EAST MAG
Foto: Andrea Bercik

Výlety s kočiarikom v okolí Košíc? Starostlivo ich vyberajte

Máte vytúžené bábätko, máte čas, keďže ste na materskej dovolenke, máte chuť chodievať na výlety, no má to jeden zádrheľ. Kočiarik v našich končinách nie je práve dopravným prostriedkom, ktorý naše okolité lesy a výletné ciele milujú. Pripravili sme pre vás preto niekoľko tipov na prechádzky v okolí Košíc, ktoré sú „kočiarik friendly“ a v rámci ktorých sa vám nestane, že v polovičke cesty nebudete môcť ísť ďalej a neostane vám iné len sa otočiť.

Košický hrad a vyhliadková veža

REKLAMA

Tento výlet s kočiarikom zvládnete za každého počasia a ročného obdobia. Mierne stúpanie ani nepostrehnete a v obkolesení stromov sa budete cítiť fantasticky. Cesta k hradu a veži netrvá viac ako 20 minút, spestriť si ju môžete aj odbočením na cestičku zdobenú drevenými zvieratkami, ktorú však odporúčame absolvovať skôr za sucha. V letných mesiacoch funguje pri hrade aj bufet, turisti tiež obľubujú skutočnosť, že sa tu chovajú kozičky.

Foto: A. Bercik

Park v Barci

Konečná zastávka električky číslo 4 – Socha Jána Pavla II., prípadne zastávka autobusu č. 12 Pri základnej škole sú cieľom vašej cesty za príjemným zážitkom. Park v Barci je miestom, aké by ste v Košiciach nečakali. S rozlohou 7 hektárov, množstvom starých stromov, kŕdľami vtáctva – nájdete tu labute, kačky, husy a pod., sa radí k najunikátnejším parkom Abovskej župy. Vznikol koncom 17. storočia a objavíte v ňom kaštieľ rodiny Zichy a Barokový kaštieľ. Pre deti je tu zriadené ihrisko, nájdete tu aj exteriérovú posilňovňu, v lete poteší možnosť požičať si šliapacie autíčka. Mlsné jazýčky poteší zmrzlina. Pre výlety s kočiarikom je tento park vyslovene ako stvorený.

Foto: A. Bercik
Foto: A. Bercik
Foto: A. Bercik

Z Bankova na Alpinku

Asfaltovou cestou sa viete príjemne prejsť od zákruty z Dolného Bankova k Hornému Bankovu až po Alpinku. S kočiarikom je to ideálne v lete i v zime – stúpanie nečakajte, skôr pôjdete trošku dole kopcom.  Potrvá vám to približne 30 minút. Alpinka je dnes už vyhľadávaným turistickým centrom, viete sa tu najesť, občerstviť, väčšie deti si užijú množstvo atrakcií. Vyhľadávaná je potom aj prechádzka popri golfovom ihrisku, len pozor na loptičky…

Foto: draciastopa.sk

Jazero

Mestská časť Nad Jazerom je priam predurčená na prechádzky s kočiarikom. Zaparkovať môžete napríklad na parkovisku pri splave. Pokojne si so sebou zbaľte aj deku a doprajte si piknik, prípadne sa – pri dobrej kvalite vody – môžete i okúpať. Jazero je tiež miestom vodného lyžovania, chytania rýb, skrátka rozmanitých vodných aktivít.

Foto: draciastopa.sk

Zoo Košice

Obľúbený cieľ všetkých rodičov s malými i väčším deťmi azda netreba nikomu ani predstavovať. Až na jeden prudký zráz, ktorým sa dostanete k zebrám, je vyslovene ideálnym miestom pre kočiariky. V pohode s kočiarom absolvujete dokonca aj Dino Park. V sezóne si tu viete kúpiť občerstvenie od výmyslu sveta, pozor však mimo sezóny. Okrem niekoľkých automatov na nápoje a drobné snacky je všetko pozatvárané. Sieť asfaltiek tu má dokopy vyše 6 kilometrov, takže sa môžete prechádzať dosýta a výlety s kočiarikom si tu naozaj užijete.

Foto: A. Bercik
Foto: A. Bercik

Furčiansky lesopark

Od vodojemu na Furči sa pohodlnou asfaltkou dostanete po rovinke až k Zelenému dvoru. Potrvá vám to približne hodinku. Prechádzku vám spríjemnia oddychové miesta s ohniskami, prípadne si môžete preštudovať náučné tabule či zacvičiť si na ihrisku. Počas tohto drobného výletu naozaj nebudete mať pocit, že ste ešte v mestskom prostredí, pretože okolité lesy sú naozaj nádherné.

Foto: tipnatrip.com

Park Anička

Ideálne miesto nielen pre kočiariky, ale i pre psíčkárov, je veľmi obľúbené. Zaparkovať môžete pri tenisovom areáli, prípadne na Kostolianskej ceste. A potom sa prechádzajte dosýta, pokojne až k Súdkom.  Môžete sa tu tiež okúpať, zamaškrtiť si na rôznych jedlách, zahrať si minigolf, dopriať deťom adrenalín na rôznych preliezkach a pod. Vítaným oživením je i Košická detská železnička – kočiarik však nechajte v takom prípade doma.

Foto: A. Bercik

Zádielska tiesňava

S kočiarikom v pohode zvládnete aj prechádzku v Zádieli, avšak odporúčame skôr za sucha. Trošku vám, samozrejme, dá zabrať stúpanie a cesta plná koreňov, no jednoznačne to stojí za to. Nečakajte však žiadnu rovinku a vezmite si radšej starý kočiarik, ktorému nebude vadiť trošku špiny a terénnych nerovností. Odmenou vám však bude pohľad na masívne skalné bralá a rôzne útesy. Blatnický potom zase na niektorých miestach vytvára malé vodopády. Na výlet tam a späť počítajte približne 3 hodinky.

Foto: turisticky.sk

Hájske vodopády

Tu vás, žiaľ, nepotešíme. Vybrali sme sa pozrieť si túto krásu s kočiarikom, no napokon sme ho nechali v aute a dieťa šupli do nosiča. Rozhodne sa tu totiž inak pohybovať nedá. Vodopády však určite stojí zato vidieť, preto odporúčame auto odparkovať čo najbližšie a tých pár desiatok metrov s dieťaťom v náručí či v nosiči vás už nepoloží.

Foto: Andrea Bercik

Pridajte komentár