EAST MAG

IT Valley v kocke #6

Ešte predtým, než sa všetci odoberieme do letného opojenia slnečných lúčov, dovoleniek a oddychu, sa ohliadnite spolu s nami za júnom. Bol horúci, a to nielen počasím, ale aj aktivitami, ktorým sa v tomto mesiaci venoval klaster Košice IT Valley. 

Za kariérou na Kariéra EXPO 2022 

Nájsť vysnívanú prácu, ktorá človeka baví, napĺňa a posúva ho vpred. Veľtrh práce Kariéra EXPO 2022, ktorý sa konal 8. júna v Košiciach, bol príležitosťou, aby klaster predstavil svoju činnosť a motivoval ľudí, aby sa informačných technológií nebáli a začali s prácou v tomto sektore. Na Expe pracovného portálu Kariéra.sk čakalo návštevníkov 6 skvelých prednášok košických IT spoločností, pričom na svoje si prišla verejnosť aj odborníci. 

REKLAMA

Prednášky po odbornej stránke zabezpečili pracovníci z UVP Technicom, bart.sk, Visma Labs Slovakia, Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, Fpt Slovakia a Siemens Healthineers Slovakia. 

CEO Breakfast

Aj v mesiaci jún sa stretli členovia klastra Košice IT Valley pri pravidelných business raňajkách. Tento mesiac sa zamerali na tému superpočítača z dielne americko-slovenskej spoločnosti Tachyum, ktorý je prevratným technologickým riešením a investíciou za desiatky miliónov eur. Tento počítač dokáže vyhodnocovať a spracovať obrovské množstvo dát v oblastiach biomedicínskeho výskumu, výroby progresívnych materiálov alebo kvantových informačných technológií. 

Zároveň môže slúžiť na dlhodobé analýzy a prognostiku v oblastiach klimatickej zmeny, globálneho zdravia či na vytváranie komplikovaných ekonomických modelov. Potenciálna prítomnosť superpočítača v metropole východného Slovenska je nepochybne vysoko aktuálnou témou. Hosťom týchto raňajok bol práve Radoslav Danilák zo spoločnosti Tachyum.

Diplomatická návšteva v IT Valley 

V júni hostil klaster Košice IT Valley veľvyslanca Izraela na Slovensku, jeho eminenciu Eitana Levona. Klaster navštívil s cieľom identifikovať možnosti spolupráce a prepojenia IT Valley s hlavným mestom Izraela Tel Avivom. 

Tel Aviv odhaľuje unikátny inovačný ekosystém, ktorý je tvorený podnikateľmi a investormi so spoločným zmyslom pre zodpovednosť a za pokrok v technologickej zdatnosti krajín. Tento postoj zaujal aj členov Košice IT Valley, aj preto klaster hostil túto návštevu s cieľom obnoviť vzájomný kontakt a definovať potenciálny smer spoluprác do budúcnosti.

INTRO to Testing Workshop 

Testing patrí medzi obľúbené odvetvia IT sféry, a to hlavne medzi ľuďmi, ktorí sa do tohto sveta ešte len chystajú vstúpiť. Pre túto cieľovú skupinu zorganizoval klaster Košice IT Valley, v spolupráci so skúsenými QA inžiniermi zo spoločnosti Astound Commerce workshop. Účastníci sa počas školenia zoznámili s teoretickou časťou – s tematikou a náplňou práce testera. Pri praktickom zadaní si vyskúšali koncepty a úlohy, ktoré sa zvyčajne odohrávajú počas vývoja softvérového riešenia. IT Valley Košice už chystá a plánuje ďalšie zaujímavé vzdelávacie aktivity, ktoré spustí už túto jeseň 🙂 

Ukončenie projektu LAB IT Creativity

Pilotný projekt LAB IT Creativity priniesol od gymnazistov unikátne IT riešenia. Stredné školy, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, sa v školskom roku 2021/2022 zapojili do tohto unikátneho projektu zameriavajúceho sa na informačné technológie a inovatívne technologické riešenia. Tie študenti stredných škôl vytvorili so svojimi mentormi z košických IT spoločností. Do projektu sa zapojilo päť gymnázií a študenti za pomoci firiem a študentov Technickej univerzity v Košiciach vytvorili 12 projektov, ktoré spájajú informačné technológie a kreativitu.

„Týmto projektom sme chceli zároveň podporiť aj kreativitu študentov a dať priestor ich nápadom, keďže mohli tvoriť vlastné digitálne produkty a spolupracovať pritom s najlepšími odborníkmi z praxe. Unikátnosťou projektu je zapojenie 150 študentov z Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach, ktorí sa stali mentormi pre študentov gymnázií. V hĺbke duše veríme, že niektorých nadchneme aj pre dráhu učiteľov informatiky,“ vyjadrila sa Miriama Hučková, výkonná riaditeľka Košice IT Valley. 

Inšpiratívne čítanie

Minulý mesiac klaster Košice IT Valley predstavil svojho ďalšieho člena, ktorým je najväčší zamestnávateľ U.S.Steel Košice. Podnik prechádza transformáciou, ktorá sa primárne zaoberá znižovaním uhlíkovej stopy. Juraj Sabol, GM pre stratégiu, nám porozprával o inovatívnych spoluprácach a riešeniach, ktoré efektívne pomáhajú pri výrobe produktov, a taktiež o znížení uhlíkovej stopy. Viac sa dočítate v rozhovore s Jurajom Sabolom z U. S. Steel Košice.

Užite si leto 2022 v zdraví!

Košice IT Valley

Klaster Košice IT Valley zohráva dôležitú úlohu vo vývoji IT odvetvia v košickom regióne. Združenie bolo založené v roku 2007 ako spoločná iniciatíva vzdelávacích inštitúcií, štátnej správy a popredných IT spoločností. V roku 2012 sa združenie pretransformovalo na klaster. V roku 2015 bol klaster certifikovaný na “Cluster Management Excellence Label GOLD” ako prvý v strednej Európe a je jedným z troch certifikovaných klastrov v oblasti informačných a komunikačných technológií. V súčasnosti má 83 členov.

Pridajte komentár