EAST MAG
Foto: goslovakia.sk

Tip na výlet – Čertova skala

Počuli ste už o Čertovej skale? Neprehliadnuteľné vápencové bralo vo veľkosti malinkého vidieckeho domčeka leží priamo uprostred poľa, čím je logicky neprehliadnuteľné a turisticky atraktívne. Nájdete ho za Jasovom, v katastri obce Budča.

Ojedinelý prírodný útvar púta svoju pozornosť už zďaleka. Nejde len tak o hocijaký kameň, ale o sploštenú sopečnú bombu! Zasadená je na okraj brala, a hoci pôsobí labilne, vraj je veľmi stabilná a spojenie s podkladom je podľa geológov pevné a bezpečné. Ako každá rarita, aj táto je opradená množstvom legiend a príbehov. Traduje sa napríklad, že kedysi chcel tento balvan zhodiť na obyvateľov blízkej obce Budča samotný čert, ale jeho zámery mu prerušilo svitanie, a tak mu vypadol z pazúrov a pristál na poli. Veriaci naopak tvrdia, že tu kedysi mnísi stavali kláštor preto, lebo sa tu zjavil Ježiš Kristus a dodnes sú na kameni otlačené jeho kolená…

REKLAMA
Foto: kamnavylety.sk

Náučný chodník vedie ku skale od obce Budča a má 13 informačných tabúľ. Výlet vám spestrí pohľad na množstvo zaujímavých skalných útvarov, akými sú počiatočné fázy vývinu skalných hríbov. Pozor, výlet na Čertovu skalu neznamená malú prechádzku, ale pomerne náročný výstup v strmom teréne, ktorý trvá okolo troch hodín. S kočiarikom ani malými deťmi sa tam preto radšej nevyberte a zvoľte si niečo s jednoduchším prístupom.

komentár: 1

  • Poplietli ste dve skaly do jedneho popisu
    Jedná je za Jasovom v poli ta na fotke je pri Budči naďaleko Zvolena