EAST MAG
Foto: beautifulslovakia

Tip na výlet – Markušovský skalný hríb

Krásne letné dni síce volajú najmä k vode, no ochladiť sa môžete aj počas prechádzky lesom. Ak navštívite jednu z najznámejších prírodných atrakcií pri Spišskej Novej Vsi Markušovský skalný hríb,  o zážitok máte postarané.

Tento pozoruhodný prírodný výtvor vznikol zo zlepencov vápenca a pieskovca. Tvorí ho približne 8 metrov vysoká „noha“ a „klobúk“ s priemerom 3 metre. Tvar obrovskej huby oslovuje nielen deti, ale i dospelých. Keďže spodnú časť tvorí menej odolný materiál, ktorý zvetráva, výsledkom je takáto hračka prírody.

REKLAMA

Trafíte k nemu úplne jednoducho. Priamo z obcí Markušovce i Matejovce k nemu vedie trasa s dĺžkou 5 kilometrov. Označená je žltou značkou. Trasa nie je náročná, zvládnu ju i najmenší, takže pre rodiny s malými deťmi je to ideálna prechádzka.

Foto: slovenskycestovatel.sk

Odmenou vám bude pohľad na obrovskú hubu ukrytú medzi borovicami. Nad ňou sa nachádza vyhliadka na údolie, v ktorom sa kľukatí Hornád.

Výlet si však určite prepojte s ďalšími atrakciami, ktorých je v okolí neúrekom. Navštívte markušovský letohrádok i Šikľavú skalu, ktorá sa v zime mení na jeden z najkrajších ľadopádov na Slovensku. Vysoká je 40 metrov a jej šírka má až 380 metrov. V lete tu namiesto ľadopádu nájdete vodopád vysoký 15 a široký 30 metrov a váš zážitok pri pohľade naň nebude o nič menší.

Foto: draciastopa.sk

     

     

komentáre 2