EAST MAG

Múdry cestovateľ neopovrhuje svojou krajinou

Prednedávnom som na Instagrame natrafila na účet Nie je túra bez Štúra, ktorý zdieľal video s týmto heslom: „Múdry cestovateľ nikdy neopovrhuje svojou vlastnou krajinou“. Neviem, kto konkrétne to povedal, či tento travel-blogger alebo je výrok niekoho známeho a myslím, že to nie je ani podstatné. Dôležitá je podstata toho motta. 

Ty dovolenkuješ na Slovensku?  

Áno, a nehanbím sa za to. Často sa stretávam s týmto predsudkom, že pokiaľ netrávim dovolenku pri mori som zvláštna? Divná? Možno chudobná… a možno je to len môj pocit. Rada cestujem, rada spoznávam kultúru iných krajín, no zároveň rada spoznávam našu krajinu, ktorá je dokonale rozmanitá a v každom kúte Slovenska je niečo, čo na druhom konci republiky nemáte šancu vidieť. Milujem sledovať z okna vlaku alebo auta našu krajinu, lesy či polia. 

V máji sme sa tak vybrali na Hornú Nitru a práve v tom období kvitla repka olejná – tie nekonečné pláne sa zmenili na žlté moria, ktoré sa striedali so zelenými stromami, lesmi, lúkami a kopcami. Neviem úplne opísať ten pocit, ale asi najviac sa približuje k veršu z piesne od skupiny Para: „Slobodná krajina navždy vo mne“.

Cestujte, spoznávajte, ochutnávajte (bez predsudkov) 

Bez ohľadu na to, kde budete tráviť svoju dovošku, či je to v zahraničí pri mori, alebo na Slovensku. Dôležité je, aby ste si ju poriadne užili, oddýchli a načerpali nové sily. Na dovolenke však nezabudnite vykašľať sa na stereotypy a predsudky a prijímajte kultúru danej krajiny takú, aká je. Len vtedy má cestovanie skutočný zmysel. 

Krásne leto, priatelia! 

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár