EAST MAG
Foto: Šfk

Hudeček & Schittler v Košiciach pod vedením Roberta Jindru

Pod vedením šéfdirigenta ŠFK Roberta Jindru sa v Košiciach predstavia dvaja úspešní sólisti – jeden z najuznávanejších českých fagotistov mladej generácie Jan Hudeček a prvý klarinetista Essenskej filharmónie Johannes Schittler. V sprievode orchestra Štátnej filharmónie Košice uvedú Straussove Duet-Concertino pre klarinet a fagot. V druhej časti večera odznie Symfónia č. 2 “Antar” Nikolaja Rimského-Korsakova. Abonentný koncert A cyklu s názvom STRAUSS – RIMSKIJ-KORSAKOV sa uskutoční vo štvrtok 16. júna o 19:00 v Dome umenia, v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied. ŠFK pozýva návštevníkov aj na predkoncertné stretnutie, ktoré prebehne v Malej sále o 18:00 s Petrom Katinom. Lektor dramaturgie svojím rozprávaním zasvätí poslucháčov do programu koncertu a tiež vyspovedá účinkujúcich umelcov.

REKLAMA
Zdroj foto: ŠFK

Tri otázky pre Jana Hudečka

Jan Hudeček sa venuje predovšetkým sólovej koncertnej činnosti a pravidelne nahráva pre Český rozhlas. Rád propaguje hudbu 20. storočia, najmä francúzskych autorov. Často uvádza aj nové fagotové koncerty súčasných českých autorov, napríklad v roku 2021 premiéroval jazzový koncert Lukáša Sommera spolu s orchesterom Štátnej filharmónie Košice, ktorý bol streamovaný v televízii aj na sociálnych sieťach.

Priblížite nám skladbu Duet-Concertino Richarda Straussa pre klarinet a fagot?

Duet-Concertino je dílo z vrcholného období Richarda Strausse zajímavé svým původním pohádkovým námětem, kdy sám Strauss psal v korespondencích Hugo Burghauserovi (tehdejší první fagotista Vídeňské filharmonie, kterému je skladba věnována), že kompozice je o tančící princezně, jejíž tanec groteskním způsobem napodobuje medvěd. Princezna je jeho tancem nejprve znepokojena, ale jeho tanec se jí líbí natolik, že nakonec začne tančit s ním. Medvěd se proměňuje v prince a začne si namlouvat princeznu. Zamilují se a tančí šťastně až do smrti. Některé zdroje tvrdí, že Strauss od původního pohádkového námětu později upustil, avšak prvotní hudební nápady skladby tvořil v tomto duchu.

Akú úlohu hrajú v diele sólové nástroje fagot a klarinet?

Kompozice je třívětá a svou orchestrací evokuje princip barokního concerta grossa. Klarinet a fagot doplňují sólové hlasy vystupující z jednotlivých sekcí smyčcových nástrojů obohacené harfou. Nástrojová stavba skladby je koncipována tak, že v první větě má primární úlohu klarinet, ve druhé větě, která se může zdát formálně neúplná, má hlavní úlohu fagot a ve třetí větě jsou si již oba nástroje rovnocenné. Straussovu hudební řeč lze charakterizovat jako postromantickou, v niž odmítá jakékoliv náznaky tehdejšího atonálního směřování.

Ako vnímate skladbu vy sám?

Osobně vnímám skladbu jako poslední ryze klasickou kompozici pro svůj nástroj. Věřím, že si koncert společne s výborným klarinetistou Johannesem Schittlerem, šefdirigentem Robertem Jindrou a skvělými hudebníky ze ŠFK užijeme a předáme košickému publiku krásný hudební zážitek. 

Abonentný koncert A cyklu s názvom STRAUSS – RIMSKIJ-KORSAKOV sa uskutoční vo štvrtok 16. júna o 19:00 v Dome umenia. ŠFK ponúka aj verejnú generálku o 10:00 a predkoncertné stretnutie o 18:00 v Malej sále Domu umenia.

Vstupenky na koncerty Štátnej filharmónie Košice sú v predaji cez portál www.navstevnik.sk, vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím na mieste jeho konania.

Štátna filharmónia Košice

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) bola založená v roku 1968 ako druhý profesionálny symfonický orchester koncertného typu na Slovensku. Prvý koncert novovzniknutého telesa sa uskutočnil v apríli 1969 pod vedením vtedajšieho šéfdirigenta Bystríka Režuchu. Orchester Štátnej filharmónie Košice tvorí viac než 80 profesionálnych hudobníkov, ktorí koncertujú nielen doma, ale aj v zahraničí. Od svojho vzniku koncertoval orchester ŠFK na významných medzinárodných hudobných festivaloch a v dôležitých kultúrnych centrách. Ako prvý slovenský symfonický orchester sa predstavil v USA.

WEB | FB STRÁNKA

Pridajte komentár