EAST MAG
zásuvka a vypínač
Foto: Shutterstock

Svieťte bez obmedzení: Pred zriadením vypínačov a zásuviek si nechajte poradiť

Funkčne aj esteticky uspokojivé osvetlenie domácnosti dosiahnete len pri zodpovedajúcej inžinierskej platforme – elektroinštalácii. Už pred stavbou alebo prerábkou teda myslite na vyhovujúci počet a rozmiestnenie vypínačov i zásuviek.

Najvhodnejšie, samozrejme, je obrátiť sa pri plánovaní výstavby nového domu alebo generálnej rekonštrukcie na architekta i elektrikára s prihliadnutím na dispozíciu priestoru a konkrétne predstavy.

Zopár všeobecných odporúčaní však nezaškodí – napríklad v obývačke by sa zásuvky mali nachádzať minimálne na troch stenách. Nezabudnite ani na dva vypínače pri schodisku alebo na dlhšej chodbe a snažte sa aspoň plus-mínus rešpektovať zaužívané situovanie 120 cm od podlahy.

Elektroinštaláciu tvoria okruhy dvoch typov

Elektroinštaláciu delíme na osvetľovaciu ovládanú integrovanými vypínačmi a viacúčelovú ústiacu do zásuviek na odber pre spotrebiče vrátane svietidiel.

Ak je to z časového a finančného hľadiska čo len trochu priechodné, pri prerábke nenechajte v pôvodnom stave ani časť pôvodnej elektroinštalácie. Skrat morálne zastaralej a zväčša už aj reálne opotrebovanej dvojvodičovej hliníkovej kabeláže ako predchodcu trojvodičovej medenej môže viesť k požiaru. Pre istotu a potreby vyšetrovania prípadnej poistnej udalosti si nechajte urobiť aj záverečnú oficiálnu revíziu.

Rámcový prehľad o súlade či rozpore vašich zámerov s možnosťami daného priestoru si bezpečne utvoríte sami už za pár desiatok eur: kúpte si manuálny multifunkčný detektor a zmapujte ním káble pod omietkou. Pomôže vám to pri koncipovaní budúceho osvetlenia i rozpočtovaní. Meraču nájdete uplatnenie aj pri neskoršej kontrole jednotlivých zón pred vŕtaním otvorov na inštaláciu nábytku alebo obrazov.

Úsporné podhľady aj industriálny koncept

Pri rekonštrukcii v starších bytových domoch očakávajte účelové drážky v prefabrikátoch a medzery v spojoch. Je to dobrá správa, ak nehodláte meniť pôdorys, respektíve montovať pevne osadené osvetlenie tam, kde s ním projektanti v dávnejšej minulosti nerátali.

Množstvo námahy, osobohodín a peňazí sa dá ušetriť aplikovaním podhľadu: kabeláž totiž ukryjete do dutiny medzi pôvodným stropom a sadrokartónovým prídavkom. Pri obvyklej svetlej výške maximálne 2,7 m si však takýmto znížením stropu zúžite výber svietidiel o väčšinu závesných lustrov.

Alternatívou pri industriálnom koncepte interiéru a vintage lampách s čiastočne či naplno priznaným zdrojom je povrchové vedenie káblov osvetľovacieho okruhu. Pochopiteľne, rovnako ako pri napájaní spotrebičov (vrátane takto chápaných svietidiel) to kladie zvýšené nároky na ochranu pred mechanickým poškodením.

Bez vyhodených poistiek: Poznáte limity odberu?

Dôkladne si premyslite množstvo a kapacitu zásuviek. Na jeden okruh s ističom ich môžete pripojiť maximálne desať. A to sa ešte treba vyvarovať kombinácie viacerých spotrebičov s vysokým odberom, inak vám začnú vyhadzovať poistky. Určite nechcete, aby práve svietidlá napokon nútene zostali mimo prevádzky.

Napríklad v detskej izbe predškoláka časom vyvstane potreba saturovať pracovnú lampu, počítač, monitor, tlačiareň, nabíjačky gadgetov, eventuálne televízor alebo audio súpravu.

Takisto v kuchyni treba niekam zapojiť chladničku s mrazničkou, umývačku riadu, elektrickú rúru a sporák, mikrovlnku, kávovar, rýchlovarnú kanvicu, mixér, odšťavovač, hriankovač a okrem toho aj pracovné svietidlá – najčastejšie v podobe praktických LED pásov.

V kúpeľni zväčša potrebujete dva vypínače (centrálne a „zrkadlové“ osvetlenie) a cez zásuvky funguje prenosný ohrievač, práčka so sušičkou, fén, kulma, holiaci strojček, elektrická zubná kefka… Majte na pamäti, že v kúpeľni aj kuchyni platia sprísnené normy vzhľadom na prítomnosť vody.

Pridajte komentár