom.

Už viete, čo vás najviac osloví?

Skok padákom

O bezpečný skok padákom sa ľudstvo pokúšalo už v dávnej minulosti. Prvý úspešný pokus môžeme pripísať Francúzovi L. S. Lenormandovi, ktorý zoskočil zo strechy budovy s padákom s pevnou dáždnikovou konštrukciou. Odvtedy padáky prešli značným vývojom a zachránili množstvo životov pri rôznych leteckých nešťastiach. Pocit voľnosti, vetra vo vlasoch a dávka adrenalínu však ľudí inšpirovala k tomu, aby ich využívali aj na zábavu. A tak sa zrodil športový parašutizmus. 

Pokiaľ milujete adrenalín, skok padákom rozhodne vyskúšajte. Absolvovať ho môžete v tandeme alebo samostatne. Tandemový zoskok s vami absolvuje skúsený inštruktor, ku ktorému budete pripútaný.

Ak ste odvážnejší, môžete skok realizovať samostatne – hneď po tom, ako dostanete školenie o správnom zoskakovaní. Počas voľného pádu dosiahnete rýchlosť až 250 km/h, a následne si môžete užívať panoramatický výhľad na okolitú krajinu. Celý zážitok sa končí bezpečným pristátím na zemi.

Let balónom zážitok na celý život

Aj lety balónom majú dlhú históriu. Už Archimedes v starovekom Grécku zistil, že takzvaný „zriedený vzduch“ má schopnosť vznášať sa v atmosfére. Prvý skutočný balón, ktorý tieto tvrdenia potvrdil aj v praxi, sa pokúsili vytvoriť dvaja francúzsky bratia Montgolfierovci v roku 1783. Čoskoro uskutočnili aj prvý let, ktorý skončil úspechom. Odvtedy sa let balónom postupne zdokonaľoval a obľube sa teší dodnes.

Lety balónom sú nezabudnuteľným zážitkom na celý život, ktorý vám poskytne nádherné výhľady na krajinu. Spája v sebe dobrodružstvo aj romantiku. Či už sa ho rozhodnete absolvovať samostatne alebo s blízkymi, môžete si byť istí, že naň tak ľahko nezabudnete.

Pridajte komentár