EAST MAG
Zdroj foto: Shutterstock.com

Abstraktné obrazy v modernom interiérovom dizajne. Akú farebnú schému zvoliť?

Vedeli ste, že výber farieb v interiéri má výrazný dopad na náš mozog a emočný stav? Neodmysliteľnou súčasťou interiéru sú aj nástenné maľby, ktoré dokážu navodiť pokojnú a harmonickú atmosféru, avšak pri nesprávnom výbere môže byť efekt opačný. Obzvlášť v prípade abstraktných obrazov by ste nemali preto podceniť psychológiu farieb. Zistite, ako jednotlivé základné odtiene obrazov vplývajú na človeka a jeho vnímanie.

Žlté abstraktné obrazy

Žltá je energická a pozitívna farba. Okrem toho priaznivo pôsobí sa naše vnímanie, pamäť, kreativitu a tvorivé myšlienky. Abstraktné obrazy v tónoch žltej, s nádychom oranžovej farby, sú preto vhodné ako dekorácia do pracovne či detskej izby. Ak sa rozhodnete radšej pre konkrétny motív, stavte na obrazy zachytávajúce východ slnka či slnečnicové polia.

REKLAMA
Zdroj foto: Shutterstock.com

Zelené abstraktné obrazy

Zelená je farbou prírody, niektorí ľudia tiež veria, že ide o farbu šťastia (pravdepodobne ide o asociáciu spojenú s povestným štvorlístkom). Navodzuje pokoj, uvoľnenie a dobíja nás pozitívnou energiou. Niet divu, že už v minulosti boli obľúbené práve klasické obrazy s tematikou prírody – krajinomaľby. Pozor na to, s čím zelenú kombinujete. Abstraktný obraz, v ktorom dominuje zelená, by mal ďalej obsahovať viaceré svetlé farby, hlavne bielu či svetlo modrú. Vyvarujte sa žiarivým farbám, napríklad agresívnej červenej, ktorá môže vyvolať úzkosť. Kam takéto obrazy na stenu zavesiť? Ideálne do spálne alebo obývacej izby.

Červené abstraktné obrazy

Aj napriek tomu, že je červená považovaná za farbu lásky a vášne, je potrebné s ňou narábať opatrne, v hesle “všetkého veľa škodí”. Agresívne pôsobenie červenej môžete na obrazoch stlmiť bielou, krémovou alebo svetlo modrou farbou.

Tip: Predveďte svoju tvorivosť a vytvorte si originálny obraz na stenu metódou maľovania podľa čísel. Ak si netrúfate na abstraktné maľovanie, vyskúšajte najskôr jednoduchšie motívy – obrazy prírody, miest alebo zvierat.

Modré abstraktné obrazy

Modrá je taktiež spojená s prírodou – je to farba oceánu. Mnohí ju vnímajú ako symbol luxusu, sebavedomia a nekonečných ľudských možností. V minulosti išlo o farbu, ktorú nosili výhradne aristokrati. Tmavomodrá (námornícka) má motivujúce účinky a vplýva na tvorivosť, svetlo modrá zase upokojuje, preto niet divu, že využitie obrazov na stenu v modrých tónoch je všestranné. Takéto obrazy sú vhodné ako do pracovne či kancelárie, tak aj do obývačky alebo spálne.

Pridajte komentár