EAST MAG
Foto: turistika.cz

Tip na výlet – jaskyne v okolí Ružína

Nielen pre Košičanov máme opäť jeden skvelý tip na výlet. Vyberte sa obdivovať jaskyne v okolí Ružína a v aktuálnych horúčavách sa môžete v priehrade zároveň aj okúpať. Tušili ste, že jaskýň je v týchto končinách hneď niekoľko a sú súčasťou Národnej prírodnej rezervácie?

Hlavnou a najrozsiahlejšou jaskyňou je Veľká Ružínska jaskyňa, nazývaná aj Rothova diera podľa prírodovedca Samuela Rotha. Pri jej návšteve je ideálne vystúpiť z vlaku alebo odstaviť auto na zastávke Veľká Lodina. Peknou lesnou cestičkou s dĺžkou cca 2 km a prevýšením 160 metrov sa dostanete priamo k jaskyni, ktorá nepatrí ani zďaleka k najmenším. Jej dĺžka totiž dosahuje cez 100 metrov. Krasová výzdoba sa tu žiaľ nenachádza, ale zato v zimnom období objavíte v tomto priestore nádherné cencúle. História tohto miesta siaha až do doby paleolitu, o čom svedčia archeologické nálezy z roku 1897 – našli sa tam kosti jaskynného medveďa, paleolitické ohniská aj hlinené črepiny z čias neolitickej bukovohorskej kultúry. V súčasnosti v nej svoj domov našlo množstvo netopierov.

REKLAMA
Foto: keturist.sk

Ďalšou milou jaskyňkou je malinká jaskyňa hneď vedľa a treťou Malá Ružínska jaskyňa nazývaná aj Antonova podľa svojho objaviteľa Antona Faytu. Nájdete ju trošku nižšie ako Veľkú Ružínsku jaskyňu. Táto 55-metrová prírodná krása má pozoruhodný strop – je v ňom totiž veľké „okno“ vďaka prepadnutiu jeho časti, čím je celá presvetlená.

Pozor len na jednu skutočnosť. Keďže je tu 5. stupeň ochrany, platí tu zákaz pohybovať sa mimo vyznačeného turistického chodníka!

Pridajte komentár