EAST MAG
Festival Prienik
Zdroj foto: UMČO

Festival Prienik 5 ponúkne workshopy aj koncerty

V piatok 12.8. a v sobotu 13.8. sa na Výmenníku Važecká v Košiciach uskutoční jubilejný ročník festivalu PRIENIK. Festival, ktorý prepája mesto s prírodou a hviezdy s koreňmi, sa bude konať už piatykrát v čase kozmického divadla padajúcich Perzeidov. Návštevníci budú mať možnosť sledovať nielen tie, ale pomocou špičkového teleskopu Meade typu Dobson s priemerom zrkadla 300 mm a ohniskovou vzdialenosťou 1500 mm pozorovať útroby iných galaxií, spočítať mesačné krátery či Jupiterove mesiace. Ale to až keď sa zotmie!

Myšlienkou oz UMČO, ktoré festival organizuje je šíriť umenie medzi bežnými ľuďmi a ukázať im spôsoby ‘umenia na kolene’, preto dáva festival PRIENIK návštevníkom možnosť zapojiť sa do tvorby festivalu aktívne. V priebehu oboch dní sa môžete zapojiť do tzv. SAMOTVORIEK, ako napríklad PLÁTNOTVORKA, TOTEMČO alebo bazén s legom, či lektorované VERŠOTVORKY a HUDBOTVORKA. Pre milovníkov literatúry bude pripravený SWAP KNÍH a literárnu časť festivalu doplní v piatok beseda s košickým básnikom Ľubošom Benzákom a v sobotu literárne pásmo *POEČER s moderátorom Denisom Jackom, ktorého súčasťou môže byť každý – stačí priniesť svoje texty!

REKLAMA

Hudobná dramaturgia piateho ročníka je taktiež bohatá, v piatok o 19:15 zahrajú GYPSY BOYS, talentovaní mladí hudobníci z Luníka IX., hrajúci presah funku a takzvaného RomPop, hudby vychádzajúcej z klasických rómskych etnických vypaľovačiek, obohatených o moderný zvuk. Kapela skúša na Výmenníku Obrody a mentorsky ich vedie Andrej Klobušník (ETP Slovakia). Druhým piatkovým koncertom bude o 21:15 zoskupenie PRIENIK BAND, hudobníci aktívne sa podieľajúci na príprave festivalu: Alexandra Múdra, Radoslav Mizera, Andrej Klobušník, Marek Majerník, Peter Milošovič a Valér Juščák. Sobotný hudobný program zavŕši tradičná hudobná džemka a pozorovanie hviezd doplní oba dni VladraK svojimi setmi.

Zdroj foto: UMČO

Zaujímavé workshopy aj chutné občerstvenie

A to stále nie je všetko. Čakajú nás aj workshop s KAKEN BAKEN, poeticko-maliarska exhibícia POET | PAINT RING či PRIENIK LIVE ACT, audiovizuálna performance zahŕňajúca hudbu, video a diela, ktoré vzniknú počas festivalu. Najväčším lákadlom bude prednáška astrofotografa a popularizátora astronómie svetového mena Tomáša Slovinského, držiteľa niekoľkých ocenení NASA Astronomy Picture Of the Day. V piatok o 19:45 sa dozvieme ako cestujú fotografi hviezdnej oblohy a prečo sa vôbec za oblohou, či nebeskými úkazmi, oplatí cestovať.

Jubilejný ročník sme okorenili aj o profesionálov, ktorí sa postarajú o naše chuťové poháriky! Oba dni si pochutnáme na burgroch či hotdogoch od V Búdke, ktorí nám uhasia aj smäd, a v sobotu nás osviežia aj chladené limonády a výberové kávičky od BØLGE.

Festival je vhodný pre úplne všetky vekové kategórie. Vstup na podujatie je voľný, partnerom podujatia je MČ Nad jazerom. Začíname v piatok o 15:00 a v sobotu o 13:00.

tlačová správa

Pridajte komentár