EAST MAG
Zdroj foto: Gamers8

Saudská Arábia opäť investuje do e-športu. V najväčšom turnaji všetkých čias rozdá 15 miliónov USD

Ako je širokej verejnosti viac ako známe, Saudská Arábia sa v posledných desaťročiach vyštverala na svetovú úroveň predovšetkým vďaka ziskom z predaja ropy. Ekonomika postavená na predaji nerastných surovín však nie je dlhodobo udržateľná, preto sa vládni predstavitelia tejto krajiny Blízkeho východu snažia diverzifikovať ekonomiku Saudskej Arábie.

Na tieto účely slúži Verejný investičný fond s odhadovaným objemom 600 miliárd USD, o ktorý sa stará saudskoarabský korunný princ Mohammed bin Salman. Známy je najmä odkúpením anglického futbalového tímu Newcastle United, no svoj vplyv už má i vo vlnách gamingu po odkúpení firiem ESL a FACEIT za 1,5 miliardy USD v januári tohto roka.

REKLAMA
Zdroj foto: Gamers8

Necelého pol roka nato sa Saudská Arábia pýši ďalšou rybičkou v svojom akváriu, i keď zdrobnenina je v tomto tvrdení značne ironická. V hlavnom meste Saudskej Arábie, Rijáde, sa totiž uskutoční najväčší e-športový festival všetkých čias s názvom Gamers8.

Trvať bude 8 týždňov, od 14. júla do 8. septembra. Počas tejto doby sa v ňom vystrieda 6 medzinárodných e-športových turnajov o celkovo 15 miliónov dolárov, 8 svetových speváckych hviezd, ktoré budú mať na mieste svoje koncerty, viac ako 1000 atrakcií a Next World Summit, ktorý má byť podľa slov organizátora platformou pre pútavé a inovatívne formáty za prítomností mladých ľudí a popredných akademických organizácií.

Princ Faisal bin Bandar bin Sultan, predseda Saudskej e-športovej federácie, ktorá má podujatie na starosti, sa vyjadril: ,,S odhadom 23,5 milióna hráčov v cleej krajine má takmer každý dom niekoho, kto má hlbokú vášeň pre gaming. Táto vášeň pre hru bola pre Saudov už dlho zdrojom hrdosti. Herný sektor v Saudskej Arábii je na ceste pokroku a rozvoja, ktorá je odpoveďou na štátny plán Vision 2030, a ktorú stelesňuje organizácia Gamers8″

Hosťovanie takého obrovského e-športového podujatia je potvrdením, že Saudská Arábia sa investícií do e-športu a gamingu rozhodne nebojí. Zdá sa, že je už len otázkou času, kedy podobnú odvahu naberú i západné štáty, inak im začne hroziť, že im e-športový vlak po pár zlých rozhodnutiach uchádzať.

komentár: 1