EAST MAG
Zdroj foto: Sewn bag

Košičanka Zuzana zmenila svoj život a mení osudy ďalších. Jej sociálny podnik vracia ľuďom chuť do života

Zuzana Eliašová roky pracovala pre globálne spoločnosti ako strojná inžinierka. V jej živote nastal zlom. Okrem toho, že pomáha ľuďom s ťažkým životným osudom, ktorým nedokáže pomôcť štát a zaradiť ich do spoločnosti, myslí aj na životné prostredie. Jej sociálny podnik tak spojil príjemné s užitočným.

Sociálny podnik Sewn bag vznikol v roku 2019 a na nohy ho nepoložila ani situácia s ochorením Covid-19. Na jeho čele stojí Zuzana, ktorá je vyštudovaná strojná inžinierka. Jeho začiatky sa spájali najmä s upratovacími a pomocnými prácami na stavbách. Dnes je z neho profesionálna krajčírska dielňa, v ktorej zamestnanci trávia radi čas. Minulý rok sa vďaka Zuzaninej sile nepoľaviť podarilo zaradiť do „normálneho života“ 8 ľudí, tento rok zatiaľ troch.

REKLAMA
Zdroj foto: Sewn bag

Ľuďom treba pomôcť, aby dostali pomoc

Zuzana dlhé roky pracovala v korporátnych spoločnostiach. Vždy ju trápila skutočnosť, že má firma problém zamestnať kvalitných operátorov.

„Zamýšľala som sa nad tým, ako to, že je tu toľko nezamestnaných, pracovných pozícií pritom dostatok, no trh sa nestretne. Plus ma trápilo, aký produkujú automobilky odpad – odrezky, ktoré sa dajú ďalej využiť. Zhruba dva roky som nápad nosila v hlave a zháňala som inštitúciu, ktorá pracuje so znevýhodnenými ľuďmi, aby som sa na ňu mohla napojiť a sústredila sa len na produkciu,“ objasňuje Zuzana.

Veci sa vyvinuli inak a sociálny podnik Sewn bag pod jej taktovkou funguje už tretí rok. Zamestnáva „nezamestnateľných“, ťažko chorých, osamelé matky, príliš starých, ľudí bez skúseností, bezdomovcov i Rómov. Najnovšie aj odídencov z Ukrajiny. Pani Zuzana priznáva, že ľuďom treba hlavne pomôcť, aby dostali pomoc.

„Najprv potrebujú sociálnu podporu. Keď hovoríme o bezdomovcoch, niekto ich musí z ulice navigovať, aby zaklopali na konkrétne dvere a pýtali si tú pomoc, ktorú by im mal štát poskytnúť. Ideálne je ísť priamo s nimi. Pomáhame im aj v tomto, ešte predtým, než nastúpia k nám. Následne riešime úrady, peniaze a zdravotnícku pomoc či psychiatra. Za tých ľudí mám zodpovednosť, prirovnala by som to k tomu, keď niekto má deti. Ten pocit zodpovednosti za niečí život sa nedá ani opísať ani vysvetliť. Najviac ma mrzí to, že nedokážem pomôcť každému, kto to potrebuje.“

Druhá šanca starému oblečeniu

Registrovaný sociálny podnik Sewn bag šije rôzne tašky a doplnky – na zákazky z organickej bavlny podľa požiadaviek klientov. Individuálne výrobky zase majú vlastný príbeh, keďže sú šité zo zvyškov či odrezkov. Nájdete tu kabelky, organizéry, kľúčenky, gumičky do vlasov, no šili už aj kompletnú výbavu tašiek na mieru do kufra auta.

„Dodržiavame zásady zero waste. Používame recyklované materiály, spracúvame odrezky a textilný odpad. Upcyclujeme, vyrábame z odpadu nový produkt, s novým účelom a novou budúcnosťou, aby príbeh pokračoval.“

100 % zisku firmy sa reinvestuje do spoločnosti na vytvorenie ďalších pracovných pozícií. Zuzana Eliašová priznáva, že ju najviac trápi, či bude mať ďalší mesiac na výplaty.

Zdroj foto: Sewn bag

tlačová správa

Pridajte komentár