EAST MAG
Zdroj foto: GamingOnLinux

České herné štúdio nahnevalo ruských hráčov zvýšením regionálnej ceny z 9 na 174 dolárov

Na prvý pohlaď sa to môže javiť ako chyba, ale niektorí ruskí hráči zobrali astronomické zvýšenie ceny ako politickú agendu.

Zdroj: GamingOnLinux

Vývojár úspešnej hry Factorio, spoločnosť Wube Software, čelí prudkej reakcii ruských hráčov krátko po tom, čo náhle a prudko zvýšili cenu hry v službe Steam v regióne. Zvýšenie ceny viedlo k záplave stoviek negatívnych hráčskych recenzii, a hoci celkové hodnotenie hry zostáva stále „Extrémne kladné“, aktuálne hodnotenie za posledný mesiac kleslo na „zmiešané“.

Ako môžeme vidieť na stránke SteamDB , cena hry Factorio sa od jej vydania v roku 2020 pevne držala na hranici ₽520 ( 9 EUR ). Dňa 14. Júla však vystrelila na ₽10 000 – viac ako 174 EUR. Za hru od nezávislého štúdia na službe Steam v akejkoľvek krajine je to astronomická cena. Nehovoriac že prišla bez udania dôvodu zvýšenia alebo či len oznámenia od samotného vývojára. 

Zdroj: SteamDB

Niektorí priaznivci sa domnievali, že išlo o chybu a pri pokuse o zvýšenie ceny na ₽1 000 sa človek ktorý to mal na starosti pomýlil o jedno tlačidlo „0“. Iný to považovali za znamenie, že štúdio sa takýmto spôsob vyjadruje k ruskej invázii na Ukrajinu.

Spoločnosť Wube Software, ktorá sídli v Českej republike, už predtým vyjadrila jednoznačnú podporu Ukrajine proti Rusku správou, ktorá obsahovala fotografiu českého Národného múzea, ” na ktorej sú jazvy po guľkách z ruskej invázie do Československa v roku 1968 “.

A skutočne hneď krátko na to bola cena zmenená na spomínanú hodnotu  ₽1000 ( 18 EUR ), čo je len necelý dvojnásobok predchádzajúcej ceny. Napriek tomu stále menej ako cena za ktorú platia zákazníci v Európskej Únii alebo V USA 30 EUR.

Hra je úžasná, dávam jej palec hore. Ale (a to je skôr list vývojárom), prehnaným zvýšením ceny stratíte dôveru rusky hovoriacej komunity a hráčskej komunity všeobecne. Hry by mali byť mimo politiky, vždy boli a mali by tak aj zostať, čo sa už zjavne nedeje.

Jednoduchí továrenskí robotníci, študenti a bohvie kto ešte sa na ničom nepodieľajú. Aj v ťažkej ekonomickej situácii podporujú vývojárov, nepirátia a nevrážajú im nôž do chrbta.

– recenzia na Steame od EugenePoez

Niekoľko dni na to, Wube Software potvrdilo chybu v zmene ceny. „ Pri zmene cien došlo k rôznym zmätkom, niektoré z nich zmeny neprešli a došlo aj k niektorým chybám.“ – Hovorca štúdia oznámil v e-maile pre PC GAMER.

Pridajte komentár