EAST MAG
Foto: archív knižnice

Knižnica pre mládež nie je len pre deti. Obrovský výber kníh ponúka i dospelým

Vedeli ste, že Knižnica pre mládež mesta Košice nie je len pre deti a násťročných? Knižničný fond pre dospelého čitateľa tvorí až šestinu knižiek, ktoré ponúka. Hoci už teda nederiete školské lavice, požičať si v nej môžete približne 35-tisíc dospeláckych titulov – od beletrie cez biografické romány a odbornú literatúru až po široký výber časopisov či dokonca spoločenských hier.

Hlavným zámerom knižnice je vytvoriť rodinný priestor, v ktorom by svoje čitateľské potreby uspokojili všetci bez rozdielu veku. Zaužívaná mienka, že je určená len deťom, sa nezakladá na pravde.

REKLAMA

„Náš názov dospelému človeku logicky evokuje, že k nám nemá chodiť. Opak je však pravdou. Ročne len pre dospelých čitateľov nakupujeme približne 2-tisíc nových kníh, plus ďalšie dostávame ako sponzorské dary či pozornosti priamo od autorov, prípadne aj od samotných čitateľov. Ponuka je teda naozaj široká a možno si netreba všímať náš názov, ale vnímať nás ako mestskú verejnú knižnicu,“ objasňuje riaditeľka knižnice Kamila Prextová.

Foto: archív knižnice

Otvorení sú sedem dní v týždni

Výber kníh je robený tak, aby uspokojil čo najširší záber čitateľov. Spokojní budú priaznivci romantiky, severského krimi, sci-fi, ale i odbornej literatúry – napríklad na tému výchovy či výživy detí, a motivačnej literatúry.

Keďže sú Košice multikultúrne mesto, mnoho kníh si čitatelia nájdu aj v iných jazykoch. Dominujú čeština, maďarčina, ukrajinčina, angličtina, nemčina či francúzština.

Dospelý čitateľ určite ocení skutočnosť, že napríklad pobočka LitPark je otvorená sedem dní v týždni. Zároveň disponuje aj Biblioboxom, takže ak by náhodou nestihol otváracie hodiny, vždy môže knižky bez problémov vrátiť kedykoľvek. Za zápisné 2 eurá na rok pre čitateľa nad 15 rokov tak dostane služby, ktorým niet čo vytknúť.

Spoločenské hry zadarmo

Knižnica zároveň ponúka aj široké množstvo periodík. „Odoberáme celkovo až 45 titulov. Napríklad Forbes, Záhradkár, Zdravie, časopisy zamerané na literatúru a podobne. Každoročne ponuku obmieňame podľa záujmu.“

Foto: archív knižnice

Vítaným oživením je i požičiavanie spoločenských hier. „Osobne tomu veľmi fandím, lebo sú veľmi drahé a zaťažujú rodinný rozpočet. Za požičanie berieme len zálohu, ktorú pri vrátení hry v neporušenom stave celú vraciame, takže je to vlastne služba úplne zadarmo pre registrovaných čitateľov,“ konštatuje K. Prextová.

Zároveň zdôrazňuje, že knižnica už dávno nie je miesto, kde musí byť ticho. Môže sa tu klebetiť i smiať, hrať hry, robiť si úlohy – skrátka zmysluplne tráviť čas.

Knižnica pre mládež mesta Košice vznikla v roku 1955. Má 19 pobočiek – 14 školských a 5 mimoškolských. Jej fond tvorí dokopy 220-tisíc kníh a ročne organizuje až 3000 podujatí.

komentár: 1