EAST MAG
aponi dog race prekazkovy beh so psom
Zdroj: Aponi Dog Race

Prvýkrát na Slovensku! Prekážkový pretek so psom APONI DOG RACE

Každý pes sa môže stať hrdinom. Môže vám zmeniť život a motivovať vás k veciam, ktoré pre vás boli predtým nepredstaviteľné. A aj toto krásne vyjadrenie sme objavili na stránke udalosti APONI DOG RACE, ktoré je prvé svojho druhu na Slovensku! Dnes sme vyspovedali jeho hlavnú organizátorku a majiteľku psíka Aponi, Veroniku Takácsovú.

Čo ťa priviedlo k organizácii takéhoto preteku?

O prekážkovom preteku so psom som sa dozvedela vďaka videu, ktoré mi vyskočilo na facebooku v roku 2018. Išlo o pretek Muddy Dog Challenge, ktorý organizujú v Anglicku. Jedným z cieľov preteku je aj podpora zbierok pre útulky. Bola som z toho nadšená. Zo záberov som cítila toľko emócii, radosti, odhodlania, zábavy, vody a blata :D, že som odvtedy na tento typ preteku nevedela prestať myslieť. A tak sa mi v hlave zrodil môj ďalší sen. Až po nejakom čase som zistila, že takýto typ pretekov sa koná od roku 2016 aj v Maďarsku pod názvom Hard Dog Race. Neskôr sa tento typ preteku ujal aj v Česku, Poľsku, Nemecku a vlastne všade, okrem Slovenska, sa spustila vlna podobných pretekov so psom. To nás inšpirovalo k účasti a následne sme sa odhodlali aj k organizácii prvého prekážkového preteku so psom na Slovensku.

Kde sa bude Aponi Dog Race konať?

Prvý ročník organizujeme v športovo-rekreačnom stredisku Jahodná, ktoré leží vo Volovských vrchoch len 15 km od Košíc. Ide o lyžiarske stredisko, ktoré je počas leta lákadlom pre bikerov a turistov. Blízke okolie ponúka možnosti rekreácie pri vodnej nádrži Ružín, turistiku na vrch Sivec alebo Folkmarsku skalu s krásnymi výhľadmi, môžete sa vybrať na chatu Lajoška, do rekreačného strediska Alpinka, prejsť si náučný chodník Klatovské meteority alebo užiť turistiku po červenej značke na Kojšovskú Hoľu a mnoho ďalších. 

Aké tempo si zvolíte je na vás, dôležité je že dôjdete do cieľa plný nových zážitkov, skúseností, zažijete spolu nezabudnuteľné chvíle a budete hrdý na seba a svojho psieho hrdinu.

Aká dlhá bude trať? A v čom sa tento pretek odlišuje od dogtrekkingu či canicrossu?

Trasa na Aponi Dog Race bude dlhá plus-mínus 5 km a rozdiel je práve v samotných prekážkach. Nejde o súvislý beh alebo chôdzu štart – cieľ. Človek spolu so svojim parťákom na trati zdoláva rôzne prekážky, či už prírodné alebo umelo vytvorené. Napríklad prekážky v bahne, vo vode, prekážky podlieza, preskakuje, prenáša, chodí po pohyblivých povrchoch a pod. Preto je dôležité svojho psieho parťáka poznať lepšie vo viacerých situáciách a predvídať jeho správanie. Vedieť čo má rád, čoho sa bojí a správne mu pomôcť, podporiť ho pri prekonávaní nepoznaného. Počas preteku zažijete rôzne situácie, ktoré unavia nielen telo, ale aj hlavu a posunú vaše spoločné limity za hranice bežných tréningov. Je len na vás, aké tempo si zvolíte či si pôjdete po zlato alebo nasadíte pohodové tempo a užijete si atmosféru preteku po svojom. Dôležité je vaše spoločné odhodlanie, vytrvalosť, odvaha a tímová spolupráca.

Je to úplne iný druh preteku, plný emócií, zábavy aj nekomfortu, počas ktorého si prehĺbite váš vzťah s vašim psom. Po dobehnutí do cieľa pocítite neskutočnú hrdosť, že ste to spolu zvládli. Ten pocit vám už nikto nezoberie. 

Aké prekážky čakajú súťažiacich?

Na trati vás budú čakať približne 16 prírodných, ale aj umelo vytvorených prekážok. So svojim psím parťákom budete musieť prekážky podliezať, preskakovať, prechádzať umelo vytvorenými prekážkami z lešenia, pohyblivými povrchmi, blatom, vodou, prekážky prenášať a podobne. Prekážky budú stavané tak, aby ich zvládol každý. Ak sa však na zdolanie nejakej prekážky nebude váš psí parťák cítiť a nepomôže ani pozitívna motivácia, nenútte ho prekonávať ju. Každú prekážku bude možné prejsť náhradnou úlohou.

Do akých kategórií sa môžu psovodi a ich psíky prihlásiť?

Pre prvý ročník sme si zvolili tri základné kategórie pre ženy a mužov (od 15 rokov). Kategórie sú rozdelené podľa váhy psa.

  • Pes do 14,99 kg: muži a ženy
  • Pes od 15 kg: muži a ženy
  • Pes od 30 kg: muži a ženy

Každý jednotlivec má môžnosť byť súčasne hodnotený aj v 3-člennom tíme. Je jedno v akej kategórii pretekáte ako jednotlivec, stačí ak si vymyslíte spoločný názov tímu a pri registrácii ho všetci traja vyplníte do kolonky názov tímu (+5 € k štartovnému). Časy jednotlivcov v tíme sa spočítajú a vyhlásené budu tri najlepšie tímy. 

Registrácia na pretek prebieha online na https://casomierapt.com/2022/07/aponi-dog-race-registracia/ a 10 % zo štartovného venujeme útulku pre psov UVP v Košiciach.

Každý účastník v rámci štartovného získa:

  • účastnícku medailu pre oboch pretekárov
  • účastnícke tričko
  • štartovací balíček DOG HERO

Víťazi rôznych kategórií získajú najviac trofeje a vecné ceny.

Pre deti od 7 – 14 rokov sme si pripravili pretek dĺžky +/- 1 km s jednoduchými prekážkami, ktoré budú musieť zdolať so svojimi štvornohými parťákmi. Štartovať sa bude jednotlivo a hlavným cieľom je užiť si pretek 🙂 Každý detský pretekár dostane po dobehnutí do cieľa  účastnícku medailu a DOG HERO balíček. Počas celého preteku, bude rodič dieťaťu v prípade potreby k dispozícii popri trati alebo s ním pretek absolvuje.

Aké kritéria má spĺňať psovod a jeho pes, aby zvládol tento pretek?

Najdôležitejšie je, aby ste boli obaja zdravotne v poriadku a mali nejakú kondičku. Mali potrebnú výstroj, ktorú si pri tréningu pred pretekom vyskúšali, poznali svôjho psa a nebáli sa zažiť niečo nové.

Čiže ak nie ste gaučáci a trávite spolu čas aktívne, aj na dlhších prechádzkach (5 km a viac), na horách, vo vode, sem tam si vybehnete na bike alebo si spolu zabeháte, dáte to. Všetci sme nejako začínali, každý pretekár trať zvládne svojim tempom, nikto vás nebude hnať, dôležité je, aby ste so psom spolupracovali, vnímali jeho potreby, vedeli ho namotivovať a plne ovládať. Nejde o súvislý beh, ak budete potrebovať medzi prekážkami si viete oddýchnuť napr. chôdzou alebo sa schladiť vodou, ktorá bude pri prekážkach k dispozícii. 

Stále však máte skoro mesiac na to, aby ste si kondičku vylepšili a absolvovali spolu niekoľko tréningov. Tak to už neodkladajte, začnite makať a vidíme sa na štarte. 

Prvýkrát na Slovensku! Prekážkový beh so psom APONI DOG RACE
Danka Lakatošová
Danka Lakatošová

Je možné si pred pretekom zatrénovať a otestovať sa?

Na Slovensku pôsobia vo viacerých mestách kvalitné kynologické kluby, ktoré sa venujú rôznym tréningom a určite vám poradia. Postupne sa na Slovensku začína vytvárať v mestách aj komunita rozbeháme Slovensko, ktorá sa venuje aj behu so psom a robia aj spoločné tréningové behy. 

V Košiciach sa dlhé roky športu so psom venujú manželia Hockickovi. Gabika má mnoho skúseností zo súťaží v canicrosse a bikejoringu a Tomáš boduje so svojim Rúfusom v kategórii scooter. Tento rok sa stali dvojnásobnými Majstrami Sveta vo svojej kategórii. Obaja majú veľa cenných skúseností, ktoré sa Gabika rozhodla odovzdávať nadšencom športu so psom na voľných tréningoch canicrossu v Košiciach v Lesoparku Furča. Jeden takýto tréning sme si v rámci spolupráce pripravili aj pre vás. Na tréning sme pozvali aj veterinárneho fyzioterapeuta zvierat MVDr. Tomáša Prochádzku, ktorý s vami prevedie strečing psa pred a po aktivite a Gabika sa s Vami zameria na beh so psom. My si pre Vás pripravíme nejaké jednoduché prekážky. Voľný tréning sa bude konať 10.08.2022 o 18:30 v Košiciach – pre viac info klikaj na podujatie.

Prvýkrát na Slovensku! Prekážkový beh so psom APONI DOG RACE
Apono Dog Race – voľný tréning

Čo musí psík okrem dobrej kondičky spĺňať?

Každy pes, ktorý sa zúčastní takéhoto preteku by mal byť socializovaný, nesmie byť agresívny a ohrozovať na trati alebo v zázemí preteku iných účastníkov. Zdokonaľovať sa a získavať ďalšie nové skúsenosti viete na rôznych miestach: na výbehoch, kde sú agility prekážky, v lese napr. skúsiť niečo podliezť, preskočiť, vojsť do úzkych priestorov, skúsiť kontaktovať psa s vodou, s rôznymi povrchmi, navštíviť miestne kynologické kluby. Pri všetkom je však dôležité zachovať pozitívnu motiváciu a psa nikdy do ničoho nasilu nenútiť.

Aké nevyhnutnosti patria k povinnej výbave pretekárov?

Do povinnej výbavy pretekára patrí postroj pre psa. Ideálne dlhý, až po koreň chvosta. Dá sa použiť aj krátky postroj, ktorý niekomu vyhovuje viac, pri manipulácii so psíkom, alebo pri menších plemenách. Vodítko s amortizérom, ktoré musí byť v určitej časti odpružené (prípadne celé) a malo do 2m v natiahnutom stave. Sedák pre bežca, alebo opasok. Pre komfortnejší ťah však odporúčam sedák s popruhmi na nohy, ktoré zabezpečia to, že sa vám nebude posúvať príliš vysoko (vyzerá podobne ako ten horolezecký). Ťah psa by ste mali cítiť na bokoch a zadku, nie na páse.

Prvýkrát na Slovensku! Prekážkový beh so psom APONI DOG RACE
Dôležitá je aj správna výbava

Aký minimálny vek by mal mať psík, aby mohol tento race absolvovať?

Pri každom športe so psom je stanovený vek psa, od ktorého sa danej disciplíny vie súťažne zúčastniť vzhľadom na náročnosť a záťaž na jeho pohybový aparát. Prekážkový pretek so psom sa radí medzi Hobby preteky, pri ktorých ide o kombináciu behu, ale zároveň aj rôznych zmien pohybu psa pri zdolávaní prekážok. Pes musí vyskakovať, zoskakovať, preskakovať prekážky, zohnúť sa, striedať rýchlosti a pod. Na štart sa preto môže postaviť zdravý aktívny pes od 12 mesiacov. 

Na túto tému sme viedli diskusiu aj s veterinárnym fyzioterapeutom zvierat MVDr. Tomášom Prochádzkom, ktorý nám objasnil, že rôzne plemená dospievajú v rôznom veku a teda aj pohybový aparát sa vyvíja rôznym tempom. Preto je dôležité, aby psíci s nedostatočne vyvinutým pohybovým aparátom neboli vystavovaní nadmernej záťaži. Viac tipov na to, ako zdravo začať so športovými aktivitami a ako sa správne starať o pohybový aparát psa pred a po výkone nájdete v našom článku – https://aponidograce.sk/ako-na-strecing-so-psom-pred-a-po-sportovom-vykone.  

Na čo si dať pred pretekom pozor?

Dôležité je psa pred pretekom nekŕmiť, nezabudnúť na zavodnenie, strečing max. pol hodinu pred štartom a poriadne vyvenčenie. Všetky tipy nájdete na našom webe https://aponidograce.sk/tipy.

Prvýkrát na Slovensku! Prekážkový beh so psom APONI DOG RACE

Čo by si odkazála ľuďom, ktorí sa nevedia rozhodnút, či sa na tento race prihlásit?

Myslím si, že ak je váš psík zdravý a aktívny, máte aspoň pár spoločných skúsenosti z tréningu, poznáte ho a viete ho mať pod kontrolou a pracovať s ním. Nemáte nad čím váhať. Je to hobby pretek, každý z nás raz začínal a je to jedinečná príležitosť vyskúšať si niečo také na Slovensku. Aké tempo si zvolíte je na vás, dôležité je že dôjdete do cieľa plný nových zážitkov, skúseností, zažijete spolu nezabudnuteľné chvíle a budete hrdý na seba a svojho psieho hrdinu.

Vyhnite sa chybám

Aby ste sa vyvarovali začiatočníckym chybám, vyspovedali sme dlhoročnú bežkyňu Danku Lakatošovú, ktorá sa športu so psom venuje už 5 rokov. Má za sebou veľa úspechov a cenných skúseností, ktoré sa vám môžu hodiť – https://aponidograce.sk/danka-lakatosova-moja-cesta-k-sportu-so-psom

Všetky potrebné informácie nájdete na:

Webovej stránke: https://aponidograce.sk/

Facebookovom profile: https://m.facebook.com/aponidograce/?_rdr

A v udalosti: https://fb.me/e/4Ou90gw6V

Pridajte komentár