EAST MAG
Foto: Nadácia Talentum Cassoviensis Alapítvány

Tretí ročník World Robot Olympiad Slovakia 2022 má svojich víťazov

V stredu 8. júna 2022 sa hlavná budova Technickej univerzity v Košiciach zaplnila mladými programátormi a nadšencami robotiky. Už po tretíkrát sa konali majstrovstvá Slovenska medzinárodnej programátorskej súťaže World Robot Olympiad (WRO).

Za organizáciou súťaže stojí Edutus Slovensko a Nadácia Talentum Cassoviensis. Cieľom WRO je priblížiť mládeži prírodné vedy a podporiť v nich záujem o štúdium technologických a informatických odborov. Majstrovstvá Slovenska WRO podporili aj Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia, Unique People, Telegrafia, IT Zoo, Spinea či Katedra Kybernetiky a umelej inteligencie TUKE.

REKLAMA

Organizátori vidia v podujatí veľký potenciál a obrovský priestor na fantáziu. „Chceli sme rozprúdiť na celom Slovensku súťažný život v legorobotike a to tak, aby sme sa vedeli zapojiť do medzinárodnej súťaže. Veríme, že takto slovenské tímy získajú skúsenosti a postupom rokov budú aj medzi tými najlepšími,“ hovorí jeden z organizátorov, Zoltán Hanesz z Nadácie Talentum Cassoviensis Alapítvány.

World Robot Olympiad Slovensko 2022
Foto: Nadácia Talentum Cassoviensis Alapítvány

Víťazi na majstrovstvá sveta do nemeckého Dortmundu 

Tento rok sa do súťaže zapojilo 25 tímov z celého Slovenska, od Jakubova pri Malackách až po Kráľovský Chlmec. Víťazný tím z každej kategórie postúpil na finále World Robot Olympiad, na Majstrovstvá sveta WRO v Dortmunde. Môžu sa tešiť aj na viaceré prípravné stretnutia a sústredenia. Ak vás táto téma zaujala, oplatí sa preštudovať si viac. Budúcoročných víťazov čaká finále v Paname.

Súťažiace kritériá, podľa ktorých sú hodnotené výkony jednotlivých tímov, sú na celom svete rovnaké. „Každá veková kategória má vlastné zadanie. To je zverejnené už začiatkom roka. Všetci vedia, aký hardvér môžu použiť, aké úlohy ich čakajú a koľko bodov môžu získať,“ vysvetľuje Hanesz. Všade sú používané rovnaké bodovacie hárky a hodnotenie je maximálne transparentné.

Víťazi jednotlivých kategórií:

Kategória Meno tímu Škola
Elementary 8 – 12 rokov 1. Vechas ZŠ s VJM Vozokany
  2. Tajkári ZŠ s MŠ Tajovského Poprad
  3. Jakubov ZŠ Jakubov
Junior 11 – 15 rokov 1. Rubikon Gymnázium Kráľovský Chlmec
2. Voittaja ZŠ Trieda SNP 20, Banská Bystrica
3. Aboma ZŠ s VJM Buzica
Senior 14 – 19 rokov 1. Roboys Gymnázium Kráľovský Chlmec
  2. GĽŠáci Gymnázium Ľ. Štúra 26, Michalovce
  3. Robot.exe Gymnázium Štefana Moysesa, Moldava nad Bodvou
World Robot Olympiad Slovensko 2022
Foto: Nadácia Talentum Cassoviensis Alapítvány

Víťazom držíme palce na finále v Dortmunde!

Simona Ďurkovič

Pridajte komentár